Dostępność:Dostępny
Czas wysyłki:24 godziny
Koszt wysyłki:od 9,99 zł
Stan magazynowy:
Kod EAN:5902409415049
Stan produktu:Nowy
Gwarancja:Zwrot 30 dni
Kupując ten produkt otrzymasz od nas 43 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zarejestrowanych w naszym sklepie.
Agar jest substancją żelująca pochodzenia roślinnego. Jej główny składnik to galaktoza. Ze względu na swoje właściwości chemiczne, substancja pęcznieje w zimnej wodzie, a w celu jej doskonałego rozpuszczanie niezbędne jest wykorzystanie wody w temperaturze około 90-100 stopni Celsjusza. Stworzenie z agaru pewnego rodzaju żelu, jest możliwe wyłącznie w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza. Przemianę fazy stałej w ciecz, inaczej nazywaną zjawiskiem histerezy, możemy obserwować w przypadku podgrzaniu żelu do temperatury 90-100 stopni C.
Agar jest wytwarzany z krasnorostów (stanowi składnik ich ścian komórkowych), które są zlokalizowane głównie u wybrzeży Japonii. W skład substancji wchodzi blisko 90 procent polisacharydów, czyli wielocukrów, które częściowo pozostają związane z kwasem siarkowym i innymi kwasami. Substancja jest mieszaniną agaropektyny i agarozy. W przypadku wykorzystywaniu agaru w proszku do celów bakteriologicznych, niezbędne pozostaje odpowiadanie specjalnym wymaganiom czystości, które są określone, co do temperatury krzepnięcie i topnienia, wartości pH oraz wytrzymałości na nacisk. Głównym zastosowaniem agaru jest stworzenie z niego naturalnego podkładu do pożywek, na jakich hoduje się bakterie w laboratoriach mikrobiologicznych oraz kultury in vitro w laboratoriach biochemicznych. Istnieje niewiele bakterii morskich i glebowych, które są w stanie go rozłożyć.
Zastosowanie agaru w proszku, wymaga jego odpowiedniego rozpuszczenia. Zgodnie z wcześniej przytoczonymi właściwościami, podczas rozpuszczania tej substancji niezbędne jest wykorzystanie wody o temperaturze około 90-100 stopni Celsjusza. W przeciwnym wypadku agar będzie pęczniał lub przyjmie postać żelu. Warto zwrócić uwagę na dużą zdolność agaru do żelowania w środowisku wodnym. W ten sposób stworzone żelu, charakteryzują się większą solidnością i odpornością niż żele pochodzące z innego środka w przypadku zachowania tych samych stężeń. Co więcej roztwór może być z powodzeniem wykorzystywany w roztworach kwasowych i zasadowych, najczęściej w zakresie pH od 5 do 8. W trakcie wyboru agaru, warto sprawdzić jego czystość oraz jakość. Dystrybutor i producent powinien zagwarantować, że produkt nie posiada domieszek i wypełniaczy oraz może pochwalić się Świadectwem Kontroli Polskiego Laboratorium. Agar przeznaczony do zastosowań profesjonalnych, musi posiadać kartę charakterystyki produktu tzw. MSDS oraz być oznaczony zgodnie z europejskimi normami bezpieczeństwa CLP, REACH.
Synonimy: agar, naturalna żelatyna
Gatunek: Czysty
Czystość: ekstrakt
Wzór chemiczny: nie dotyczy
Nr CAS: nie dotyczy
Nr WE: nie dotyczy
Nr index: nie dotyczy
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 200 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.
Klient: Ra...zy,data zakupu 17-11-2024 06:29
Klient: Re...yk,data zakupu 07-11-2024 14:02
Klient: Mi...yc,data zakupu 09-07-2024 11:52
Klient: An...KA,data zakupu 07-06-2024 17:35
Klient: Hu...ut,data zakupu 27-05-2024 22:46
Klient: PU...LA,data zakupu 27-11-2023 11:16