Guma arabska i ksantanowa w przemyśle spożywczym
Guma jest żywicą roślin i drzew, które ją wydzielają, jest wykorzystywana w różnych dziedzinach produkcji, nauki i medycyny. Guma do żucia, słodycze, leki. Na świecie istnieje ogromna liczba rodzajów gumy, tak jak istnieje ogromna liczba gatunków roślin, które mogą ją wydzielać. Każda roślina rozróżnia rodzaj gumy: guma arabska i ksantanowa guma.
Guma arabska zastosowanie
Guma arabska E414 to naturalny dodatek, który jest aktywnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Substancja jest całkowicie bezpieczna dla ludzi i dlatego często jest stosowana do wyrobu słodyczy, wyrobów piekarniczych, wina i innych rodzajów produktów. Guma arabska jest zatwierdzona do stosowania w dowolnym kraju na świecie.Ten rodzaj substancji pozwala stworzyć odpowiednią konsystencję produktu i osiągnąć tworzenie jednolitej powierzchni. Dodatek działa jako zagęszczacz, stabilizator, emulgator.
Guma arabska spożywcza
Produkt wykonany jest z naturalnych surowców tzn. żywicy akacjowej, która jest wydobywana w północnej Afryce. Największa liczba firm produkujących dany dodatek znajduje się w Sudanie. Po ekstrakcji substancja jest sortowana i oczyszczana z zanieczyszczeń. Jest to złożona mieszanina polisacharydów i glikoprotein. Guma arabska spożywcza doskonale zatrzymuje wilgoć i dlatego jest stosowana do spieniania. Jako stabilizator może nadać produktom niezbędną konsystencję, a w diecie daje uczucie sytości i nasycenia. Jest również w stanie rozprowadzać tłuszcze w żywności, nie pozostawiając żadnego obcego smaku.
W jakich obszarach stosuje się gumę arabską spożywczą:
- Przemysł cukierniczy - służy do tworzenia wypełniacza do cukierków lub w procesie produkcji glazury
- Piekarnia - dzięki E414 możliwe jest osiągnięcie stabilizacji kształtu produktu piekarniczego
- Przemysł piwny - stabilizuje kształt piany, dzięki czemu napój jest smaczniejszy
- Przemysł winiarski - za pomocą gumy arabskiej osiągana jest stabilizacja koloru produktu
- Orzeźwiające napoje - produkty są nasycone błonnikiem.
- Dla przemysłu spożywczego guma arabska jest wykorzystywana: w produkcji mleka, sosu sojowego, majonezu, keczupu, jogurtu, deseru śmietanowego, produktów mlecznych, twardej czekolady, gumy do żucia, słodyczy itp. Główną zaletą tego produktu jest całkowity brak negatywnego wpływu na organizm ludzki. Oczywiście nadmierna dawka gumy arabskiej spożywczej może powodować złe samopoczucie, ale produkt jest nietoksyczny. Ten dodatek ma pozytywną właściwość tzn. dostarcza błonnika. Co zaskakujące, E414 pomaga zapobiegać chorobom, jeśli we krwi występuje wysoki poziom cukru lub cholesterolu. Guma arabska pozwala tworzyć produkty spożywcze dla osób z cukrzycą.
Ksantanowa guma
Guma ksantanowa, zwana także dodatkiem E415, jest sztucznie otrzymywanym naturalnym polisacharydem. Znalazła swoje zastosowanie, jako zagęszczacz, po tym jak potwierdzono, że, rozpuszcza się w różnych roztworach, a nawet w mleku. Wiele osób błędnie uważa stabilizator żywności E 415 za szkodliwy. W rzeczywistości, nawet na skalę przemysłową, jest produkowany naturalnie. Ksantanowa guma powstaje w wyniku rozkładu glukozy przez bakterie hodowane w specjalnych warunkach. W trakcie swojego życia guma wytrąca się i musi zostać wysuszona, a następnie zmiażdżona. Po czym można ją już uznać za gotową do dalszego przetwarzania.
Ksantanowa guma jest uznana na całym świecie za najlepszy naturalny środek żelujący. Ma wysoką lepkość i doskonałą aktywność stabilizującą. Co więcej, te cechy są w niej zachowane nawet po zamrożeniu. Stabilizator żywności E 415 pasuje dobrze do żelatyny, pektyny, skrobi i innych zagęszczaczy. Ta, jakość sprawiła, że jest niezbędna w nowoczesnym przemyśle spożywczym. Również ten naturalny zagęszczacz znalazła zastosowanie w kosmetologii, przemyśle farb i lakierów oraz w farmakologii. Co więcej, obecnie nie ma żadnych dowodów naukowych na jej negatywny wpływ na ludzki organizm.
Zastosowanie ksantanowej gumy w przemyśle spożywczym i zdrowym odżywianiu
Odkrycie gumy ksantanowej zostało natychmiast docenione na całym świecie. Jej zalety w porównaniu z innymi naturalnymi zagęszczaczami są oczywiste. To jest:
- Ksantan nadaje mielonemu mięsu wymaganą lepkość i elastyczność
- Guma ksantanowa nadaje produktom spożywczym dobrą plastyczność i stabilność
- Może być stosowana zarówno z zimnymi, jak i gorącymi elementami
- Guma ksantanowa stosowana jako zagęstnik nadaje potrawom kremowy smak.
- Obecnie stabilizator żywności E415 bierze udział w produkcji śmietany, majonezu, lodów i niektórych innych produktów spożywczych, których okres przechowywania wynosi ponad 4 miesiące. Guma ksantanowa znalazła zastosowanie w kuchni molekularnej. A co najważniejsze, ten naturalny zagęszczacz jest wykorzystywany do produkcji mąki bezglutenowej. W końcu naukowo udowodniono już, że guma ksantanowa jest niezbędna dla osób cierpiących na wszelkiego rodzaju alergie i nietolerancje pokarmowe, a także dla osób cierpiących na rzadką dolegliwość - dysfagię i mających trudności z połykaniem pokarmów stałych.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog