Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Gliceryna roślinna

Rola gliceryny roślinnej w produkcji kosmetyków naturalnych.

Wraz z wodą gliceryna jest jednym z najczęstszych składników kosmetyków. Ma długą historię użytkowania i doskonały profil bezpieczeństwa. Obecnie stosowana gliceryna roślinna jest lepką, bezbarwną cieczą o słodkim smaku. Ze względu na swoje naturalne pochodzenie jest postrzegana przez organizm ludzki lepiej niż różne produkty sztucznego pochodzenia. Zastosowana gliceryna w kosmetykach naturalnych wyjaśnia właściwość substancji do dobrego zatrzymywania wilgoci, normalizując bilans wodny.

Gliceryna w kosmetykach – jakie właściwości pozwalają na jej wykorzystywanie

Gliceryna roślinna to środek nawilżający dla skóry i włosów. Łatwo integruje się z emulsjami, żelami pod prysznic, szamponami, którym nadaje miękkości. Jest to dobry środek zatrzymujący wodę i środek zmiękczający skórę. Gliceryna w kosmetyce posiada duże znaczenie właśnie ze względu na właściwości nawilżające: przyciąga wodę, a tym samym zatrzymuje zawartość wody w skórze. Gliceryna jest potrzebna ludzkiemu ciału do budowy błon komórkowych, pochodne cząsteczek glicerolu tj. fofsolipidy, są głównymi budulcami błony komórkowej, bez których życie w zasadzie nie byłoby możliwe. Jest również potrzebna do normalnej odnowy skóry oraz do zapewnienia prawidłowego wzrostu i odnowy komórek skóry.

Do czego jeszcze potrzebna jest gliceryna:

  • Aby zapewnić ciału energię - trójglicerydy / lipidy, które organizm wytwarza z gliceryny, dostarczają jej energii, bez glukozy i glikogenu.
  • Do tworzenia blaszkowatej struktury lipidów - mieszanina lipidów / trójglicerydów, które zostały zbudowane przy użyciu glicerolu, wypełnia całą przestrzeń między komórkami warstwy rogowej naskórka. Tworzy dodatkowe wiązanie, chroni skórę i zatrzymuje w niej wilgoć.
  • Aby chronić skórę przed wodą, zarazkami i szkodliwymi substancjami, stanowi nieprzepuszczalną barierę dla patogennych bakterii i wielu niebezpiecznych substancji.
  • Aby utrzymać normalne pH skóry.
  • Normalizuje procesy złuszczania skóry. Brak wilgoci prowadzi do zakłócenia procesu złuszczania, górna warstwa skóry pogrubia się, co prowadzi do rozwoju różnych chorób, takich jak łuszczyca i rybia łuska.
  • Przyspiesza gojenie się ran. Z powodu dobrego nawodnienia procesy biochemiczne są znormalizowane w skórze, dzięki czemu gojenie się ran jest przyspieszone.

Gliceryna w kosmetyce - zastosowanie

Zaletą jest to, że gliceryna roślinna jest idealna dla wszystkich rodzajów skóry, szczególnie suchej i odwodnionej, występuje w:

  • Kremach nawilżających i mlekach kosmetycznych - 1 do 8%
  • Szamponach, odżywkach, maskach do włosów - 1 do 10%
  • Balsamach do ust i tworzy nawilżający efekt - 1 do 10%.

Ponadto gliceryna roślinna występuje e balsamach oczyszczających i żelach nawilżających. Można, więc śmiało to powiedzieć, że:

Gliceryna jest ważną i niezbędną cząsteczką w organizmie, bez której życie w postaci, jaką znamy, nie jest możliwe
Jest doskonałym składnikiem nawilżającym w kosmetykach naturalnych, dając oprócz nawilżenia nawet dużą listę korzystnych efektów.
Bezpieczeństwo gliceryny potwierdza wiele badań nad składnikami kosmetycznymi.
Gliceryny w kosmetykach naturalnych nie trzeba się bać, jej bezpieczeństwo potwierdzają badania, a korzystny wpływ na skórę jest niezaprzeczalny. Dziś ta substancja jest niezwykle popularnym składnikiem, bez którego trudno sobie wyobrazić nowoczesny przemysł kosmetyczny. Ważne, aby kosmetyki zawierające glicerynę zawierały również wodę i wystarczającą ilość olejów roślinnych. Krem z zawartością gliceryny roślinnej zapewni skórze niezbędne odżywienie, ochronę i przedłuży jej młodość.

Śledź nas na Facebooku