Niedobór żelaza
W ustroju człowieka o wadze 70 kg występuje ok. 4,5 g żelaza. W błonie śluzowej jelita znajduje się białko apoferrytyna, która łączy się z żelazem i przechodzi w ferrytynę, z której uwolnione żelazo przechodzi do krwi. Żelazo służy do syntezy hemu, ale obecność ołowiu w organizmie wywołuje zaburzenia w tej syntezie. Żelazo występuje w produktach roślinnych najczęściej w formie kompleksowej z alifatycznymi hydrokwasami takimi jak: fenole, tiole, wielocukry, peptydy i aminokwasy. W produktach zwierzęcych żelazo występuje w połączeniu ze specyficznymi substancjami kompleskotwórczymi jak apotransferryna, nukleoproteiny i kwasy żółciowe.
Stosowanie żelaza
Najlepszą formą dostarczania żelaza jest dieta oparta o produkty roślinne: pokrzywa, korzeń pietruszki i natka, orzechy, produkty zbożowe, śliwki suszone, rodzynki i szpinak. Dobrym źródłem żelaza są tzw. podroby: wątroba, nerki, ozór. W celu zwiększenia przyswajalności żelaza zaleca się stosowanie witaminy C. W codziennej diecie dostarczamy 10 – 20 mg żelaza, z czego przyswaja się ok. 10 %.
Niedobór żelaza
Niedobór żelaza znacznie częściej dotyka kobiety, ze względu na utarte krwi w czasie miesiączki, co daje stratę ok. 28 mg żelaza. Przyczyną niedoboru żelaza może być także: mała aktywność fizyczna, nadmierne spożywanie rafinowanego cukru i soli, nadmierne stosowanie diet mlecznych oraz niedostateczne wchłanianie żelaza. Trudności z wchłanianiem żelaza mogą być skutkiem biegunki, dużej utraty krwi oraz niedokwasoty w żołądku. Następstwem braku żelaza jest rozwój anemii, która nieleczona może być niebezpieczna dla zdrowia.
Według Światowej Organizacji Zdrowi, aż 20 % ludzi ma problem z niedokrwistością z powodu niedoboru żelaza.
Nadmiar żelaza
Nadmiar żelaza, tak jak niedobór jest szkodliwy dla organizmu. Przesycenie tkanek żelazem nazywa się hemosyderozą. Powstaje ona, gdy wydalenie żelaza z organizmu napotyka przeszkody. Po latach gromadzenia się żelaza w tkankach może go być nawet 40 g, co uwidaczniać się może w brązowej pigmentacji skóry. Toksyczne działanie nadmiaru żelaza powoduje uszkodzenie wątroby prowadzące do marskości, zwłóknienie trzustki oraz rozwój cukrzycy.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog