Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

PShowBlog Kategorie

Guma ksantanowa E415

Nowy produkt

Biomus

Guma ksantanowa E451

Dystrybutor: Biomus

Gatunek: Czysty

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny
Dostawa już od 9,90 zł
Sprawdź koszt wysyłki

Wysyłka

Sposoby dostawyNazwaCzas dostawyCena
Orlen Paczka Orlen Paczka Czas dostawy 1-2 dni 9,90 zł
Kurier DHL Kurier DHL Czas dostawy 1-2 dni 16,00 zł
Kurier DHL Pobranie Kurier DHL Pobranie Czas dostawy 1-2 dni 20,00 zł
Punkt Odbioru DHL Punkt Odbioru DHL Czas dostawy 1-2 dni 16,00 zł
Paczkomaty InPost Paczkomaty InPost Czas dostawy 1-2 dni 16,00 zł
Przesyłka Kurierska DPD Przesyłka Kurierska DPD Czas dostawy 1-2 dni 16,00 zł

0,00 zł brutto

Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją:

Wyświetl historię cen produktu

Historia cen produktu

Guma ksantanowa E415

Najniższa cena produktu z dnia

Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją:

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni

Więcej informacji

Guma Ksantanowa

Guma ksantanowa to polisacharyd zbudowany z cząsteczek monocukrów: mannozy, glukozy i kwasu glukoronowego, do których są przyłączone reszty kwasu pirogronowego i kwasu octowego. W przemyśle spożywczym guma ksantanowa oznaczona jest symbolem E415. Charakteryzuje się łatwą rozpuszczalnością w ciepłej wodzie oraz słodkich i słonych cieczach.

Zastosowanie gumy ksantanowej

Guma ksantanowa jest zagęszczaczem i emulgatorem, nadaje lepkość. Stosowana jest masowo w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym. We wszystkich gałęziach przemysłu guma ksantanowa nadaje produktom odpowiednią gęstość i stabilność.

E415 – guma ksantanowa w produkcji żywności

Oznaczenie E415 możemy znaleźć na wielu produktach spożywczych m.in. marmolady, dżemy, desery twarogowe, galaretki, musztardy, majonezy i sosy. Guma ksantanowa jest dodawana w produkcji napojów mlecznych, żywności bezglutenowej, słodyczy i płatek śniadaniowych. Guma ksantanowa w produkcji chleba i ciasta zastępuje gluten. Nadaje wypiekom sprężystość i zwiększa ich wyrastanie.
Produkty spożywcze z dodatkiem gumy ksantanowej mają pożądaną konsystencję, która jest odporna na działanie enzymów zmieniających właściwości produktów. Guma ksantanowa jest także, odporna na zmiany temperatur oraz zachowuje właściwości w środowisku zasadowym i kwaśnym.

Szkodliwość gumy ksantanowej

Szkodliwe działanie gumy ksantanowej nie zostało potwierdzone. Wspólnie z gumą guar są najczęściej stosowanymi dodatkami do żywności.

Produkty powiązane

  • Kod produktu:

    Producent: Biomus

    Guma Guar

    Dystrybutor: Biomus Gatunek: czysty Synonimy: guar gum, guaran, E412

    0,00 zł
    Dodaj do koszyka Więcej
    Obecnie brak na stanie