Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blog » Chloryn sodu i nadmanganian potasu do uzdatniana wody

Chloryn sodu i nadmanganian potasu do uzdatniana wody

Data dodania: 12-10-2023Wyświetleń: 1046

Dostęp do nowoczesnych technologii sprawił, że uzdatnianie wcześniej niemożliwej do picia wody nareszcie stało się możliwe. Dzięki temu wielu ludzi na całym świecie może nacieszyć się dostępem do wody pitnej, która dawniej z powodu zanieczyszczeń nie była możliwa do spożycia. Metody uzdatniania jakości wody przyczyniły się również do spadku popytu na wodę butelkowaną. Dzięki temu również z każdym kolejnym dniem maleje ilość produkowanych butelek plastikowych. Nic więc dziwnego, że coraz więcej ludzi świadomie decyduje się na uzdatnianie wody pitnej. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie metody mogą pomoc i Tobie!

Proces uzdatniania wody – na czym polega?

Czynność ta ma na celu polepszenie jakości wody – w taki sposób, by nadawała się ona do picia oraz nie powodowała uszczerbku na zdrowiu. Cały ten mechanizm opiera się na prostych prawach fizyki i chemii. Warto jednak pamiętać, że metod uzdatniania wody jest wiele – ich rodzaj dostosowany jest do potrzeb, jakie wykazuje woda z konkretnego ujścia. Warto bowiem zaznaczyć, że w każdym miejscu na świecie woda może nie nadawać się do picia z różnych powodów. Sięgając po te metody, poprawiamy jakość wody. W praktyce oznacza to, że będzie można ją pić prosto z kranu – i to bez obaw o to, że jej smak, zapach czy skład wywołają spustoszenie w naszym organizmie. Uzdatniona woda zostaje pozbawiona kamienia, bakterii, wirusów, metali ciężkich oraz wielu innych szkodliwych dla ludzkiego zdrowia substancji.

Nadmanganian potasu – uzdatnianie wody

To jedna z najpopularniejszych metod uzdatniania jakości wody. Technika ta skupia się głównie na uśnięciu z wody podwyższonych ilość żelaza oraz manganu, które bardzo często w nadmiarze występują w złożach wód podziemnych. Obecność tych pierwiastków nie tylko wpływa negatywnie na smak, ale również powoduje mętnienie i zmianę kolor cieczy. Stosowanie nadmanganianu potasu pozwala więc na utlenienie tych dwóch pierwiastków, dzięki czemu woda nabiera właściwego smaku, zapachu oraz koloru. Ponadto ogranicza on również ryzyko pojawiania się glonów, czy niebezpiecznych bakterii.

Chloryn sodu do uzdatniania wody

To kolejny z niezwykle ważnych sposobów na to, by poprawić jakość wody. Ze względu na bakteriobójcze oraz grzybobójcze właściwości chlorynu służy on również jej dezynfekcji. Ponadto usuwa z niej także wszelkie ślady metali ciężkich. Skutecznie usuwa on wszelkie pierwotniaki oraz może również być stosowany do dezynfekcji urządzeń sanitarnych. W niektórych krajach – takich jak Stany Zjednoczone jest on także używany w przemyśle spożywczym, przy produkcji produktów mięsnych. 

Inne sposoby uzdatniania wody

Wspomniane wyżej odżelazianie i odmanganianie to tylko jedne z nieliczonych metod służących poprawie jakości wody pitnej. W tym celu stosuje się również wiele innych procesów chemiczno-fizycznych lub mechanicznych. Bardzo popularną metodą jest także filtracja na węglu aktywnym, która usuwa z wody bakterie, nieprzyjemny zapach, mętny kolor, glony oraz poprawia jej smak. Substancja ta potrafi również usunąć z wody nadmiar chloru, jego związków pochodnych czy pozostałych zanieczyszczeń organicznych. Wysoką skutecznością cieszą się także zabiegi mające na celu usuwanie azotanów, czy zmiękczanie wody. Wielu naszych rodaków sięga również po stosowanie filtrów mechanicznych, które są łatwe w samodzielnym montażu. Pozwalają one na skuteczne pozbycie się z cieczy nadmiaru piasku, śladów rdzy, zawiesin czy metali ciężkich. Innym znanym sposobem jest także korzystanie ze specjalistycznych lamp UV, które nie zmieniają składu fizycznochemicznego płynów. Ich działanie skupia się na wyniszczeniu wszelkich szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów, które mogą występować w spożywanych płynach. Często korzysta się także z preparatów chemicznych, które mają na celu zdezynfekowanie wody. Stosunkowo nowym odkryciem jest stosowanie odwróconej osmozy, czyli tzw. demineralizacja. Pozwala ona na oddzielenie od siebie zanieczyszczeń o charakterze rozpuszczalnym i koloidalnych. Prowadzi to do pozbycia się z cieczy cząsteczek soli, drobnoustrojów oraz wszelkich zanieczyszczeń.
 

Autor: Magdalena Sala

Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.


Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ