Dostępność:Dostępny
Czas wysyłki:24 godziny
Koszt wysyłki:od 11,00 zł
Stan magazynowy:
Kod EAN:5902409415032
Stan produktu:Nowy
Gwarancja:Zwrot 30 dni
Kupując ten produkt otrzymasz od nas 22 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zarejestrowanych w naszym sklepie.
Agar agar jest nie tylko dla wegan i wegetarian prawdziwą alternatywą dla konwencjonalnych środków żelujących. To naturalny zamiennik żelatyny, który można używać przemysłowo oraz w przemyśle chemicznym i obecnie można zauważyć wysokie zapotrzebowanie na ten zagęstnik. To bezpieczny dodatek do żywności oznaczony symbolem E406.
Tę substancję żelującą możesz kupić w sklepach internetowych oraz tych ze zdrową żywnością, w których w asortymencie można znaleźć różne wegańskie odpowiedniki mięsnych produktów. Agar agar można znaleźć również w supermarketach. Agar można kupić w małych paczuszkach, podobnie jak proszek do pieczenia lub w większych paczuszkach, które starczą na dłużej. Jest w formie wysuszonych pasków lub w postaci sproszkowanej. Jeśli 100g agaru Ci nie wystarczy, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą produktów.
Agar agar trzeba rozpuścić w wysokiej temperaturze, to zupełnie odwrotnie niż w przypadku żelatyny. Wystarczy że podgrzejesz wodę lub inny przygotowany płyn do temperatury 90 stopni. Następnie poczekaj aż temperatura spadnie. Porównując agar do żelatyny, to agar agar tężeje szybciej. Nie trzeba wkładać naszego specjału do lodówki, chociaż to na pewno nie zaszkodzi. Konsystencja Twojego płynu stężeje już w temperaturze 40 stopni. Agar-agar najlepiej moczyć uprzednio w miseczce wody aż się rozpuści, a potem dodawać do gotującego się płynu. Substancję żelującą najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, by nie straciła swoich właściwości żelujących.
W przeciwieństwie do żelatyny, która zawiera kości, chrząstki i tkankę łączną pochodzącą od bydła i świń, agar agar jest produktem czysto roślinny. Wegetariański agar agar pochodzi z czerwonych alg i jest szczególnie odpowiedni do żelowania gorących płynów, ponieważ jak powyżej musi być doprowadzony do wrzenia, aby stał się żelowaty. Panna Cotta lub ciasto z galaretką może być zatem łatwo zastąpiona agarem. Żelatyna nadaje się do zagęszczania zimnych i gorących płynów. Godne uwagi jest też to, że agar agar jest pozbawiony smaku, dlatego łatwiej jest go zastosować w naszych kuchniach. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Wystarczy znać zasady używania tej substancji żelującej, by tworzyć nowe i smaczne dania. Można agarem zagęścić desery, buliony, dania rybne i mięsne. Ta substancja żelująca znana najbardziej weganom i wegetarianom znajduje zastosowanie również w przemyśle chemicznym. Agar agar można spotkać w żelach pod prysznic, kremach i kosmetykach do stylizacji włosów.
Synonimy: agar, naturalna żelatyna
Gatunek: Czysty
Czystość: ekstrakt
Wzór chemiczny: nie dotyczy
Nr CAS: nie dotyczy
Nr WE: nie dotyczy
Nr index: nie dotyczy
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 200 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.
Klient: Mi...ki,data zakupu 03-03-2025 18:20
Klient: Yu...ak,data zakupu 23-02-2025 14:26
Klient: Ma...sa,data zakupu 07-02-2025 22:43
Klient: Re...ka,data zakupu 19-01-2025 15:52
Klient: Ma...ba,data zakupu 28-10-2024 09:03
Klient: Ew...ka,data zakupu 04-10-2024 17:21
Klient: Yu...ak,data zakupu 20-09-2024 06:11
Klient: Ma...la,data zakupu 18-09-2024 14:10
Klient: Fr...cz,data zakupu 26-08-2024 20:16
Klient: Wi...ka,data zakupu 15-07-2024 12:43
Klient: IH...IN,data zakupu 22-06-2024 10:48
Klient: Pa...yk,data zakupu 04-06-2024 17:48