Równowaga kwasowo - zasadowa w organizmie człowieka
Definicja zdrowia człowieka jest pojęciem bardzo szerokim - występuje wiele czynników, które określają jego istotę. Zgodnie z kryteriami medycznymi wyróżniamy zdrowie fizyczne, społeczne, emocjonalne i duchowe. Każdy jednak rodzaj zdrowia ma swoją podstawę w zdrowym organizmie będącym w stanie równowagi.
Zdrowy organizm
Zdrowy organizm jest definiowany jako ustrój w stanie dobrostanu, czyli sytuacji, kiedy nasze samopoczucie fizyczne i psychiczne nie budzi zastrzeżeń. Nie należy traktować zdrowego organizmu tylko jako takiego, w którym nie toczy się proces chorobowy. Organizm w stanie zdrowia posiada stały, wysoki poziom energii i równowagę emocjonalną. Potrafi skutecznie bronić się przed infekcjami, chorobami nowotworowymi czy schorzeniami układu krążenia. W zdrowym organizmie procesy starzenia się zachodzą znacznie wolniej, co pomaga dłużej cieszyć się życiem.
Na zdrowie organizmu człowieka wpływa szereg czynników takich jak: uwarunkowania genetyczne, warunki środowiskowe czy prowadzony styl życia. Niewłaściwy tryb życia i źle zbilansowana dieta mogą prowadzić do powstania nieprawidłowości, które wywierają niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jednym z występujących zaburzeń jest brak równowagi kwasowo - zasadowej w organizmie.
Regulacja kwasowo-zasadowa
Równowaga kwasowo - zasadowa występuje, jeżeli stężenie jonów wodoru w przestrzeniach zewnątrzkomórkowych i wewnątrzkomórkowych utrzymuje się na właściwym poziomie. W warunkach naturalnych organizm człowieka potrafi samodzielnie regulować poziom jonów wodorowych. Ustrój człowieka reaguje na nagłe zmiany pH stosując metody regulacyjne, które umożliwiają powrót do prawidłowych wartości.
Regulacja metaboliczna polega na dwóch podstawowych mechanizmach: eliminacji jonów wodorowych przez kanaliki nerkowe i wytwarzaniu jonów HCO3 w erytrocytach. Ponadto, w regulacji kwasowo - zasadowej biorą udział także płuca, których zadaniem jest redukcja poziomu dwutlenku węgla.
Zdarza się jednak, że w sposób ciągły dostarczamy organizmowi źle zbilansowanych składników odżywczych lub prowadzimy niezdrowy tryb życia. W takiej sytuacji nasze ciało nie jest w stanie utrzymać prawidłowej równowagi i może dojść do groźnych zaburzeń. W wypadku pojawienia się przewagi jonów wodorowych dochodzi do kwasicy metabolicznej, natomiast nadmierna kumulacja jonów HCO3 doprowadza do zasadowicy. Jeżeli pęcherzyki płucne nie eliminują CO2 w wystarczającym stopniu, może dojść do powstania kwasicy oddechowej. W przypadku odwrotnym, przy nadmiernym pobudzeniu ośrodka oddechowego i hiperwentylacji - pojawia się zasadowica.
Równowaga kwasowo - zasadowa organizmu
Równowaga kwasowo - zasadowa objawia się odpowiednimi proporcjami poziomu kwasowości i zasadowości, co skutkuje optymalnym stężeniem jonów wodorowych w naszym organizmie. Prawidłowa wartość jonów wodorowych wewnątrz komórki wynosi 100 mmol/L. Poziom pH jest określany jako stosunek składników zasadowych do kwasowych w danej cieczy. Równowaga kwasowo - zasadowa jest prawidłowym pH tkanek i krwi w organizmie, a jego wartość powinna oscylować pomiędzy 7,35 - 7,45.
W organizmie człowieka znacznie częściej niż do zasadowicy - dochodzi do wystąpienia kwasicy metabolicznej.
Stan ten objawia się między innymi:
- uczuciem zmęczenia,
- brakiem energii,
- bólami głowy,
- osłabieniem odporności,
- pogorszeniem kondycji skóry i włosów.
Aby uniknąć wystąpienia kwasicy należy przede wszystkim stosować odpowiednią dietę. Najkorzystniej jest tak planować codzienne posiłki, aby dostarczać organizmowi 80% produktów zasadotwórczych i 20% produktów kwasotwórczych. Do produktów zakwaszających zaliczamy między innymi: mięso, ryby, białe pieczywo, sery żółte, mleko, jajka, cukier czy czarną herbatę. Zasado-twórczo natomiast działają wszelkie warzywa i owoce, czosnek, grzyby, kiełki i oliwa z oliwek. Dbając o utrzymanie równowagi kwasowo - zasadowej, poza stosowaniem odpowiedniej diety, powinniśmy prowadzić zdrowy tryb życia.
Oto kilka zasad, których warto przestrzegać:
- łączmy mięso i ryby z surówkami warzywnymi,
- jeśli jesteśmy amatorami pieczywa pszennego - wypijajmy więcej wody z cytryną,
- zamieńmy herbatę czarną na ziołową lub soki warzywno - owocowe,
- zadbajmy o dobrą jakość snu i wypoczynku,
- dbajmy o lekką aktywność fizyczną i spędzajmy dużo czasu na świeżym powietrzu.
Postępowanie wspomagające zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej nie jest trudne, warto więc poświecić czas na skomponowanie odpowiedniej diety czy aktywność fizyczną. Nasz organizm odpłaci nam za to zdrowiem, witalnością i wysoką odpornością.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog