Czym zastąpić cukier?
Spożywanie nadmiaru cukru sprawia, że tyjemy i pogarsza się stan somatyczny organizmu. Cukier ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Co ciekawe, jest to także jedno z najsilniejszych uzależnień XXI wieku. To sprawia, że coraz więcej osób postanawia zmienić radykalnie swój styl życia, stosując zdrowe zamienniki tradycyjnej formy cukru. Na jakie zamienniki stawiają konsumenci?
Ksylitol — Zamiennik cukru
Ksylitol to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych zamienników cukru. To krystaliczna, biała substancja, która zarówno smakiem, jak i wyglądem przypomina cukier. Ma on jednak zupełnie inne właściwości. Cechuje go mała kaloryczność i aż 14-krotnie niższy od cukru indeks glikemiczny. Oznacza to więc, iż ksylitol może stanowić zamiennik cukru dla cukrzyków i osób pragnących zadbać o swój stan zdrowia. Ksylitol może służyć jako słodzik do napojów oraz potraw. Co ciekawe, ksylitol jest naturalną substancją, występującą w owocach, warzywach i grzybach. Można go spotkać także w produktach kosmetycznych i lekach. Ksylitol powstaje w organizmie naturalnie na skutek przemian glukozy. Można więc śmiało stwierdzić, iż jego stosowanie nie jest dla organizmu szokiem. Nie szkodzi on zdrowiu, gdyż jest w pełni naturalny. Z powodzeniem można stosować go w trakcie terapii odchudzającej. Spożywany może być już przez dzieci powyżej 3. roku życia. To podkreśla jego bezpieczeństwo oraz gwarancję jakości. Zamiana cukru na ksylitol zalecana jest osobom pragnącym uzyskać szczupłą i jędrną sylwetkę. Stosowanie tej substancji nie tylko jest o 40% mniej kaloryczne od cukru, ale także pozwala na zmniejszenie ochoty na podjadanie słodyczy. Dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy i niweluje nieprzyjemny zapach z ust. To doskonały zamiennik cukru dla osób dotkniętych insulino odpornością oraz innymi dolegliwościami, taki jak na przykład zaburzenia tolerancji glukozy.
Różne zdrowe zamienniki cukru
Erytrol
Erytrol to błyszczący, biały proszek, przypominający do złudzenia cukier biały. Ma on jednak lepsze właściwości. Przede wszystkim jest niskokaloryczny, a jego pozyskanie następuje w procesie fermentacji. Jest on jednak bezsmakowy i nie wywołuje żadnych dolegliwości z układu gastrycznego. Z powodzeniem może więc być stosowany jako zamiennik cukru wśród osób dotkniętych chorobami układu pokarmowego. Jedną z kluczowych zalet erytrolu jest fakt, iż nie pozostawia on nieprzyjemnego uczucia na języku jak inne substancje słodzące. Dzięki niemu konsumenci mogą przyzwyczaić się do nowego smaku danego produktu. Niekwestionowaną zaletą erytrolu jest także odpowiedni stosunek właściwości organoleptycznych. Atutem jest także niska kaloryczność. Można zauważyć, iż posłodzenie herbaty 2 łyżeczkami cukru jest aż trzynastokrotnie bardziej kaloryczne niż posłodzenie herbaty 3 łyżkami erytrolu. Wartość indeksu glikemicznego erytrolu jest niemal zerowa.
Fruktoza
Cukier owocowy o nazwie fruktoza stosowany jest na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. To cukier, który wszechobecny jest w wielu produktach spożywczych, w tym najczęściej w owocach. Fruktozę cechuje niska kaloryczność i noski indeks glikemiczny. Warto jednak zachować umiar w jej stosowaniu, gdyż nadmiar może powodować nieliczne skutki uboczne. Fruktoza ceniona jest przez osoby, które starają się o uzyskanie pięknej sylwetki, gdyż stosowanie jej może wpływać na poprawę indeksu glikogenu mięśniowego. Co ciekawe, fruktoza występuje także w miodzie. Fruktoza nie jest z kolei polecana diabetykom w celu traktowania jej jako substytutu glukozy.
Glukoza
Cukier gronowy to inna nazwa zamiennika cukru zwanego glukozą. Występuje w miodzie i winogronie. Niestety ma ona stosunkowo wysoki indeks glikemiczny. To jeden z najłatwiej przyswajalnych cukrów przez człowieka, jednak nie zaleca się, aby była stosowana jako zamiennik cukru w przypadku słodzenia napojów. Po jej spożyciu podwyższa się poziom cukru we krwi, po którym następuje szybki jej spadek.
Cukier kokosowy
Cukier kokosowy pozyskiwany jest z palmy kokosowej. Wyglądem i smakiem przypomina cukier trzcinowy. Ma lekki posmak karmelu i kokosa, co poprawia smak herbaty czy kawy, a także ciast. Zawiera on w składzie jednak sacharozę i glukozę, dlatego warto zachować ostrożność podczas jego stosowania.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog