Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Warroza

Zwalczanie Warrozy u pszczół kwasami organicznymi

Co to jest warroza?

Warroza to groźna choroba, atakująca pszczoły miodne, tak można ją nazwać w skrócie. Co to jest warroza, jak ją rozpoznać i skutecznie zwalczyć? Na te pytania znajdziemy odpowiedzi. Warroza jest pasożytniczą chorobą, wywołaną przez gatunek roztocza o nazwie Varroa destructor, która została odkryta na pszczole ponad sto lat temu. Choroba atakuje pszczoły, powodując straty w pogłowiu rodzin pszczelich, dlatego wymaga stałego zwalczania przez pszczelarzy. W Polsce warroza pojawiła się na początku lat 80 ubiegłego wieku i jest obecna cały czas. Pszczoły miodne nie mają żadnych mechanizmów obronnych, hamujących namnażanie roztoczy, dlatego pszczelarze muszą ją zwalczać preparatami na bazie kwasów organicznych i tymolu.

Warroza u pszczół

Warroza u pszczół występuje bardzo często i jest najpowszechniejszą chorobą atakującą pasieki na świecie. Pasożyt Varroa destructor, który potrafi w krótkim czasie zniszczyć całe rodziny pszczół pojawia się nawet kilka razy w roku. Najważniejsze jest szybkie rozpoznanie roztocza i zastosowanie leczenia, aby warroza nie opanowała wszystkich pszczelich rodzin. Roztocz Varroa bytuje na pszczole, z której wydobywa hemolimfę, zarówno u dorosłych osobników i czerwi. Warroza u pszczół prowadzi do szybkiego rozmnażania się innych wirusów i bakterii oraz uszkodzenia pszczoły i jej śmierci. Roztocze warrozy żeruje na pszczole, znacznie ją osłabia i przyczynia się do zmniejszenia jej odporności.

Leki na warrozę

Leki na warrozę są dobierane przez lekarza weterynarii lub doświadczonego pszczelarza pod kątem ilości rodzin pszczelich, natężenia choroby oraz warunków atmosferycznych. W początkowym stadium rozwoju choroby lekiem na warrozę są paski, nasączone kwasem szczawiowym i gliceryną. Lecznicze preparaty ograniczające rozprzestrzenianie warrozy mogą być na bazie składników organicznych takich jak: kwas mrówkowy, kwas mlekowy i kwas szczawiowy lub na mocnych środkach chemicznych. Pszczelarze zawsze rozpoczynają zwalczanie warrozy środkami, które nie mają szkodliwego wpływu na pszczoły oraz na końcowy produkt jaki jest miód. Warroza i jej zwalczanie to najważniejsze wyzwanie każdej osoby mającej pasiekę. Zabiegi lecznicze, które chronią pszczoły przed dalszym rozwojem choroby zawsze powinny być przeprowadzane zgodnie z zalecaniami.

Zwalczanie warrozy kwasem szczawiowym

Kwas szczawiowy na warrozę jest najczęściej stosowany razem z gliceryną roślinną, która zastępuje roztwór cukrowy. Poniżej tekstu znajdują się odnośniki jak przygotować roztwór kwasu szczawiowego i gliceryny. Oba preparat są bardzo skuteczne w zwalczaniu roztoczy warrozy, przy tym bezpieczne dla rodzin pszczelich. Roztwór na warrozę jest w następujących proporcjach: 1 kg gliceryny roślinnej i 600 g kwasu szczawiowego. Glicerynę należy podgrzać do 60 st. i dodać kwas szczawiowy. Wymieszać dokładnie, aż oba składniki się połączą i powstanie jednolita ciecz. Roztworem moczy się paski papieru, które następnie są wieszane na ramkach. Kawas szczawiowy może być stosowany w postaci pary, jeżeli temperatura powietrza nie spad poniżej 0 st. Metoda z użyciem kwasu szczawiowego jest stosowana jesienią, zimą oraz po ostatnim miodobraniu. Zaletą pasków glicerynowych oraz kwasu szczawiowego jest ich długotrwałe działanie, obejmujące dwa cykle reprodukcyjne Varroza destruktor, czyli aż 30 dni.

Zwalczanie warrozy kwasem mlekowym

Czynności związane z zwalczaniem warrozy mogą być oparte na organicznym kwasie mlekowym. Kwas mlekowy na warrozę jest stosowany w stężeniu 15 % w okresie jesiennym, gdy nie ma w gnieździe czerwiu, ponieważ kwas nie działa na bytujące pasożyty. Kwas mlekowy przy użyciu atomizera rozpryskuje się na plastry. Należy uważać, aby nie zamoczyć pszczoły. Kwas mlekowy podrażnia Varroa destruktor, co skutkuje ich wyginięciem z głodu. Wyższe stężenie kwasu mlekowego może wyrządzić krzywdę rodzinom pszczelim. Kwas mlekowy w stężeniu 85 % należy wymieszać z wodą destylowaną, w następujących proporcjach: 100 ml kwasu mlekowego 85 % wlewamy do 500 ml wody destylowanej. Po zmieszaniu mamy 15 % kwas mlekowy na warrozę.

Zwalczanie warrozy kwasem mrówkowym

Do zwalczania warrozy jest stosowany najczęściej 65% roztwór kwasu mrówkowego. Czynności warrobójcze kwasem mrówkowym są przeprowadzane na przełomie lipca i sierpnia, tuż po ostatnich zbiorach miodu. Kwas mrówkowy na warrozę jest bardzo skutecznym środkiem, a jednocześnie bezpiecznym dla pszczół i miodu. Kwas mrówkowy błyskawicznie się rozkłada i nie przenika do wosku pszczelego.

Jak zwalczyć warrozę naturalnymi sposobami?

Wszystkich zainteresowanych zwalczaniem warrozy w sposób naturalny i bezpieczny dla pszczół odsyłam do zapoznania się z materiałami dostępnymi poniżej. Informacje w nich zawarte pochodzą od doświadczonych pszczelarzy, którzy używają m.in. kwasów organicznych i gliceryny roślinnej dostępnych w sklepie alphavit.pl

https://pasiekapszczelarska.pl/topic/1293-paski-z-kwasem-szczawiowym/
http://www.krasnowo.pl/kwas-szczawiowy-i-gliceryna-kontra-varroza/
https://www.youtube.com/watch?v=y8y4jPj65-Q

Brak wpisów.

Śledź nas na Facebooku