Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blog » Czym zastąpić cukier?

Czym zastąpić cukier?

Data dodania: 10-10-2023Wyświetleń: 365

Spożywanie nadmiaru cukru sprawia, że tyjemy i pogarsza się stan somatyczny organizmu. Cukier ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Co ciekawe, jest to także jedno z najsilniejszych uzależnień XXI wieku. To sprawia, że coraz więcej osób postanawia zmienić radykalnie swój styl życia, stosując zdrowe zamienniki tradycyjnej formy cukru. Na jakie zamienniki stawiają konsumenci?

Ksylitol — Zamiennik cukru

Ksylitol to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych zamienników cukru. To krystaliczna, biała substancja, która zarówno smakiem, jak i wyglądem przypomina cukier. Ma on jednak zupełnie inne właściwości. Cechuje go mała kaloryczność i aż 14-krotnie niższy od cukru indeks glikemiczny. Oznacza to więc, iż ksylitol może stanowić zamiennik cukru dla cukrzyków i osób pragnących zadbać o swój stan zdrowia. Ksylitol może służyć jako słodzik do napojów oraz potraw. Co ciekawe, ksylitol jest naturalną substancją, występującą w owocach, warzywach i grzybach. Można go spotkać także w produktach kosmetycznych i lekach. Ksylitol powstaje w organizmie naturalnie na skutek przemian glukozy. Można więc śmiało stwierdzić, iż jego stosowanie nie jest dla organizmu szokiem. Nie szkodzi on zdrowiu, gdyż jest w pełni naturalny. Z powodzeniem można stosować go w trakcie terapii odchudzającej. Spożywany może być już przez dzieci powyżej 3. roku życia. To podkreśla jego bezpieczeństwo oraz gwarancję jakości. Zamiana cukru na ksylitol zalecana jest osobom pragnącym uzyskać szczupłą i jędrną sylwetkę. Stosowanie tej substancji nie tylko jest o 40% mniej kaloryczne od cukru, ale także pozwala na zmniejszenie ochoty na podjadanie słodyczy. Dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy i niweluje nieprzyjemny zapach z ust. To doskonały zamiennik cukru dla osób dotkniętych insulino odpornością oraz innymi dolegliwościami, taki jak na przykład zaburzenia tolerancji glukozy.

Różne zdrowe zamienniki cukru

Erytrol

Erytrol to błyszczący, biały proszek, przypominający do złudzenia cukier biały. Ma on jednak lepsze właściwości. Przede wszystkim jest niskokaloryczny, a jego pozyskanie następuje w procesie fermentacji. Jest on jednak bezsmakowy i nie wywołuje żadnych dolegliwości z układu gastrycznego. Z powodzeniem może więc być stosowany jako zamiennik cukru wśród osób dotkniętych chorobami układu pokarmowego. Jedną z kluczowych zalet erytrolu jest fakt, iż nie pozostawia on nieprzyjemnego uczucia na języku jak inne substancje słodzące. Dzięki niemu konsumenci mogą przyzwyczaić się do nowego smaku danego produktu. Niekwestionowaną zaletą erytrolu jest także odpowiedni stosunek właściwości organoleptycznych. Atutem jest także niska kaloryczność. Można zauważyć, iż posłodzenie herbaty 2 łyżeczkami cukru jest aż trzynastokrotnie bardziej kaloryczne niż posłodzenie herbaty 3 łyżkami erytrolu. Wartość indeksu glikemicznego erytrolu jest niemal zerowa.

Fruktoza

Cukier owocowy o nazwie fruktoza stosowany jest na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. To cukier, który wszechobecny jest w wielu produktach spożywczych, w tym najczęściej w owocach. Fruktozę cechuje niska kaloryczność i noski indeks glikemiczny. Warto jednak zachować umiar w jej stosowaniu, gdyż nadmiar może powodować nieliczne skutki uboczne. Fruktoza ceniona jest przez osoby, które starają się o uzyskanie pięknej sylwetki, gdyż stosowanie jej może wpływać na poprawę indeksu glikogenu mięśniowego. Co ciekawe, fruktoza występuje także w miodzie. Fruktoza nie jest z kolei polecana diabetykom w celu traktowania jej jako substytutu glukozy.

Glukoza

Cukier gronowy to inna nazwa zamiennika cukru zwanego glukozą. Występuje w miodzie i winogronie. Niestety ma ona stosunkowo wysoki indeks glikemiczny. To jeden z najłatwiej przyswajalnych cukrów przez człowieka, jednak nie zaleca się, aby była stosowana jako zamiennik cukru w przypadku słodzenia napojów. Po jej spożyciu podwyższa się poziom cukru we krwi, po którym następuje szybki jej spadek.

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy pozyskiwany jest z palmy kokosowej. Wyglądem i smakiem przypomina cukier trzcinowy. Ma lekki posmak karmelu i kokosa, co poprawia smak herbaty czy kawy, a także ciast. Zawiera on w składzie jednak sacharozę i glukozę, dlatego warto zachować ostrożność podczas jego stosowania.
 

Autor: Magdalena Sala

Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.


Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZAAKCEPTUJ TYLKO NIEZBĘDNE
ZGADZAM SIĘ