Jodek potasu - zastosowanie
Zastosowanie jodku potasu.
Jodek potasu znacznej części naszego społeczeństwa kojarzy się z okresem PRL-u i katastrofą czarnobylską. Po wybuchu elektrowni atomowej w Czarnobylu, zaaplikowano w szczególności dzieciom i kobietom w ciąży płyn Lugola. Zapobiegał on wchłanianiu radioaktywnego izotopu jodu z opadów promieniotwórczych powstałych w wyniku wybuchu elektrowni. To tylko jedno z licznych zastosowań jodku potasu.
Płyn Lugola został opracowany przez Jeana Lugola w 1829 roku. Roztwór jest otrzymywany poprzez solubilizację (proces zwiększania rozpuszczalności substancji). Pierwiastkowy jod jest bardzo trudno rozpuszczalny w wodzie, ale dzięki obecności jodku potasu, który jest solubilizatorem można otrzymywać roztwór jodku o odpowiednim stężeniu (1%, 2% oraz 5%).
Otrzymywanie płynu Lugola.
Jodek potasu rozpuszcza się w niewielkiej ilości wody, w tym stężonym roztworze jodku potasu rozpuszcza się jod. Po zupełnym rozpuszczeniu należy uzupełnić roztwór wodą do 100 części np. rozpuszczony 1 g jodku miesza się z 100 g wody.
Otrzymany płyn Lugola powinien być przechowywany w naczyniach z korkiem szklanym, chroniącym od światła. Płyn Lugola można stosować 2 razy dziennie dodając np. do mleka z miodem 5-10 kropli płynu.
Jodek potasu w medycynie.
Jodek potasu występuje w formie białych, higroskopijnych kryształków. Najczęściej jest składnikiem preparatów jodowych, leków wykrztuśnych, przeciwmiażdżycowych oraz leków stosowanych w leczeniu tarczycy.
Jodyna tzw. nalewka jodowa.
Pewnie wielu z nas miało lub ma z nią bezpośredni kontakt. Jodyna służy do dezynfekcji i występuje w medycynie od lat. Jest to rozcieńczony roztwór jodu w etanolu o stężeniu ok. 90% obj. z dodatkiem jodku potasu, który jest solubilizatorem. Jodyna występuje w formie ciemnobrunatnej cieczy, wykorzystywanej do dezynfekcji skóry, niewielkich zranień oraz może być wykorzystywana do uzdatniania wody.
Ciekawostka z wykorzystaniem jodyny.
Jod wchłania się przez skórę oraz błony śluzowe, między innymi z tego powodu są zalecane spacery nad morzem. Aby sprawdzić, czy nasz organizm potrzebuje jodu można wieczorem zwilżyć jodyną kawałek skóry, który zabarwi się na żółty kolor. Rano po przebudzeniu u większości z nas nie będzie śladu po jodynie. Skóra wchłonęła jod, co jest sygnałem, że organizm potrzebuje tego pierwiastka i często ma jego niedobór.
Dolegliwości wynikające z niedoboru jodu.
Jod jest bardzo ważnym i potrzebnym organizmowi pierwiastkiem. Niedobór tego cennego pierwiastka może powodować wiele dolegliwości zdrowotnych.
Niedoczynność tarczycy i przerost tarczycy. Choroba objawia się zmniejszonym wydzielaniem hormonów tarczycy, co można ustalić po specjalistycznym badaniu. Objawy, które towarzyszą chorobie to osłabienie, senność, marznięcie kończyn, słabsza wydolność umysłowa i fizyczna oraz bóle mięśni. Symptomy, które pojawiają się, także przy zaburzonej pracy tarczycy to szybkie przybieranie na wadze, niepłodność, zmęczenie, depresja, nawracające infekcje górnych dróg oddechowych, pogorszenie kondycji skóry (sucha), osłabienie i nadmierne wypadanie włosów. Warto, też dodać, że u znacznej części pacjentów w wyniku zaburzeń pracy tarczycy dochodzi do problemów kardiologicznych. Jod przy leczeniu tarczycy jest najważniejszy, ponieważ największe skupiska jodu w całym organizmie znajdują się w hormonach tarczycy. Brak jodu bardzo szybko uwidacznia się w zaburzonej pracy tarczycy.
Zaburzenia gospodarki hormonalnej. Jod ma ogromny wpływ na gospodarkę hormonalną kobiet. Reguluje poziom estrogenów, zachwianie równowagi powoduje nadwagę, guzkowatość i bolesność piersi, a nawet nowotwór.
Zaburzenia układu nerwowego, w tym mózgu. Jod jest bardzo ważny w życiu płodowym, ponieważ rozwijające się dziecko w wyniku braku tego pierwiastka jest narażone na uszkodzenia układu nerwowego, co może doprowadzić do opóźnienia rozwoju umysłowego.
Choroba Hashimoto. Zaburzenia o podłożu zapalnym, czyli przewlekłe zapalenie tarczycy. Choroba potrafi rozwijać się bezobjawowo latami. Pojawiające się objawy są identyczne jak przy niedoczynności tarczycy. Znaczna ilość zachorowań dotyka kobiety, co może być spowodowane zaburzeniami gospodarki hormonalnej. Jednak przyczyny zachorowań nadal nie są jasne. Wymienia się kilka możliwych przyczyn, są to: nadmierne i długotrwałe spożywanie jodu, przyjmowanie leków immunomodulujących, stres oraz predyspozycje genetyczne.
Drażliwość, zmniejszenie odporności na stres. Tracenie cierpliwości, niepokój, nadmierne zdenerwowanie itp. Symptomy nie powinny być bagatelizowane, ponieważ mogą przyczyniać się do rozwoju depresji, utraty radości życia.
Jodek potasu dawkowanie.
Według WHO maksymalna dawka dzienna jodu wynosi 600 µg, a 2000 µg (2 mg) jest dawką toksyczną. Nie natrafiłam jednak na konkretne informacje dotyczące przepadków przedawkowania. Analizując wybuch elektrowni atomowej w Czarnobylu, podawane dawki były ponad 30- krotnie większe od tych podawanych przez WHO za toksyczne. Podawano wówczas ludziom 65 mg jodu (10 kropli płynu Lugola).
Aktualnie dzienna dawka jodku potasu stosowana w Stanach Zjednoczonych dla przeciętnej osoby wynosi 150 mcg (0,15 mg), dla kobiet w ciąży wynosi 220 mcg, w takcie laktacji 290 mcg. Cały czas jednak zaleca się stosowanie większych dawek do 300-400 mcg.
Badania dotyczące dawkowania jodku potasu przeprowadził dra Abraham, który zbadał rekcję organizmu po obciążeniu go jodem. W teście obciążenia podawano 50 mg jodu, a po 24 godzinach zdrowy organizm wydalił 90% tej dawki. Pozostałe 10 % dawki, czyli 5 mg przyjął organizm, po odpowiednim nasyceniu się jodem amerykańscy naukowcy zalecają 1-3 mg dziennie.
Dużo większe dawki jodu zalecają japońscy naukowcy, nawet do 13 mg, które także są tolerowane przez organizm. Od wieków Japończycy są narodem, gdzie jest najwyższe spożycie jodu. Zawdzięczają to w dużym stopniu diecie obfitującej w owoce morza i wodorosty oraz jaja. Japończycy dziennie dostarczają nawet ponad 13 mg jodu, to o 100 razy więcej niż dawki przyjęte przez amerykańskich naukowców. Z pewnością jod jest bezpiecznym i bardzo ważnym pierwiastkiem w naszym organizmie.
Po przeanalizowaniu różnych wariantów dziennego spożycia jodu, pozostawiam temat dawkowania do indywidualnej interpretacji i konsultacji z zaufanym specjalistą.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog