Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Mentol

Mentol krystaliczny w przemyśle

Mentol jest alkoholem z grupy terpenów. Uzyskiwany jest on z mięty pieprzowej, a także z innych gatunków mięty. Charakteryzuje go intensywny zapach. Mentol wyróżnia wiele różnych właściwości, przede wszystkim odświeżające, a także delikatne działanie uśmierzające ból. Jest on powszechnie wykorzystywany w różnych dziedzinach przemysłu.

Mentol krystaliczny - zastosowanie

Oprócz działania odświeżającego i lekko przeciwbólowego, wykazuje on także działanie znieczulające, oraz łagodzące różne rodzaje podrażnień, w tym także błon śluzowych. Można go wdychać lub spożywać, w odpowiednich ilościach, co gwarantuje uczucie chłodu i świeżości. Stosuje się go również w środkach na przeziębienie i dolegliwości związane z katarem. Można się z nim powszechnie spotkać, ponieważ bardzo często dodaje się go do gum do żucia, a także w celu aromatyzacji - do chusteczek higienicznych, papierosów, czy też do chemii gospodarczej. Ponadto jest to również środek stosowany w kosmetyce. Nadaje się do stosowania na różne dolegliwości skórne, ponieważ minimalizuje świąd i pieczenie, a także w przypadku chorób skórnych, pomaga w walce z grzybami i pasożytami. Świetnie sprawdzi się także przy oparzeniach, bólach mięśni i stawów i różnych kontuzjach, pomoże zmniejszyć ból i obrzęk. Dodatkowo wykorzystywany jest także w laryngologii jako środek udrażniający i odświeżający w postaci sztyftów do nosa czy odświeżania jamy ustnej. Często także można go spotkać w środkach wspomagających trawienie, na ból brzucha. Ponadto, używa się go w celu łagodzenia uczucia pełności, przejedzenia. 

Mentol w kosmetykach

Środek ten stał się szczególnie popularny w zakresie produkcji kosmetyków. Doceniany jest także ze względu na dwoistość działania, ponieważ z jednej strony chłodzi i nadaje się na oparzenia skóry, z drugiej jednak pomaga rozgrzać ciało w sytuacji odmrożenia, przechłodzenia. Spotkać go można w kosmetykach odkażających, dających uczucie chłodzenia. Dlatego często zawierają go produkty do dezynfekcji, szampony, kosmetyki po goleniu, czy też środki do pielęgnacji stóp. Przeważnie dodaje się go także do past do zębów. Polecany jest także dla osób, które borykają się z łupieżem, łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry, czy też grzybicę stóp, ze względu na wspomniane wcześniej działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Dlatego często stanowi on składnik kosmetyków na tego typu dolegliwości. Stosuje się go także w produkcji kosmetyków po opalaniu. Powszechnie dodaje się go do różnych produktów kosmetycznych, by nadać im piękny, mentolowy zapach. Stanowi także składnik kosmetyków do golenia, ze względu na swoje działanie unoszące włoski, co ułatwia golenie. Dodatkowo, jest składnikiem różnych kosmetyków zabezpieczających przed chłodem i wiatrem, wówczas zabezpiecza skórę przed uszkodzeniami i podrażnieniami. Powszechnie zawierają go również olejki eteryczne, stosowane leczniczo, a także w saunie.

Mentol krystaliczny - jak stosować?

Warto pamiętać, że należy go stosować zawsze zgodnie z jego przeznaczeniem. Trzeba kierować się instrukcjami zawartymi w konkretnym produkcie, który go zawiera. Stosowanie samego mentolu krystalicznego na skórę, czy doustnie, nie jest polecane, ponieważ w takiej formie może mieć on działanie drażniące, wywołujące wymioty, bóle brzucha i inne dolegliwości. Dlatego ważne jest, aby nie przekraczać zalecanych dawek jego użycia i zawsze stosować się do zaleceń farmaceuty czy opisu produktu. Przed zastosowaniem, warto także zorientować się o braku przeciwskazań czy alergii. Nie poleca się stosować go u dzieci poniżej 1. roku życia. Rozsądne stosowanie zagwarantuje najwyższe rezultaty działania mentolu krystalicznego.

Autor: Magdalena Sala

Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.