Informacja

Najczęściej kupowane

  • Banner

Agar

Nowy produkt

Biomus

Dystrybutor: Biomus

Gatunek: czysty moc min. 900g/cm2

Więcej szczegółów

16,25 zł

  • 50 g
  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1 kg
  • 5 kg

Więcej informacji

Agar

Agar - agar - substancja pochodzenia roślinnego, pozyskiwana z glonów- krasnorostów. Posiada właściwości żelujące. Agar pęcznieje w zimnej wodzie, a rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90- 100 °C, natomiast zestala się w formie żelu w temperaturze 40- 50 °C.

Agar pozyskiwany jest z podwodnych planacji, głównie u wybrzeży Japonii. Zapotrzebowanie na roślinny surowiec coraz bardziej rośnie. Substancja jest bezwonna i bezsmakowa, po dokładnym rozpuszczaniu w wodzie. W przeciwnym razie może być wyczuwalny zapach morza i wodorostów. Uznana za bezpieczny dodatek.

Zastosowanie agaru

W produkcji masowej artykułów spożywczych jest środkiem stabilizującym, stosowanym do zagęszczania i żelowania. Dodawany jest do dżemów, galaretek, ciastek, soków, kompotów, kremu karmelowego, lodów, budyni, kisieli, sosów i majonezów.
Agar – agar jest używany, także w fotografii przy produkcji światłoczułej emulsji, farmacji i kosmetyce. W laboratoriach mikrobiologicznych i biotechnicznych jest neutralnym podkładem do pożywek, na których hoduje się bakterie.

Synonimy: agar, naturalna żelatyna

Gatunek: Czysty

Czystość: ekstrakt

Wzór chemiczny: nie dotyczy

Nr CAS: nie dotyczy

Nr WE: nie dotyczy

Nr index: nie dotyczy

Agar

  • Opinie
  • Napisz opinię

    30 innych produktów w tej samej kategorii:

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Śledź nas na Facebooku