Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...

Kwas mlekowy

Kwas mlekowy jest jednym z najbardziej wszechstronnych i skutecznych składników w kosmetyce. Jego właściwości nawilżające, złuszczające i antybakteryjne sprawiają, że jest nieocenionym elementem pielęgnacji skóry, a jego szerokie zastosowanie obejmuje też działanie przeciw szkodliwym bakteriom. Produkt profesjonalny do zastosowań zawodowych. 

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje
Czas wysyłki
Kwas Mlekowy 1L 80% BiomusKwas Mlekowy 1L 80% Biomus

Kwas Mlekowy 1L 80% Biomus

24,00 zł
  • Producent: Biomus
  • Dostępność: Dostępny
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt.Do koszyka
Kwas Mlekowy 500ml 80% BiomusKwas Mlekowy 500ml 80% Biomus

Kwas Mlekowy 500ml 80% Biomus

15,00 zł
  • Producent: Biomus
  • Dostępność: Dostępny
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt.Do koszyka
RMS Kwas L(+) Mlekowy 21% Aktywator 100ml ChemWorls

RMS Kwas L(+) Mlekowy 21% Aktywator 100ml ChemWorls

20,00 zł
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt.Do koszyka

Kwas mlekowy używany jest do regulacji kwasowości w wielu produktach, zmniejszając ryzyko wzrostu szkodliwych bakterii. Znajduje zastosowanie w przemyśle garbarskim i tekstylnym. W pszczelarstwie (wraz z kwasem szczawiowym i kwasem mrówkowym) stosowany jest do zwalczania roztocza Varroa destructor (warroza)

Kwas mlekowy ma szerokie spektrum zastosowań.

W kosmetyce używany jest do usuwania blizn, znamion, wykwitów i brodawek, a zastosowanie kwasu mlekowego na twarz może być uzupełnione o kwas migdałowy dla zwiększenia efektów.

Kwas mlekowy obecny jest w kwaśnym mleku, tworzy się także w mięśniach podczas wysiłku fizycznego, a jego zdolność do nawilżania skóry czyni go użytecznym w kosmetologii, szczególnie w połączeniu z ceramidami.

Kwas mlekowy powstaje w produktach spożywczych otrzymywanych przez fermentację mlekową. Powstaje w wyniku fermentacji zawartych w tych produktach cukrów - laktozy obecnej w mleku oraz fruktozy obecnej w warzywach i owocach. Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje koagulację białek, co jest kluczowe w produkcji serów, pokazując jego szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Proces ten jest masowo wykorzystywany przy produkcji nabiału, w tym: serów, jogurtów, kefirów i innych produktów mlekopochodnych.

Dzięki swoim właściwościom, ma zastosowanie przy fermentacji. Poznaj właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego, w tym jego zdolność do nawilżania skóry i walki z bakteriami, co czyni go idealnym składnikiem wielu kosmetyków.

Kwas mlekowy - właściwości

Kwas mlekowy jest organicznym związkiem z grupy kwasów AHA (alfa-hydroksykwasów), który naturalnie występuje w kwaśnym mleku i organizmach żywych. Kwas mlekowy wykazuje szerokie właściwości kosmetyczne, w tym nawilżające, złuszczające i antybakteryjne, a ceramidy mogą być dodawane do produktów z kwasem mlekowym w celu wzmacniania bariery skórnej. Jako naturalny czynnik nawilżający (NMF), kwas mlekowy pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgoci w skórze, stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, a także poprawia jędrność i elastyczność skóry.

Kwas mlekowy - zastosowanie

Zastosowanie kwasu mlekowego w kosmetyce jest niezwykle szerokie. Kwas mlekowy jest składnikiem wielu produktów do pielęgnacji twarzy i ciała, w tym peelingów, kremów, serum i produktów do higieny intymnej. Kosmetyki z kwasem mlekowym pomagają złuszczać martwe komórki naskórka, rozjaśniać przebarwienia oraz nawilżać skórę. Działa również antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, co sprawia, że jest idealny do pielęgnacji skóry problematycznej i z bliznami.

Kwas mlekowy szkodliwość

Wysokie stężenia kwasu mlekowego mogą powodować podrażnienia skóry, szczególnie u osób z wrażliwą cerą. Stosowanie kosmetyków z kwasem mlekowym należy zaczynać od niższych stężeń, aby uniknąć nadmiernego złuszczania i podrażnień. W produktach do higieny intymnej kwas mlekowy pomaga w utrzymaniu odpowiedniego pH pochwy, zapobiegając infekcjom i podrażnieniom dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom, a także może być stosowany razem z kwasem salicylowym dla lepszego efektu.

Kwas mlekowy działanie

Kwas mlekowy wykazuje działanie nawilżające i złuszczające, dzięki czemu jest skuteczny w usuwaniu martwych komórek naskórka i stymulacji syntezy kolagenu i elastyny, co sprawia, że ceramidy są często dodawane do formuł z jego udziałem wzmocnienie efektu nawilżenia. Właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze kwasu mlekowego pomagają w utrzymaniu zdrowej bariery ochronnej skóry, chroniąc ją przed czynnikami zewnętrznymi. W peelingach chemicznych kwas mlekowy delikatnie złuszcza skórę, poprawiając jej koloryt i teksturę, a jego połączenie z kwasem migdałowym może przynieść jeszcze lepsze efekty.

Kwas mlekowy cena

Cena kwasu mlekowego zależy od stężenia i formy, w jakiej jest dostępny, co jest istotne przy jego szerokim zastosowaniu, zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i żywnościowym. Produkty zawierające kwas mlekowy, takie jak peelingi, kremy czy serum, są dostępne w różnych przedziałach cenowych, co pozwala na dopasowanie ich do indywidualnych potrzeb i budżetu. Inwestując w kosmetyki z kwasem mlekowym, inwestujesz w zdrową i piękną skórę, a dodatek kwasu salicylowego może zwiększyć efektywność w walce z niedoskonałościami.

USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZAAKCEPTUJ TYLKO NIEZBĘDNE
ZGADZAM SIĘ