Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Ketoza u bydła

Rola gliceryny roślinnej w hodowli bydła dotkniętego ketozą

Ketoza to metaboliczna choroba wysokowydajnych krów mlecznych. Przyczyną jest ujemny bilans energetyczny. Powstaje on podczas przy wycieleniu i nadmiernym otłuszczeniu w okresie zasuszeniowym. Największą podatność na chorobę ma rasa holsztyno-fryzyjska. Chorobie sprzyja również niekorzystny system żywienia.

Choroba jest dość powszechna. Pojawia się u ponad 20% krów. Choroby cierpią na nią około 2 miesiące po porodzie, czyli w okresie wysokiej mleczności. Wyróżnia się dwa rodzaje ketozy. Ketoza kliniczna ma wyraźne objawy, natomiast ketozę podkliniczną łatwo przeoczyć, ponieważ przebiega ze słabo widocznymi objawami. Niewykryta lub nieleczona ketoza prowadzi do wielu schorzeń, śpiączki, a nawet do śmierci zwierząt.

Główne objawy ketozy u bydła

Podstawowe objawawy, które można zaobserwować u bydła to m.in.:

  • szybki spadek masy ciała,
  • zaparcia,
  • spadek produkcji mleka,
  • spadek spożycia pasz,
  • otępienie i apatia,
  • suchy i ciemny łojniak, pokryty śluzem.
  • zmieniony smak i zapach mleka,
  • ważenie się mleka po podgrzaniu.
  • Wykonywanie badań kontrolnych

W celu stwierdzenia subklinicznej ketozy można bada się próbki krwi, pochodzącej od krów będących w początkowym okresie laktacji. Najczęściej określa się poziom kwasu BHM. Poziom ciał ketonowych u chorych na ketozę krów wynosi od 1,2 do 3 mmol/l.

Ketoza – profilaktyka

Podstawowym aspektem profilaktyki przed ketozą jest zapewnianie bydłu wysokiej jakości paszy objętościowej. Szczególnie ważne jest to w okresie okołoporodowym. Zapewnia ona odpowiedni udział energii dla krów w czasie laktacji. Odpowiednia pasza pozwala na zachowanie odpowiedniej kondycji przez bydło kończące laktację i wchodzące w etap zasuszenia. Dobrą praktyką jest również unikanie otłuszczania krów w końcowej fazie laktacji.

Jak leczyć ketozę?

Ketozę leczy się przez podnoszenie poziomu glukozy we krwi krowy. W ten sposób dostarcza się więcej energii krowom. Jednocześnie obniża się poziom związków ketonowych. Krowom chorym na ketozę podaje się witaminy, glukozę, glikokortykoidy. Czasem również podaje się leki uspokajające. Stosuje się również niacynę, która usuwa ciała ketonowe. Ważna jest również osłona wątroby krowy.

Czym jest roślinna gliceryna?

Roślinna gliceryna jest produktem ubocznym produkcji bioetanolu. Ma płynną i gęstą konsystencję i przejrzystą barwę. Dobrej jakości gliceryna roślinna charakteryzuje się zawartością glicerolu na poziomie minimum 99%. Produkty o mniejszej zawartości glicerolu posiadają mętną barwę, czasem nawet białą. Główne zanieczyszczenia to metanol. Zaburza on procesy fermentacyjne, a także obciąża nerki i wątrobę.

Gliceryna roślinna dla krów

Gliceryna roślinna to produkt zwiększający ryzyko ketozy u bydła. Dostarcza krową niezbędnej energii po wycieleniu. Zwiększa wydajność mleka i ilość zawartych w nim białek. Stosowanie gliceryny roślinnej zwiększa pobieranie przez bydło paszy, zwiększając jej smakowitość. Zapobiega jednocześnie wysychaniu paszy i jej zagrzewaniu. Podczas mrozów sprawia też, że pasza na stole paszowym nie zamarza.

Dawkowanie gliceryny roślinnej przy ketozie

Glicerynę roślinną podaje się wraz z podawaną paszą. Polewa się nią zadaną paszę lub wlewa do wozu paszowego. Zalecane dzienne dawkowanie roślinnej gliceryny:

200-250 g/dzień/sztukę przed wycieleniem (ok. 2 tygodnie),
250-300 g/dzień/sztukę po wycieleniu (przez ok. 100 dni laktacji).
W przypadku silnych objawów ketozy, objawiających się niedoborem energii i braku apetytu, zaleca się podawać glicerynę roślinną krowom przez wlewanie jej do pyska zwierzęcia.

Odpowiednia profilaktyka i leczenie ketozy przynoszą efekty

Ketoza to pospolita i groźna choroba bydła. W niektórych przypadkach prowadzi do śmierci zwierząt. Odpowiednia profilaktyka pomaga zapobiegać jej niekorzystnym następstwom. W przypadku wystąpienia ketozy u bydła konieczna jest szybka i odpowiednia reakcja, zwiększająca dostarczaną ilość energii w pożywieniu. Świetnym środkiem jest stosowanie gliceryny roślinnej jako dodatku do pasz.

Autor: Magdalena Sala

Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.