Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Właściwości oleju kokosowego

Właściwości i zastosowanie oleju kokosowego.

Olej kokosowy to naturalny produkt pochodzenia naturalnego, o wielu właściwościach. Swoje zastosowanie znajduje zarówno w gastronomii, jak i kosmetyce oraz przemyśle chemicznym. Zawiera on w swoim składzie szereg wartościowych składników odżywczych, którym zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne. Więcej zalet oleju kokosowego poznacie po przeczytaniu poniższego artykułu. 

1. Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie.

Olej kokosowy to tłuszcz roślinny, zwany również masłem lub tłuszczem kokosowym. W swoim składzie zawiera on witaminy i składniki mineralne, takie jak B2, B6, C, E oraz fosfor, magnez, potas, wapń, cynk, sód. Ponadto w jego składzie znajdziemy również nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy i linolowy) oraz nasycone kwasy tłuszczowe (kaprylowy, laurynowy, palmitynowy, kaprynowy, stearynowy, mirystynowy, kapronowy). Ze względu na swój wartościowy skład, olej kokosowy posiada mnóstwo właściwości i zastosowań zdrowotnych. Należy do nich zaliczyć:

- właściwości zdrowotne:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwzapalne,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • sprzyja utracie wagi,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • dodaje energii,
  • poprawia działanie układu odpornościowego,
  • zapobiega chorobom układu krążenia,
  • pomaga w cukrzycy,
  • ma pozytywny wpływ na mózg,
  • zapobiega nadciśnieniu,
  • chroni wątrobę,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • zapobiega nowotworom,
  • wspiera w chorobach układu moczowego,
  • jest pomocny w leczeniu chorób neurologicznych,
  • polepsza stan dziąseł,
  • leczy i zapobiega próchnicy.

- właściwości kosmetyczne:

  • nawilża, odżywia, wygładza skórę,
  • wzmacnia barierę lipidową naskórka,
  • pomaga w leczeniu chorób skóry,
  • łagodzi stany zapalne,
  • zapobiega starzeniu się skóry,
  • sprzyja leczeniu trądziku,
  • przeciwdziała rozstępom,
  • odżywia, nawilża włosy,
  • zapobiega łupieżowi,
  • oczyszcza i regeneruje skórę.

Olej kokosowy swoje zastosowanie znajduje również w kuchni, gdzie zastępuje inne, niezdrowe tłuszcze. Idealnie sprawdza się używany do pieczenia i smażenia potraw. Można go także używać jako dodatek do napojów, w celu nadania smaku kokosowego oraz uzupełnienia składników odżywczych. Masłem kokosowym zastąpić można także masło. W kosmetyce olej kokosowy można stosować jako krem i odżywkę do skóry, włosów i paznokci. Idealnie nada się do olejowania włosów, w celu ich odżywienia. Ponadto świetnie sprawdzi się jako dodatek do peelingów, masek i balsamów. 

2. Olej kokosowy - rafinowany, a nierafinowany.

Olej kokosowy dzieli się na rafinowany i nierafinowany. Pierwszy z nich powstaje na skutek podgrzania do wysokiej temperatury, w wyniku czego zostaje pozbawiony charakterystycznego smaku i zapachu oraz wszystkich wartości odżywczych. Na korzyść zyskuje trwałość oraz wyższą temperaturę palenia. Olej rafinowany spotyka się ze znacznie mniej pochlebnymi opiniami, ponieważ rafinacja odbywa się z udziałem chemicznych rozpuszczalników, które mogą wykazywać niekorzystny wpływ na zdrowie. Ma on jednak i swoje dobre strony, gdyż posiada on dłuższy termin do spożycia, a także znacznie niższą cenę. Można go używać do wypieków oraz smażenia potraw. Olej nierafinowany pozyskuje się w sposób mechaniczny, dzięki czemu nie traci swoich wartości. Ponadto zachowuje swój smak oraz zapach, dlatego może być stosowany w kosmetyce.

3. Z czego powstaje olej kokosowy?

Olej kokosowy to olej pochodzenia roślinnego. Powstaje w wyniku tłoczenia i rozgrzewania twardego miąższu orzechów kokosowych, tzw. kopry. Po podgrzaniu, miąższ mieli się za pomocą specjalnej prasy. Aby uniknąć pozostałości roślinnych, olej przecedza się kilka razy. Zdecydowanie zdrowszą wersją oleju kokosowego jest olej nierafinowany, ponieważ zachowuje on wszystkie składniki odżywcze. Olej zachowuje postać stałą, białą postać w temperaturze do 26 stopni. Rozpuszczony, zaś przybiera żółtą barwę.

4. Działanie oleju kokosowego.

Olej kokosowy jest znacznie zdrowszym zamiennikiem tłuszczów, używanych w kuchni. Posiada on pozytywny wpływ na układ krążenia oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jednak jak w przypadku wszystkich tłuszczów, warto zachować umiar w spożyciu oleju kokosowego, ponieważ nadmierne spożycie wszelkiego tłuszczu może prowadzić do negatywnych skutków w naszym organizmie. Wykazuje on również działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a także przeciwgrzybicze, przez co usprawnia działanie układu odpornościowego. Olej wspomaga również leczenie chorób układu nerwowego, takich jak padaczka czy choroba Alzheimera. Ponadto wspiera leczenie demencji, gojenie ran oraz leczenie cukrzycy. Olej kokosowy wykazuje również działanie pielęgnacyjne. Odpowiednio stosowany poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Wspiera także leczenie chorób skórnych oraz zabezpiecza przed próchnicą i chorobami jamę ustną i uzębienie. 

Autor: Magdalena Sala

Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.