Jak obniżyć trójglicerydy?
Jednym z najważniejszych składników tkanki tłuszczowej są trójglicerydy. Ich odpowiednia ilość usprawnia funkcjonowanie organizmu. W nadmiarze mają negatywny wpływ na zdrowie. Podpowiadamy jak skutecznie obniżyć ich poziom.
Czym są trójglicerydy?
Trójglicerydy są to tłuszcze proste, które nie tylko budują tkankę tłuszczową, ale również stanowią materiał energetyczny dla organizmu. Część z nich wytwarzana jest jelicie i wątrobie, aczkolwiek większość trafia do ludzkiego wraz trawionym pożywieniem. Jeżeli do organizmu dostarczana jest zbyt duża liczna kalorii poziom trójglicerydów staje się zbyt wysoki. Ich wysoka wartość może wiązać się z takimi problemami jak np.: cukrzyca, otyłość, zawał serca, udar mózgu lub niedoczynność tarczycy.
Obniżenie poziomu trójglicerydów
Norma trójglicerydów u mężczyzn w miligramach na decylitr wynosi 40-160 mg/dl, u kobiet 35-135 mg/dl, a u dzieci jest to poniżej 100 mg/dl. W przypadku przekroczenia tych wartości konieczne jest obniżenie poziomu trójglicerydów. Można to osiągnąć poprzez przejście na odpowiednią dietę, zawierającą wszystkie niezbędne składniki odżywcze w tym odpowiednią ilość zdrowych tłuszczy. W przypadku osób prowadzących siedzący tryb życia zaleca się częste uprawianie aktywności fizycznych podczas których spala się zbędne kalorie. Warto też stosować leki ziołowe na cholesterol i trójglicerydy, które w odróżnieniu od farmaceutyków nie wywołują skutków ubocznych. Jeżeli po zastosowaniu tych porad poziom trójglicerydów w organizmie nie zmniejsza się, to zdecydowanie należy skonsultować się z lekarzem specjalistą.
Skuteczne domowe sposoby na obniżenie trójglicerydów
Do zmniejszenia poziomu omawianych tłuszczów prostych nie jest konieczna wizyta w aptece. Istnieją naturalne domowe sposoby na obniżenie trójglicerydów. Jak wyżej wspomnieliśmy ważna jest aktywność fizyczna inaczej nigdy nie pozbędziemy się ich nadmiaru z tkanki tłuszczowej. Oprócz tego powinniśmy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość probiotyków, inuliny oraz nisko nasyconych kwasy tłuszczowych. Skuteczna będzie również witamina B3, która reguluje poziom trójglicerydów i nie dopuszcza do nadmiaru ich produkcji. Łatwo dostępna witamina C obniża ich wartość. Podobne działanie wykazują kwasy omega -3, które hamują wytwarzanie trójglicerydów przez organizm oraz ułatwiają rozkład ich nadwyżek. Dla osób zmagających się z cukrzycą dobrym rozwiązaniem będzie stosowanie kozieradka, który również obniża poziom omawianych w artykule tłuszczów prostych.
Dieta obniżająca trójglicerydy
W walce z nadmiarem trójglicerydów równie ważny jak suplementacja i wysiłek fizyczny jest odpowiedni jadłospis. Jest to skuteczny sposób na pozbycie się omawianego problemu i może zostać ułożony samemu lub przy pomocy specjalisty. Dieta obniżająca trójglicerydy powinna zawierać tłuszcze pochodzenia roślinnego i nie za dużą ilość węglowodanów. Chcąc osiągnąć zamierzony efekt należy spożywać:
- chude sery, mleko niskotłuszczowe, jogurt naturalny,
- brązowy ryż, kaszę gryczaną lub jaglaną,
- świeże warzywa i owoce,
- oliwę z oliwek, olej rzepakowy,
- migdały, orzechy,
- chude wędliny, kurczaka, chude mięso,
- ryby morskie, np.: łososia, makrelę lub tuńczyka,
- rośliny strączkowe - ciecierzyce, soczewice, fasolę, groszek.
Chcąc obniżyć poziom trójglicerydów w organizmie należy zrezygnować z takich nawyków żywieniowych jak spożywanie smażonych potraw, cukrów prostych, białego pieczywa. Należy ograniczyć spożycie alkoholu. Powinno się również unikać żywności wysoko przetworzonej oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog