Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Agar 5kg

5902409415070

Nowy produkt

Biomus

Agar 5kg

Dystrybutor: Biomus

Gatunek: czysty moc min. 900g/cm2

Dostępne opakowania: 50g, 100g, 250g, 500g, 1kg, 5kg

Więcej szczegółów

398,37 zł

79,67 zł za kg

Więcej informacji

Agar agar wytwarzany z mieszaniny alg i jest dostępny w postaci proszku lub listków. Produkt ten ma wiele zalet: bardzo łatwo się rozpuszcza i ma bardzo neutralny smak. Agar agar to alternatywa dla żelatyny, która powstaje z gotowania kości, chrząstek, ścięgien, kopyt, rogów i skóry zwierząt. Agar nie zmienia smaku potraw, w których jest używany. Ta substancja żelująca jest całkowicie roślinna i jest otrzymywana w wyniku dość złożonego przetwarzania i suszenia niektórych rodzajów czerwonych alg. Agar jest oznaczony symbolem E406.

Agar jak stosować?

Agar agar dodaje się do zimnej cieczy. Rozcieńcza się bardzo dobrze, nie tworząc grudek, ale można go najpierw wymieszać z cukrem, aby poprawić jego rozpuszczanie. Agar Agar należy gotować przez kilka minut. Doprowadzić konsystencję do wrzenia ciągle ją mieszając, aż agar całkowicie się rozpuści. Dodawaj tę mieszankę do potrawy po trochu. W przeciwieństwie do zwykłej żelatyny, agar topi się w temperaturze pomiędzy 85°C a 90°C. Preparat zżeluje się po ostygnięciu. Nie trzeba go chłodzić w lodówce. Agar agar może być kilkakrotnie rozpuszczony we wrzącej i ponownie stężony – to nie zmieni ani nie pogorszy jego właściwości żelujących

Agar zastosowanie

Najlepszą rzeczą w agarze jest jego wszechstronność w kuchni. Przede wszystkim nie dodaje żadnego koloru, zapachu ani smaku. Zmienia tylko konsystencję, co jest wielką zaletą w porównaniu z innymi składnikami, takimi jak mąka czy skrobia kukurydziana.

Agar może być stosowany do wszystkich potraw wymagających substancji żelującej, zarówno wytrawnych, jak i słodkich: galaretek, dżemów, deserów, szparagów itp. Moc żelowania zależy od kwasowości: kwaśne potrawy będą potrzebowały więcej agaru. Nie należy łączyć z czekoladą lub kiwi, ponieważ te dwa produkty neutralizują jego właściwości żelujące.

Agar może być używany jako zagęstnik. W niskich stężeniach możemy używać tego glonu do zagęszczania gulaszu, budyniu, śmietany, lodów czy sosu. Z drugiej strony agar agar jest silnym środkiem żelującym. Puddingi, kremy, panna cotta i ogólnie desery to idealne preparaty do wykorzystania tej roślinnej żelatyny, która może być również użyta w wegańskich sernikach. Opakowanie 5kg tej substancji żelującej spokojnie wystarczy na eksperymenty kulinarne. Wypróbuj koniecznie agar w swojej kuchni!

Synonimy: agar, naturalna żelatyna

Gatunek: Czysty

Czystość: ekstrakt

Wzór chemiczny: nie dotyczy

Nr CAS: nie dotyczy

Nr WE: nie dotyczy

Nr index: nie dotyczy

Opinie

Napisz opinię

Agar 5kg

Agar 5kg

Agar 5kg

Dystrybutor: Biomus

Gatunek: czysty moc min. 900g/cm2

Dostępne opakowania: 50g, 100g, 250g, 500g, 1kg, 5kg

Produkty powiązane

agar-agar cena, agar gdzie kupić, agar agar zastosowanie, agar agar stosowanie, agar właściwości, agar żelatyna

Brak wpisów.

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Śledź nas na Facebooku