Informacja

Najczęściej kupowane

  • Banner

Guma ksantanowa E451

Nowy produkt

Biomus

Dystrybutor: Biomus

Gatunek: Czysty

Więcej szczegółów

3894 Przedmioty

Zamów teraz, wysyłka kurierem dzisiaj za
Nie czekaj, zamów teraz!

29,00 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1 kg

Więcej informacji

Guma Ksantanowa

Guma ksantanowa to polisacharyd zbudowany z cząsteczek monocukrów: mannozy, glukozy i kwasu glukoronowego, do których są przyłączone reszty kwasu pirogronowego i kwasu octowego. W przemyśle spożywczym guma ksantanowa oznaczona jest symbolem E415. Charakteryzuje się łatwą rozpuszczalnością w ciepłej wodzie oraz słodkich i słonych cieczach.

Zastosowanie gumy ksantanowej

Guma ksantanowa jest zagęszczaczem i emulgatorem, nadaje lepkość. Stosowana jest masowo w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym. We wszystkich gałęziach przemysłu guma ksantanowa nadaje produktom odpowiednią gęstość i stabilność.

E451 – guma ksantanowa w produkcji żywności

Oznaczenie E451 możemy znaleźć na wielu produktach spożywczych m.in. marmolady, dżemy, desery twarogowe, galaretki, musztardy, majonezy i sosy. Guma ksantanowa jest dodawana w produkcji napojów mlecznych, żywności bezglutenowej, słodyczy i płatek śniadaniowych. Guma ksantanowa w produkcji chleba i ciasta zastępuje gluten. Nadaje wypiekom sprężystość i zwiększa ich wyrastanie.
Produkty spożywcze z dodatkiem gumy ksantanowej mają pożądaną konsystencję, która jest odporna na działanie enzymów zmieniających właściwości produktów. Guma ksantanowa jest także, odporna na zmiany temperatur oraz zachowuje właściwości w środowisku zasadowym i kwaśnym.

Szkodliwość gumy ksantanowej

Szkodliwe działanie gumy ksantanowej nie zostało potwierdzone. Wspólnie z gumą guar są najczęściej stosowanymi dodatkami do żywności.

  • Opinie
  • Napisz opinię

    Produkty powiązane

    30 innych produktów w tej samej kategorii:

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Śledź nas na Facebooku