Ostropest plamisty na schorzenia wątroby
Każdemu człowiekowi zależy na zachowaniu zdrowia na długie lata. Aby tak jednak było, należy odpowiednio zatroszczyć się o dietę i aktywność fizyczną. Wszystko co spożywamy i wypijamy oddziałuje bowiem na nasze organy wewnętrzne. Jednym z organów, który ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia jest wątroba. Jej główne zadanie to rzecz jasna oczyszczanie naszego organizmu z toksyn. Jeżeli pojawią się jakiekolwiek dolegliwości przemawiające za tym, że nasza wątroba ma problemy, natychmiast reagujmy. Z pomocą może nam przyjść powszechnie dostępne ziele, zwane ostropestem plamistym.
Ostropest mielony - stosowany w codziennej diecie
Ostropest plamisty ma szansę pomóc nam w większości problemów związanych ze złym funkcjonowaniem wątroby. Mowa tu między innymi o zwyrodnieniu tłuszczowym wątroby, z którym boryka się wiele osób otyłych. Nie sposób także nie wspomnieć o tym, że ostropest pomaga osobom z marskością tego narządu. Dobroczynne właściwości tego ziela docenią również chorzy na zapalenie wątroby, bez względu na typ. Terapia ostropestem plamistym daje bowiem dobre rezultaty zarówno w walce z zapaleniem wątroby typu A jak i B oraz C. Nie każdy wie natomiast, że ostropestem mogą wspomagać się także osoby po zatruciach grzybami. Co jednak sprawia, że ostropest tak dobrze działa na naszą wątrobę? Przede wszystkim sylimaryna, która zawarta jest w nasionach tej rośliny. Substancja ta zaliczana jest do tak zwanych flawonoidów. Charakteryzuje się ona niezwykle silnym działaniem detoksykującym, a także ochronnym. Tym samym, sylimaryna osłania wątrobę i przyśpiesza jej regenerację. Ziele ostropestu zawiera również substancje obniżające cholesterol. Jak zaś powszechnie wiadomo, niższy cholesterol pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby.
Ostropest plamisty dostępny jest w wielu sklepach zielarskich, a także w aptekach. Można go przyjmować w różnych formach. Najpopularniejszy jest jednak ostropest mielony. Nie da się bowiem ukryć, że stosowanie ostropestu w formie zmielonej jest bardzo wygodne. Nie musimy bowiem tracić czasu na mielenie nasion. Nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy stosowali ostropest plamisty na co dzień. Należy jedynie uważać na to, aby nie przekraczać dziennej zalecanej dawki jego spożycia. Ta wynosi około dwóch płaskich łyżeczek mielonych nasion. Co ważne, ostropest plamisty nie posiada charakterystycznego smaku. Jest to zaleta, bo dzięki temu możemy bez obaw dodawać go do potraw zarówno słonych jak i słodkich. Na co dzień możemy więc posypać mielonym ostropestem sałatkę oraz owsiankę. Świetnym sposobem na przemycenie ostropestu do swojej codziennej diety będzie również spożywanie go wraz z jogurtem. Z nasion ostropestu, z powodzeniem możemy przygotować również napar. W tym celu wystarczy zalać łyżeczkę zmielonych ziaren gorącą, ale niewrzącą wodą. Po ostudzeniu napar jest gotowy do picia. Aby móc się jednak cieszyć optymalnymi efektami spożywania ostropestu, należy pamiętać o regularności i systematyczności.
Ostropest plamisty nasiona, a mielony.
Jak już zostało wspomniane, najpopularniejszą formą ostropestu, którą wielu ludzi spożywa na co dzień są nasiona mielone. Zielarze przekonują jednak, że znacznie większe właściwości terapeutyczne mają całe ziarna ostropestu. Uzasadniają to tym, że po zmieleniu, z nasion ostropestu bardzo szybko ulatniają się dobroczynne właściwości. Dobrze byłoby więc postawić na zakup całych, niemielonych nasion, jeżeli tylko mamy taką możliwość. Całe nasiona ostropestu bez trudu otrzymamy w sklepie zielarskim, podobnie zresztą jak wspomniane już mielone nasiona tej rośliny. Nic nie stoi na przeszkodzie byśmy przed spożyciem zmielili interesującą nas ilość ostropestu przy użyciu młynka do kawy.
Mimo, że całe ziarna ostropestu zachowują znacznie więcej cennych witamin i flawonoidów, nie można stwierdzić, że te mielone nie posiadają ich wcale. Mielony ostropest plamisty będzie przede wszystkim dobrą opcją dla osób zabieganych, które nie mają wystarczającej ilości czasu na systematyczne mielenie ziaren w młynku. Niektórzy mogą być zaś pozbawieni odpowiednich narzędzi. Mielenie ziaren w tradycyjnym moździerzu może być z kolei bardzo problematyczne. Jeżeli decydujemy się na kupno mielonego ostropestu plamistego, starannie wybierzmy miejsce, w którym nabędziemy ziele. Raczej zrezygnujmy z zakupów w supermarkecie. Postawmy na specjalistyczne sklepy, które oferują najlepszej jakości surowce zielarskie. Takimi miejscami są rzecz jasna zielarnie. Zawsze warto sięgać po ziele, które pochodzi z ekologicznych upraw. W tym celu dobrze jest poszukiwać informacji zawartych na opakowaniu produktu. Wówczas będziemy mieć pewność, że zmielony ostropest jest surowcem wysokiej jakości. Kupując interesującą nas roślinę w zielarni, mamy również większą pewność co do tego, że wraz z ziarnami nie zostały zmielone inne części rośliny, takie jak na przykład liście. Oczywiście należy liczyć się z tym, że cena ostropestu plamistego w zielarniach może być nieco wyższa niż surowiec dostępny w supermarkecie. Za wysoką jakość zawsze należy jednak odpowiednio zapłacić.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog