Jak działa luteina i Witamina A na wzrok?
Luteina na poprawę wzroku - jak działa?
Mianem luteiny określa się zarówno żeński hormon, jak i żółty barwnik, który ma bardzo duży wpływ na ostrość naszego wzroku. Nie jest on syntezowany w ludzkim organizmie, dlatego też musi być w diecie. Naturalnym źródłem luteiny są przede wszystkim żółte, pomarańczowe i zielone warzywa. Najwięcej znajdziemy jej w: jarmużu, szpinaku, sałacie, brokułach, cukinii, dyni, kukurydzy czy papryce. W mniejszych ilościach dostępna jest również w niektórych owocach, szczególnie tych leśnych. Ważne jest to, że organizm przyswaja ją tylko w towarzystwie tłuszczu. Dlatego robiąc sałatkę warzywną warto skropić ją oliwą z oliwek lub olejem.
Luteina chroni nasze oczy, a dokładnie rzecz ujmując siatkówkę, przed szkodliwym działaniem światła, głownie niebieskiego. To ono jest emitowane przez monitory, telewizory czy smartfony i może powodować liczne uszkodzenia w tkance oka. Barwnik ten również skutecznie przeciwdziała AMD, czyli zwyrodnieniu plamki żółtej. Sprawia, że nie odczuwamy słabszego kontrastu barw oraz nie mamy problemów z rozpoznawaniem cyfr czy twarzy.
Przyjmując luteinę trzeba też pamiętać o tym, że jej wchłanianie oraz prawidłowe działanie ograniczają: alkohol, palenie papierosów, pektyny czy guma guar. Dlatego, gdy nasz wzrok jest szczególnie narażony na szkodliwe działanie promieniowania, to powinno się zrezygnować z wszelkich używek. Zalecana dzienna dawka luteiny, która minimalizuje ryzyko wystąpienia AMD, wynosi od 6 do 14 mg na dobę.
Witamina A na wzrok - gdzie znajdziemy jej najwięcej?
Witamina A ma szczególny wpływ na prawidłowe działanie siatkówki oka. Sprawia, że wszystkie bodźce są przez nią prawidłowo odbierane. Dba również o plamkę żółtą oraz pomaga wytwarzać płyny odpowiedzialne za prawidłowe nawilżenie oka. Jej niedobór w organizmie, może doprowadzić do tzw. "kurzej ślepoty", czyli znacznego pogorszenia wzroku po zmroku lub w przypadku słabego oświetlenia. Dodatkowo wierzchnia warstwa oka może ulec zrogowaceniu, a spojówki i rogówki mogą ulegać schnięciu. W skrajnych przypadkach może to nawet doprowadzić do martwicy rogówki
Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy A? Występuje ona zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i w roślinach. W pierwszym przypadku nosi nazwę retinolu, a w drugim beta-karotenu. Produkty najbardziej bogate w tą witaminę, to przede wszystkim: tran, wątróbka, żółtko, marchew, szpinak, jarmuż i dynia. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj marchew, która oprócz witaminy A, bogata jest również w rodopsynę, czyli purpurowy barwnik odpowiedzialny za widzenie przy słabym świetle.
Jakie suplementy na poprawę wzroku są najbardziej skuteczne?
Tak jak wspominaliśmy luteina występuje w wielu warzywach czy owocach. Należy jednak mieć świadomość, że pod wpływem obróbki termicznej traci ona szereg swoich właściwości. Jeżeli nie mamy więc możliwości częstego spożywania świeżych warzyw, to warto wspomóc się suplementacją. Występująca w nich luteina w głównej mierze pochodzi z naturalnych źródeł. Dodatkowo preparaty takie są wzbogacane o inne elementy mające zbawienny wpływ na stan naszego wzroku. Należą do nich m.in.: cynk, selen, miedź czy kwasy omega-3.
Na suplementację witaminą A i luteiną powinny się zdecydować przede wszystkim osoby po przewlekłych chorobach, pracujące często przy komputerze oraz w podeszłym wieku. Są one najbardziej narażone na brak tych elementów i mogą mieć też największy problem z dostarczeniem ich w diecie. Wiele przeprowadzonych badań potwierdziło, że zawarte w suplementach składniki są szybciej przyswajalne przez organizm. Należy jednak szczególną uwagę zwracać na zawarte w nich dawki, bo łatwo o przekroczenie dopuszczalnej normy.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog