Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Odczynniki chemiczne » Kwas Acetylosalicylowy 100g Biomus
Kwas Acetylosalicylowy 100g BiomusKwas Acetylosalicylowy 100g Biomus
Kwas Acetylosalicylowy 100g Biomus
Kwas Acetylosalicylowy 100g Biomus

Kwas Acetylosalicylowy 100g Biomus

Biomus

Dostępność:Dostępny

Czas wysyłki:48 godzin

Koszt wysyłki:od 9,50 zł

Stan magazynowy:

Kod EAN:5902409416213

Stan produktu:Nowy

Gwarancja:Zwrot 14 dni

Kwas acetylosalicylowy otrzymywanie Kwas acetosalicylowy można otrzymać podczas reakcji bezwodnika octowego z kwasem salicylowym. Musi być przy tym obecny kwas siarkowy lub fosforowy, pełniący rolę katalizatora. Jak samodzielnie otrzymać kwas acetylosalicylowy?…
Złóż zamówienie dzisiaj. Wyślemy je w najbliższy dzień roboczy.

Cena: 15,00 zł

( 15,00 zł / 100 g)

Chwilowo niedostępny

dodaj do schowka

Kupując ten produkt otrzymasz od nas 15 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zarejestrowanych w naszym sklepie.

Kwas acetylosalicylowy otrzymywanie

Kwas acetosalicylowy można otrzymać podczas reakcji bezwodnika octowego z kwasem salicylowym. Musi być przy tym obecny kwas siarkowy lub fosforowy, pełniący rolę katalizatora.

Jak samodzielnie otrzymać kwas acetylosalicylowy?
Potrzebne będą, takie odczynniki jak:
- kwas siarkowy
- bezwodnik octowy
- kwas salicylowy.

Do małej kolby stożkowej należy wsypać kwas salicylowy. Następnie dodać bezwodnik octowy i kwas siarkowy. Wszystko cały czas mieszając ruchem wirowym. Kolejnym krokiem jest ogrzanie całej mieszaniny na łaźni wodnej. Temperatura powinna wynosić od 50°C do 60°C i należy to wszystko podgrzewać przez 20 minut. Mieszać to wszystko używając termometru. Po upłynięciu ustalonego czasu, odstawić mieszaninę do momentu ostygnięcia, co jakiś czas wstrząsając ją. Dodać 150 ml wody, wymieszać i odsączyć przez lejek. Następnie należy przeprowadzić oczyszczenie i analizę. Do tego przygotować trzy probówki, w których ma się znaleźć po 5 ml wody. Do każdej z nich wrzucić kilka kryształków:
* fenolu
* kwasu salicylowego
* produktu reakcji.
Do każdej z przygotowanych probówek dodać po 1% roztworu chlorku żelazowego. Chlorek z fenolami utworzy kompleksy o kolorze od czerwonej do fioletowej. Produkt przenieść do zlewki i dodać nasycony roztwór Na2C03. Wszystko wymieszać. Połączyć z głównym przesączem.
W zlewce, która ma pojemność 250 ml trzeba przygotować roztwór 8 ml stężonego kwasu solnego. To wszystko w 30 ml wody. Do tego wlać przesącz. Z tego powinna wytrącić się aspiryna.

Uwaga!!! Zabrania się wykonywania powyższego doświadczenia w warunkach domowych oraz przez osoby niedoświadczone.

Powyższy opis ma tylko i wyłącznie charakter informacyjny za który nie ponosimy odpowiedzialności. 

Dokładny opis otrzymywania kwasu acetylosalicylowego dostępny jest na Uniwersyteckich Wydziałach Chemii.

Kwas acetylosalicylowy działanie

Substancja stała tworząca białe igiełkowate kryształki o lekko kwaśnym smaku.
Słabo rozpuszcza się w wodzie, natomiast dobrze w alkoholu etylowym ( na gorąco ) oraz eterze dietylowym.

Kwas acetylosalicylowy dawkowanie

Kwas acetylosalicylowy jest odczynnikiem chemicznym o czystości 99,5%. Spożycie (dawkowanie) powyższego odczynnika chemicznego jest zabronione. Działa szkodliwie po połknięciu.

Charakterystyka:

  • Nazwa: Kwas acetylosalicylowy
  • Synonimy: kwas 2-acetoksybenzoesowy, acidum acetylsalicylicum, aspiryna
  • Gatunek: Czysty
  • Czystość: czysty min. 99,5%
  • Wzór chemiczny: C9H8O4
  • Nr CAS: 50-78-2
  • Nr WE: 200-064-1
  • Nr index: nie dotyczy

Uwaga

Zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia (H):

H302 Działa szkodliwie po połknięciu.

Zwroty wskazujące środki ostrożności:

P264 Dokładnie umyć ręce po użyciu.
P270 Nie jeść, nie pić i nie palić podczas używania produktu.
P301+312 W PRZYPADKU POŁKNIĘCIA: W przypadku złego samopoczucia skontaktować się z OŚRODKIEM ZATRUĆ lub z lekarzem.
P330 Wypłukać usta.
P501 Zawartość/pojemnik usuwać zgodnie z krajowymi przepisami.

Biomus sp. z o.o.
ul. Chemiczna 7
20-329 Lublin

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
NowośćOlej Migdałowy Olej ze Słodkich Migdałów Almond Oil 1L Biomus
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt.Do koszyka
Tryptofan L-Tryptofan 100g Biomus
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt.Do koszyka
Kwas L-Askorbinowy - Witamina C Gat. Czysty 250g Biomus
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt.Do koszyka
Biomus Dmso Butelka Szklana 250gBiomus Dmso Butelka Szklana 250g
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt.Do koszyka
Ksylitol Danisco 1kg Biomus Cukier BrzozowyKsylitol Danisco 1kg Biomus Cukier Brzozowy
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt.Do koszyka
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ