Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Olej rycynowy

Olej rycynowy - zastosowanie w kosmetyce

Olej rycynowy pozyskiwany jest z rącznika pospolitego. To roślina, której nasiona są toksyczne, jednak po odpowiedniej obróbce termicznej tracą te właściwości. Olej rycynowy ma jasnożółtą kolor oraz gęstą konsystencję. To produkt stosunkowo tani i dostępny w każdej aptece czy sklepie zielarskim. Ze wzgledu na swoje właściowści pielęgnacyjne, znalazł zastosowanie w kosmetyce.

Olejek rycynowy jak stosować na twarz

Olej rycynowy można bez obaw stosować bezpośrednio na twarz. Wystarczy nałożyć kilka kropel i delikatnie wklepać opuszkami palców. Po kilku dniach stosowania pierwsze efekty powinny być już widoczne. Jego konsystencja jest dosyć ciężka, dlatego też aby to zminimalizować, można rozcieńczyć olej z innym olejkiem, np. arganowym lub z żelem hialuronowym. 

Efekty jakich można się spodziewać to:

  • wygładzenie linii i zmarszczek,
  • nawilżenie i regeneracja skóry,
  • oczyszczenie cery,
  • złagodzenie podrażnień,
  • wyciszenie zmian trądzikowych,
  • zmiękczanie i uelastycznienie skóry.

Warto wiedzieć, że olej rycynowy można używać także jako środek do demakijażu. W tym celu należy zmoczyć waciki ciepłą wodą i lekko nasączyć olejek. Następnie zmyć makijaż tak jak zawsze. Co więcej, olej rycynowy można stosować w przypadku każdego rodzaju cery, również tej wrażliwej lub problematycznej. W przypadku zmian trądzikowych można stosować olejek punktowo, na pojedyncze wypryski.

Olejek rycynowy kosmetyczny

Olejek rycynowy wykorzystywany jest nie tylko do produkcji kosmetyków do pielęgnacji cery i skóry ciała, ale także tych do stosowania na włosy. Dzięki silnym właściwościom zmiękczającym, wykorzystuje się go nawet w preparatach do stóp, w celu regeneracji twardej skóry na piętach. Często wykorzystuje się go również do produkcji odżywek do rzęs oraz brwi, gdyż w tym przypadku również wykazuje dobroczynne działanie.

Olejek rycynowy działanie

Olej rycynowy charakteryzuje się wielokierunkowym działaniem na cerę, włosy i paznokcie:

  • posiada właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze, dzięki czemu z powodzeniem można go stosować posiadając cerę tłustą i trądzikową,
  • przenika przez skórę i silnie nawilża przesuszone miejsca,
  • regeneruje i wzmacnia włosy,
  • przyspiesza ich porost i zagęszcza je,
  • hamuje wypadanie włosów,
  • korzystnie wpływa na skórę głowy, dzięki czemu odżywia cebulki włosów, 
  • wzmacnia i utwardza płytkę paznokcia,
  • zapobiega łamaniu się i rozdwajaniu paznokci.
  • wzmacnia, zagęszcza, odżywia, a także przyciemnia rzęsy i przyspiesza ich wzrost,
  • wpływa na kondycję brwi - pogrubia je i regeneruje.

Stosując olej rycynowy na włosy i rzęsy, trzeba uzbroić sie w cierpliwość i systematycznie go nakładać, jednak efekty naprawdę są zaskakujące. Na rzęsy najlepiej nakładać preparat za pomocą czystej szczoteczki po tuszu do rzęs lub patyczka kosmetycznego. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż będzie spływał do oczu i je podrażniał. Olejek należy stosować minimum miesiąc, aby zauważyć pierwsze efekty.

Olej rycynowy na włosy można stosować na około 2 godziny przed myciem lub na nakładać na całą noc. Następnie umyć włosy jak zwykle. Za pomocą olejku można także skutecznie zabezpieczyć końcówki włosów przed łamaniem i rozdwajaniem. Wystarczy nabrać odrobinę na rękę i rozetrzeć, a następnie wetrzeć we włosy.

Olej rycynowy to łatwo dostępny i naturalny produkt, dzięki któremu można rozwiązać wiele kosmetycznych problemów. Dzięki wszechstronnemu działaniu, może być stosowany na wiele niedoskonałości. Ponadto olejek rycynowy jest bezpieczny w stosowaniu i nie powoduje skutków ubocznych.

Śledź nas na Facebooku