Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Cukier

Cukrzyca typu II i wysoki poziom cukru - jak go obniżyć?

Cukrzyca typu II zaliczana jest do najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Prowadzi do niej niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej, brak odpoczynku i życie w ciągłym stresie. W odróżnieniu od cukrzycy typu I, cukrzyca typu II jest chorobą nabytą i wyleczalną. Proces leczenie objawów cukrzycy II jest długi i złożony, ale znacząco poprawia komfort życia. Polega on, między innymi, na ścisłym przestrzeganiu diety i komponowaniu posiłków z wyłącznie takich produktów, które nie powodują podniesienia poziomu cukru we krwi.

Spis treści

Wysoki poziom cukru we krwi

Wysoki poziom cukru we krwi to stan, który przez medyków nazywany jest hiperglikemią. Jest to nic innego jak stan podwyższonego stężenia glukozy we krwi. Wysoki poziom cukru we krwi może powodować szereg nieprzyjemnych objawów, lub wprost przeciwnie – może przebiegać całkiem bezobjawowo. Nieleczona hiperglikemia, która utrzymuje się przez wiele lat, może prowadzić do poważnego uszkodzenia narządów i może przyczynić się do powstawania dotkliwych problemów zdrowotnych. Objawy wysokiego poziomu cukru we krwi są nieoczywiste, dlatego bardzo często dochodzi do sytuacji, w której osoba cierpiąca na cukrzycę typu II nie jest w ogóle świadoma swojej choroby.

Intensywność i rodzaj objawów podwyższonego poziomu cukru jest uzależniona od stadium i dynamiki rozwoju cukrzycy. W przypadku cukrzycy typu II, w początkowym stadium choroby objawy są znikome, dlatego ważne jest, aby regularnie wykonywać profilaktyczne badanie poziomu cukru we krwi. Bezobjawowa hiperglikemia prowadzi do powolnej degradacji wielu narządów, a w szczególności trzustki i wątroby. Do typowych objawów wysokiego poziomu cukru można zaliczyć: wzmożone pragnienie i uczucie suchości w ustach, częste oddawanie moczu, uczucie znużenia i senność w ciągu dnia pomimo prawidłowej ilości snu, odwodniona i mało elastyczna skóra, spadek masy ciała i skłonność do infekcji intymnych. Najpoważniejszym objawem hiperglikemii jest kwasica ketonowa, której głównymi objawami są wielomocz, suchość w ustach, nudności i wymioty, bóle brzucha, ucisk w klatce piersiowej, przyspieszony oddech oraz niskie ciśnienie tętnicze. Kwasica ketonowa może doprowadzić do utraty świadomości, a w konsekwencji do śpiączki. 

Wysoki poziom cukru we krwi – dlaczego?

Wysoki poziom cukru we krwi, czyli hiperglikemia, jest związana z zaburzeniami wyrzutu insuliny. Cukrzyca typu I jest chorobą, w której wysoki poziom cukru jest spowodowany destrukcyjnym procesem autoimmunologicznym, w czasie którego dochodzi do uszkodzenia i zniszczenia komórek beta trzustki, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny. Cukrzyca typu I jest chorobą autoimmunologiczną, która prawdopodobnie ma podłoże genetyczne. Osoby cierpiące na cukrzycę typu I chorują bez względu na to, jaki tryb życia prowadzą. Ten typ choroby często ujawnia się już w wieku dziecięcym. Nieprawidłowy poziom cukru w cukrzycy typu I musi być stale regulowany za pomocą pompy insulinowej lub zastrzyków z insuliną.

Wysoki poziom cukru we krwi przy cukrzycy typu II jest spowodowany czynnikami środowiskowymi. Otyłość, nieprawidłowa dieta i brak aktywności fizycznej przyczyniają się do nieprawidłowości w procesie produkcji i wydzielania insuliny. Te nieprawidłowości prowadzą do powstania insulinooporności, czyli obniżenia wrażliwości tkanek organizmu na procesy związane z wyrzutem insuliny. Do podwyższenia poziomu cukru we krwi dochodzi w momencie, gdy chory spożywa produkty o wysokim indeksie glikemicznym. W konsekwencji już po kilku chwilach od zjedzenia dużej ilości węglowodanów, dochodzi do podwyższenia poziomu insuliny i jej nadmiernego wyrzutu do krwi. Chory odczuwa gwałtowny wzrost energii, który jednak trwa tylko chwilę. Niewiele później następuje znużenie, senność oraz zaburzenia koncentracji i świadomości. 

Co obniża poziom cukru we krwi?

Istnieje szereg naturalnych produktów, które przyczyniają się do obniżenia i wyregulowania poziomu cukru we krwi. Ich stosowanie może skutecznie wspomóc proces łagodzenia objawów cukrzycy. Do najlepszych produktów obniżających poziom cukru we krwi należą:

  • morwa biała
  • mniszek lekarski
  • kora cynamonu
  • ziele rutwicy
  • szałwia lekarska
  • owoc jałowca
  • pokrzywa
  • berberyna

Wszystkie to produkty to surowce zielarskie, które mogą być przyjmowane przez chorego w postaci ziołowych herbatek bądź suplementów diety. Zbilansowane posiłki skomponowane z produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz kuracje ziołowe za pomocą wymienionych surowców, są w stanie złagodzić objawy choroby i znacząco ponieść komfort życia chorego.

Wybierz produkt odpowiedni dla siebie

Piśmiennictwo

1. King H, Aubert RE, Herman WH. Global burden of diabetes, 1995–2025: prevalence, numerical estimates, and projections. Diabetes Care 1999; 21: 1414–31.

2. Selby JV, Ray GT, Zhang D, et al. Excess costs of medical care for patients with diabetes in a managed care population. Diabetes Care 1997; 9: 1396–402.

3. LeRoith D. Beta-cell dysfunction and insulin resistance in type 2 diabetes: role of metabolic and genetic abnormalities. Am J Med 2002; 113 Suppl 6A: 3S–11S.

4. Reaven P. Metabolic syndrome. J Insur Med 2004; 36: 132–42. 5. Kahn R, Buse J, Ferrannini E, et al. The metabolic syndrome: time for a critical appraisal. Joint statement from the American Diabetes Association and the European Association for the Study of Diabetes. Diabetologia 2005; 9: 1684–99.

Autor: Magdalena Sala

Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.