Jaki magnez wybrać, aby uzupełnić jego niedobór?
Magnez to bardzo ważny pierwiastek dla naszego życia. O jego wpływie na nasze zdrowie można by mówić naprawdę długo, gdyż poprzez regulację pracy ponad 300 enzymów w naszym organizmie ma wpływ dosłownie na każdy jego element - począwszy od regulacji pracy serca, poprzez zapobieganie osteoporozie, regulację pracy układu nerwowego, a skończywszy na skomplikowanych, lecz leżących u podstawy naszego funkcjonowania procesach biochemicznych.
Niedobór magnezu w organizmie
Przy tak wielu różnych funkcjach tego pierwiastka w organizmie człowieka, nie można doprowadzić do jego niedoboru. Według norm żywienia Instytutu Żywności i Żywienia z 2017 roku zapotrzebowanie na magnez wynosi około 300 mg/dobę dla kobiet oraz około 400 mg/dobę dla mężczyzn. Jest to dużo, czy mało? Wszystko zależy od naszego trybu życia i sposobu odżywiania się. W tej pierwszej kwestii, a więc trybu życia, warto pamiętać, iż nadmierny wysiłek fizyczny i stres sprzyjają niedoborom tego pierwiastka. Dużo mniej zależne od nas, ale również silnie wpływające na gospodarkę magnezową w organizmie, są inne zaburzenia takie jak nieprawidłowe funkcjonowanie nerek, zapalenie trzustki czy zaburzenie wchłaniania magnezu z układu pokarmowego wynikające z różnych chorób jelit. Oczywiście nie bez znaczenia pozostają przyjmowane przez nas leki, a w szczególności antybiotyki, leki moczopędne oraz neutralizujące sok żołądkowy - wszystkie one powodują dużo gorsze wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego.
Oznaki niedoboru magnezu
Magnez jest pierwiastkiem biorącym udział w wielu różnych procesach zachodzących w organizmie. Z tego powodu objawy jego niedoboru mogą być bardzo różnorodne. Niemniej jednak do najbardziej typowych należą skurcze mięśni (w szczególności łydek), mrowienia i drętwienia rąk i nóg, a także drżenia warg i powiek. Do pozostałych objawów niedoboru magnezu należą m.in.:
- zaburzenia pracy serca (bardzo często odczuwane jako "kołatanie serca") i nadciśnienie tętnicze
- otyłość i rozwój zespołu metabolicznego
- bóle i zawroty głowy wraz z nudnościami i wymiotami
- objawy behawioralne takie jak zaburzenia snu i koncentracji, rozdrażnienie, a w konsekwencji stany lękowe
- osłabienie włosów i paznokci
- próchnica zębów
- u kobiet - bolesne miesiączki
Warto nadmienić, iż choroby takie jak depresja czy kamica nerkowa również mogą wynikać z niedoboru magnezu. Niemniej jednak dużo częściej można spotkać wyżej wymienione objawy. Dopiero brak reakcji (w postaci suplementacji magnezu) może spowodować rozwój konkretnych jednostek chorobowych.
Jaki magnez wybrać?
Stając w obliczu tego problemu, należy wybrać odpowiedni preparat magnezowy, który będzie się cechował wysoką biodostępnością, a więc będzie się dobrze wchłaniał z jelit. Z tego powodu przy wyborze konkretnego produktu, powinniśmy kierować się przede wszystkim tym, co jest tzw. substancją czynną. Najlepiej, aby był to związek magnezu dobrze rozpuszczalny w wodzie, gdyż takie związki cechują się najlepszą biodostępnością. Wśród najlepszych pod tym względem związków znajdują się:
- mleczan magnezu,
- chlorek magnezu,
- siarczan magnezu,
- cytrynian magnezu,
- glicynian magnezu,
- wodoroasparaginian magnezu
- pikolinian magnezu.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego preparatu? Przede wszystkim na obecność w nim witaminy B6, która dodatkowo poprawia wchłanianie magnezu oraz potęguje jego działanie w organizmie.
Uzupełnianie niedoboru magnezu
Na początek warto zaznaczyć, iż głównym źródłem wszelkich pierwiastków oraz witamin, jakie otrzymuje nasz organizm, jest pożywienie. Z tego właśnie powodu powinno być ono jak najbardziej zróżnicowane. Niestety, w obecnym sposobie żywienia ciężko jest zapewnić odpowiednią podaż magnezu wyłącznie z codziennie spożywanymi pokarmami. W celu odpowiedniej suplementacji, warto jest wybrać jak najlepszy suplement diety, według wyżej przedstawionych kryteriów. Mimo wszystko taki preparat nie pokryje 100% naszego dziennego zapotrzebowania na magnez. Dlatego należy znać produkty spożywcze, które zawierają stosunkowo duże ilości magnezu, a są nimi:
- szpinak
- kasza gryczana
- płatki owsiane
- biała fasola
- groch
- ciecierzyca
- wszelkiego rodzaju orzechy (np. laskowe)
- tłuste ryby morskie (np. dorsz, makrela).
Warto pamiętać o tych produktach chcąc w szybkim czasie uzupełnić niedobory magnezu w naszym organizmie.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog