Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Moringa

Moringa - olej z drzewa życia w pielęgnacji skóry

Mówiąc o produktach, które doskonale wpływają na zdrowie, nie sposób nie wspomnieć o oleju moringa. Produkt pozyskiwany z rośliny nazywanej "drzewem długowieczności" ma właściwości lecznicze, znajduje zastosowanie w kuchni, a oprócz tego doskonale nawilża włosy i działa odżywczo na skórę. 

Olej moringa- właściwości wzmacniające skórę 

Lecznicze właściwości oleju moringa znane są od lat. Pozyskiwany jest z drzewa osiągającego od 5 do 10 metrów wysokości, znanego jako "drzewo życia" lub "długowieczności". Roślina ta nie potrzebuje szczególnych warunków do uprawy, wycięta na nowo odrasta, a owoce wyrastają z niej nawet w czasie suszy. W północnych Indiach, gdzie pierwotnie rosło drzewo, wierzono w jego magiczne właściwości. Dziś roślina znana jest szerzej i spotkać ją można w całej Azji, a także na terenie Afryki.

Olej w prawie 75 procentach składa się z kwasu oleinowego, należącego do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a oprócz tego z kwasu palmitynowego, linolowego i linolenowego. Jest też bogaty w witaminy A i E a także sterole i antyoksydanty. 

Olej moringa ceniony jest przede wszystkim w kosmetologii. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w preparacie, tworzą warstwę ochronną na skórze, dzięki czemu pomagają ją dogłębnie nawilżyć i odżywić. Doskonale radzi sobie ze skutkami działania warunków atmosferycznych, a więc promieniowania UV, czy mrozu, łagodzi także skutki ukąszeń owadów.

Dodatkowo moringa wzmacnia procesy regeneracyjne skóry, jest szczególnie przydatny w sytuacji, gdy doszło do uszkodzenia bariery lipidowej naskórka albo stanów zapalnych. Skóra staje się lepiej nawilżona i odzyskuje blask. Ponadto przyspiesza gojenie ran, zmniejsza widoczność wykwitów trądzikowych, zmarszczek i bruzd. .Co ciekawe, sproszkowane nasiona rośliny wykorzystywane są do usuwania zanieczyszczeń bakteryjnych i wirusowych. 

Stosując olej moringa warto łączyć go z innymi olejami, na przykład z nasion malin, migdałowym czy winogronowym. Dobrze sprawdza się także jako emulsja do masażu twarzy. Wystarcz kilka kropel, by skóra stała się nawilżona, jędrna i odzyskała dawny blask.

Olej moringa na włosy 

Olej z drzewa życia zyskał także zastosowanie w kosmetologii. Wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu włosów, a do tego jest pomocny w walce z łupieżem. Emulsja zapobiega utracie wody, aktywizuje procesy regeneracyjne i łagodzi stany zapalne na skórze głowy, a także reguluje wydzielanie sebum. Do tego znacznie ułatwia stylizację włosów.

Substancja może być stosowana jako element olejowania włosów przed myciem. W tym celu należy nałożyć go na całej długości włosów, okręcić je w ręcznik i tak pozostawić na co najmniej pół godziny. Następnie trzeba dokładnie umyć włosy. Jeśli potrzebna jest szybka pielęgnacja, po tradycyjnym myciu włosów można nałożyć na końcówki odrobinę oleju i dokładnie wmasować. W ten sposób włosy będą przygotowane do suszenia i dalszej stylizacji.

Olej moringa- zastosowanie w medycynie i kuchni

Olej moringa stał się przedmiotem badań naukowców, którzy sprawdzili, jakie właściwości prozdrowotne może mieć roślina. Okazało się, że sok z liści moringa obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu. Nigeryjscy naukowcy sugerują, że może mieć zastosowanie nawet przy leczeniu uszkodzeń wątroby wywoływanych przez zapalenie wątroby typu B, czy leki.

Ponadto wykazano właściwości przeciwnowotworowe i harmonizujące pracę tarczycy soku z liści. Do tego pozwala on ustabilizować poziom glikemii, działa przeciwgorączkowo i przeczyszczająco.

Znane jest także działanie wyciągu z korzenia. Stosowany jest na bóle stawów, pleców i nerek, ma właściwości przeciwzapalne, tonizujące i antybakteryjne.

Nie można pominąć również roli kwiatów drzewa moringa. Z badań naukowców wynika, że mają one korzystny wpływ na profil lipidowy, mogą także wykazywać działanie pobudzające. Według mniej oficjalnych informacji, kwiaty moringa działają jako silny afrodyzjak.

W kuchni, podczas przygotowywania potraw najlepiej wykorzystywać olej tłoczony na zimno. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, majonezu, skropienia zup czy kanapek. Może być wykorzystywany także do smażenia, gdyż ma wysoką temperaturę dymienia. Trzeba jednak pamiętać, że olej tłoczony nadaje się do krótkiego tłoczenia, gdy jest potrzeba, by dłużej był na patelni, lepiej w tym celu wykorzystać olej rafinowany.

Olej moringa powinien być przechowywany w butelce z ciemnego szkła, w chłodnym miejscu. Po otwarciu powinien zostać zużyty w ciągu trzech miesięcy.

Autor: Magdalena Sala

Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.