Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Glikol Propylenowy gat. czysty 500ml

5902409411171

Nowy produkt

Biomus

Glikol Propylenowy

Dystrybutor: Biomus

Gatunek: Czysty

Czystość: Czysty min.99,5% Ph Eur./USP

Dostępne opakowania: 500ml, 1L, 5L

Więcej szczegółów

22,68 zł

45,37 zł za litr

Więcej informacji

Glikol propylenowy to niezwykle znany związek chemiczny, wykorzystywany zarówno w produkcji żywności, jak również kosmetyków. Wiąże się z nim natomiast dużo kontrowersji. Ma wielu przeciwników, natomiast większości klientów jest obojętny. To związek organiczny z kategorii alkoholi, jakie mają we własnej części po dwie grupy hydroksylowe. Jest to substancja, jaka pokazuje oddziaływanie hydroskopijne, co znaczy, iż idealnie wchłania wilgotność. Jest rozpuszczalna w wodzie, chloroformie i acetonie.

Glikol propylenowy 500ml zastosowanie w domu

Glikol propylenowy jest bezbarwną, przejrzystą oraz bezwonną mieszanką o nieco słodkawym smaku. Jest chłonna o małej zmienności oraz małej gęstości. Jest dobrym rozczynnikiem dla nierozpuszczalnych w wodzie związków syntetycznych oraz środków. Identycznie jak inne typy glikolu stosowany jest w przemyśle, m.in.: do tworzenia żywic, produkcji mebli, past do obuwia, płyt gipsowo – kartonowych, emulgatorów, roztworów chłodzących oraz odmrażających i kosmetyków.

Glikol propylenowy działanie na skórę

Związek chemiczny w kosmetyce wyróżnia się przechodzeniem poprzez powierzchnię zrogowaciałą, umożliwiając przewóz treści czynnych wgłąb naskórka. Wykorzystywany w produktach kosmetycznych także jako przeciwdziałający wysychaniu konserwant nadający dobrą gęstość. Można go dostrzec głównie jako dodatek do takich wyrobów jak pasty do zębów, dezodoranty w sztyfcie, kosmetyki do makijażu, środki czystości, olejki aromatyczne, roztwory do płukania ust, balsamy.

Glikol propylenowy jest substancją nawadniającą cerę, jaka może przeniknąć poprzez powierzchnię zrogowaciałą naskórka. Wytwórcy dają go do kosmetyków, aby wspierać przetransportowanie elementów aktywnych do wnętrza naskórka. Wszechstronnie wykorzystywany jest także ze względu na wartości zapobiegające wysychaniu, natomiast również konserwujące. Dzięki niemu kosmetyk ma dobrą konsystencję.

Glikol propylenowy właściwości

Glikol propylenowy to specyficzny rodzaj alkoholu dwuhydroksylowego. Jego gęstość jest tłusta, lepka. Nie ma zapachu ani barwy, za to ma łagodny smak. Pokazuje wartości silnie higroskopijne, co znaczy, iż może wiązać cząstki wody. Zarazem jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalniku oraz chloroformie. Preparat ów odkrył własne wykorzystanie w produktach pokarmowych oraz drogeryjnych. Wspiera wykorzystywanie jedzenia, poprawia ich wygląd oraz smak, natomiast także przedłuża ich trwałość. Także zapobiega przywieraniu do siebie danych składników konkretnego artykułu i tworzenia się grudek. Rozpuszcza również takie elementy jak barwniki lub przeciwutleniacze.

Szkodliwość glikolu propylenowego

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała glikol za surowiec bezpieczny.

Charakterystyka:

Nazwa: Glikol propylenowy

Synonimy: Glikol monopropylenowy, 1.2-propanodiol, propylene glycol

Gatunek: Czysty wysokogatunkowy

Czystość: Czysty min.99,5% Ph Eur./USP

Wzór chemiczny: C3H8O2

Nr CAS: 57-55-6

Nr WE: 200-338-0

Nr index: nie dotyczy

Wygląd: klarowny, bezbarwny, wysokiej jakości

Opinie

Napisz opinię

Glikol Propylenowy gat. czysty 500ml

Glikol Propylenowy gat. czysty 500ml

Glikol Propylenowy

Dystrybutor: Biomus

Gatunek: Czysty

Czystość: Czysty min.99,5% Ph Eur./USP

Dostępne opakowania: 500ml, 1L, 5L

Produkty powiązane

glikol, glikol propylenowy, glikol propylenowy cena, glikol propylenowy gdzie kupić

30 innych produktów w tej samej kategorii: