Promocje

Brak promowanych produktów w tym momencie.

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

PShowBlog Kategorie

Kwas askorbinowy 100g Zobacz większe

Kwas l-askorbinowy - Witamina C gat. czysty 100g

5902409417043

Nowy produkt

Biomus

Kwas L-askorbinowy - Witamina C

Dystrybutor: Biomus

Masa netto: 100g

Dostępne opakowania: 100g, 250g, 500g, 1kg, 5kg

Więcej szczegółów

Dostawa za darmo
Sprawdź koszt wysyłki

Wysyłka

Sposoby dostawyNazwaCzas dostawyCena
Orlen Paczka Orlen Paczka Czas dostawy 1-2 dni Za darmo!
Kurier DHL Kurier DHL Czas dostawy 1-2 dni Za darmo!
Kurier DHL Pobranie Kurier DHL Pobranie Czas dostawy 1-2 dni Za darmo!
Paczkomaty InPost Paczkomaty InPost Czas dostawy 1-2 dni Za darmo!
Przesyłka Kurierska DPD Przesyłka Kurierska DPD Czas dostawy 1-2 dni Za darmo!

Powiązane

8,05 zł

80,49 zł za kg

Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją:

Wyświetl historię cen produktu

Historia cen produktu

Kwas l-askorbinowy - Witamina C gat. czysty 100g

Najniższa cena produktu z dnia

Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją:

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni

Więcej informacji

Kwas l-askorbinowy jest związkiem występującym naturalnie. Przedrostek "l" znaczy strukturę chemiczną i wartości tejże substancji. Nie należy mylić kwasu l-askorbinowego z lewoskrętną witaminą C, bowiem w wypadku tego związku chemicznego skręt płaszczyzny światła spolaryzowanego odbywa się w prawą stronę. Poszczególne zwierzęta i ludzie nie produkują indywidualnie kwasu l-askorbinowego, musi być więc doprowadzana do organizmu wraz z jedzeniem. Witamina C jest przeciwutleniaczem o niezwykle szerokich właściwościach. Co więc trzeba wiedzieć na temat kwasu l-askorbinowego? Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Kwas l-askorbinowy zastosowanie

Kwas l-askorbinowy to naturalny konserwant, jaki jest obecny w wielu owocach oraz warzywach oraz stanowi dosyć popularny dodatek do żywności o określeniu E300. Odpowiednio rozpuszcza się w wodzie, natomiast jego sole mają wartości mocno redukujące. Oznacza to tyle, iż gdy się utleniają, usuwają tlen ze środowiska oraz zmniejszają wcześniej utlenione związki. Właściwość owa w praktyce pozwoli na zastosowanie kwasu askorbinowego do ochrony warzyw oraz owoców przed brunatnieniem, natomiast też do zachowania trwałości tłuszczu w artykułach takich jak mąka, produkty zbożowe oraz potrawy mrożone. Gdy chodzi o mąkę to pozwoli on także na poprawienie jej klasy, przeciwdziałając przebiegom oksydowania glutenu. Prócz tego dodatek kwasu askorbinowego do żywności zapobiega zmiany zapachu, jakie występują w napojach, konserwach lub mrożonkach.

Kwas l-askorbinowy właściwości

Kwas l-askorbinowy jest silnym przeciwutleniaczem oraz przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. "Współpracując" z witaminą E chroni układ krążenia przed wolnymi rodnikami. Poza tym przyczynia się do neutralizacji toksycznych nitrozoamin, występujących w potrawach poddawanych. Witamina C jest niezwykle delikatna, rozkłada się pod wpływem powietrza, temperatury oraz światła. Chociaż witamina C uzyskiwana z naturalnych źródeł jest niejednokrotnie bardziej aktywna aniżeli syntetyczna, to trzeba wyjątkowej uwagi w trakcie obróbki artykułów. Choćby połowa tejże witaminy może ulec rozkładowi podczas krojenia warzyw oraz owoców, gotowania, marynowania. Tylko zamrażanie pozwoli na najmniejszą utratę niacyny C w trzymanych artykułach. działaniu wysokiej temperatury.

Dawkowanie kwas l-askorbinowy

Zdrowy, dorosły człowiek winien jeść od 45 do 90 mg witaminy C na dzień. Chociaż poprzez wiele lat mówiło się, iż tejże witaminy nie da się przedawkować, natomiast jej nadmiar jest eliminowany wraz z moczem – jest to założenie fałszywe. Zarówno przedawkowanie jak również niedostatek tejże treści ma własne konsekwencje lecznicze. Witamina C jest substancją rozpuszczalną w wodzie, natomiast co za tym idzie - nie jest przechowywana w systemie, jedynie usuwana wraz z moczem oraz następnie. W związku z tym ciężko ją przedawkować. Gdy natomiast jej codzienne spożycie przekroczy 1000 mg, mogą wystąpić zakłócenia żołądkowo-jelitowe Dodatkowo ogromne ilości kwasu askorbinowego mogą powodować składanie się kamieni w układzie moczowym. Ogromne ilości witaminy C przyczyniają się do zakwaszenia moczu.

Kwas l-askorbinowy charakterystyka:

Nazwa: Kwas L-askorbinowy

Synonimy: Kwas askorbinowy. Witamina C. Kwas askorbowy

Gatunek: Czysty bez domieszek i dodatków

Czystość: Czysty min 99,5%

Wzór chemiczny: C6H8O6

  • Opinie
  • Na razie nie dodano żadnej recenzji.

    Napisz opinię

    Kwas l-askorbinowy - Witamina C gat. czysty 100g

    Kwas l-askorbinowy - Witamina C gat. czysty 100g

    Kwas L-askorbinowy - Witamina C

    Dystrybutor: Biomus

    Masa netto: 100g

    Dostępne opakowania: 100g, 250g, 500g, 1kg, 5kg

    Produkty powiązane

    No entries yet.