Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blog » Polskie przyprawy w kuchni - czy na pewno je dobrze znasz?

Polskie przyprawy w kuchni - czy na pewno je dobrze znasz?

Data dodania: 10-10-2023Wyświetleń: 157

Polska kuchnia jest wyjątkowa! Chyba nigdzie na świecie nie spotyka się takiej różnorodności potraw i wykorzystywanych składników. Polska to również kraj zup - szacuje się, że polskim kucharzom znanych jest ponad 300 różnych przepisów. Jednak tym, co najbardziej wyróżnia naszą kuchnię, są przyprawy - aromatyczne, korzenne, ostre, słodkie i subtelne. Dziś skupimy się na trzech wyjątkowych roślinach, bez których wiele polskich dań nie mogłoby się udać.

Majeranek - by grochówka była jak u mamy!

Majeranek to jedno z najczęściej wykorzystywanych w polskiej kuchni ziół. Idealnie komponuje się z wszelkimi "ciężkimi" daniami, a w związku z tym, że nasza kuchnia w nie obfituje, spotkać można go właściwie na każdym kroku. Charakteryzuje się intensywnym, ziołowym zapachem i delikatnie słodkawym aromatem. Daniom, do których jest dodawany, dodaje delikatności i lekko wyczuwalnej słodkości, choć bywa też wykorzystywany jako zamiennik soli dla osób na diecie niskosodowej. W rodzimej kuchni wykorzystujemy go głównie do dań mięsnych, fasolowych (czy ogólnie strączkowych), a także z daniami opartymi o warzywa korzeniowe - czyli np. w bigosie. Nazywany jest także "kiełbasianym ziołem" ponieważ to właśnie majerankowi kiełbasy domowe zawdzięczają swój niepowtarzalny smak. Oprócz nadania im pożądanego smaku sprawia, że nasz organizm lepiej toleruje potrawy "ciężkostrawne", a więc obfite w białko, tłuszcze i błonnik. Dzieje się tak za sprawą stymulacji produkcji żółci i enzymów trawiennych, do czego właśnie przyczynia się majeranek.

Chrzan korzeń - niepodrabialna przyprawa

Z czego znany jest chrzan? Ze swojego bardzo charakterystycznego smaku, trudnego do pomylenia z jakąkolwiek inną przyprawą. Chrzan jest tak głęboko zakorzeniony w polskiej kuchni, że nie sposób znaleźć książkę kucharską, w której nie byłby wykorzystywany. Obok czosnku i cebuli to najczęściej wykorzystywany "podkręcacz" smaku. Jego smak świetnie komponuje się z mięsami - boczkiem, golonką czy kiełbasą, ale chrzan jest niezastąpiony podczas przygotowywania zalewy do ogórków kiszonych czy konserwowych. Można smarować nim chleb zamiast masła lub dekorować jaja ugotowane na twardo. Buraczki z chrzanem to również jedno spośród sztandarowych dań naszej kuchni. Najczęściej wykorzystywany jest biały korzeń, który po starciu wydziela intensywny zapach. Nasi przodkowie od wieków cenili chrzan, również z uwagi na jego antybakteryjne właściwości - potrawa, do której był dodawany, znacznie dłużej zachowywała przydatność do spożycia.

Lubczyk suszony - by rosół miał tradycyjny smak!

Stanowiący bazę niezwykle popularnej przyprawy w płynie maggi lubczyk jest wysoko cenionym w polskiej kuchni ziołem przyprawowym. Znajdziemy go w większości ziołowych mieszanek do zup, a także w kostkach rosołowych - bez niego trudno bowiem wyobrazić sobie najsłynniejszą polską zupę. Lubczyk może być w całości wykorzystywany do celów kulinarnych - zarówno liście, łodygi, jak i korzeń mają intensywny smak i aromat. Z tego względu trzeba umiejętnie dozować jego ilość w daniu - w nadmiarze z łatwością zdominuje jej smak, co raczej nie przypadnie naszym domownikom do gustu. Oprócz zup lubczyk bywa wykorzystywany do przyprawiania dań z ziemniaków, strączków (fasoli, soczewicy czy groszku), czy kapusty. Na południu Europy uzupełnia dania z pomidorów, owoców morza, sałatek czy surówek. Lubczyk ceniony jest również za swoje prozdrowotne właściwości - pomaga przy dolegliwościach żołądkowych czy problemach z układem moczowym. Ma również łatkę afrodyzjaku i to już od czasów starożytnego Rzymu.
 

Autor: Magdalena Sala

Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.


Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZAAKCEPTUJ TYLKO NIEZBĘDNE
ZGADZAM SIĘ