Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Skrobia kukurydziana 1kg

5902409412758

Nowy produkt

Biomus

Skrobia kukurydziana - Mazeina

Dystrybutor: Biomus

Masa netto: 1kg

Dostępne opakowania: 500g, 1kg, 3kg

Więcej szczegółów

10,90 zł brutto

10,90 zł za kg

Więcej informacji

Czym jest skrobia?

Skrobia to jeden z najważniejszych polisacharydów roślinnych. Węglowodany te występują przeważnie w nasionach, owocach, kłączach, bulwach oraz korzeniach. U roślin pełnią funkcję magazynu energii, natomiast dla ludzi są jednym z głównych węglowodanów w diecie. Skrobię rozróżnia się ze względu na rodzaj rośliny, z której została otrzymana. Jej najpopularniejsze rodzaje to: skrobia ziemniaczana, kukurydziana, pszenna, ryżowa oraz tapiokowa. 

Skrobia kukurydziana właściwości

Skrobię kukurydzianą, zwaną również mazeiną, pozyskuje się z białych pręcików kukurydzy. Jest to proszek o białej barwie, który nie posiada zapachu. Smak również można określić mianem neutralnego. Jest lekkostrawna i zawiera niewielką ilość białka (6.5 grama na 100 gram substancji). Składa się głównie z węglowodanów (ok 70 g), ale warto odnotować występowanie błonnika pokarmowego (7,5 g na 100 g). Wartość energetyczna mazeiny oscyluje w granicach 350 kcal. Skrobia kukurydziana jest produktem, który nie posiada w swoim składzie glutenu, co można uznać za istotną zaletę. 

Skrobia kukurydziana zastosowanie

Zastosowanie skrobi kukurydzianej obejmuje najróżniejsze dziedziny życia. Ze względu na swoje właściwości zagęszczające jest na szeroką skalę wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji słodyczy, sosów, oraz gotowych dań (np. zup). Funkcję zagęszczacza może również pełnić w domowej kuchni podczas pieczenia albo gotowania. Potrafi utrzymać większą wilgotność wypieków, dlatego niektórzy dodają ją podczas wyrobu ciast. Mazeina jest także czasem używana jako środek czyszczący. Bez problemu powinna sobie poradzić z tłustymi plamami oleju, śladami krwi oraz zwykłymi zabrudzeniami kuchennymi. Niektórzy dodają jej niewielką ilość do pralki, w celu delikatnego zmiękczenia prania. Skrobia kukurydziana może być również użyta do szybkiego odświeżenia wyglądu włosów, jako alternatywa dla suchego szamponu. Poza wymienionymi powyżej zastosowaniami, mazeinę wykorzystuje się również do produkcji klejów oraz w przemysłach włókienniczym, tekstylnym i kosmetycznym. 

Skrobia ziemniaczana a kukurydziana

Najważniejszą i zapewne najbardziej oczywistą różnicą między skrobią kukurydzianą a ziemniaczaną (nazywaną również mąką ziemniaczaną)  jest ich źródło pochodzenia. Pozyskiwane są bowiem odpowiednio z kukurydzy oraz ziemniaków (na co  zresztą wskazują ich nazwy). Skrobia ziemniaczana może być użyta jako alternatywa dla mazeiny. Charakteryzuje się delikatnie niższą ceną, a w roli zagęszczacza powinna  spełnić się równie dobrze.. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, to oba produkty są do siebie bardzo podobne. Skrobia kukurydziana jest troche bardziej kaloryczna. Posiada również większy udział węglowodanów na 100 gram w porównaniu do mąki ziemniaczanej, którą w odróżnieniu od skrobi kukurydzianej, stosuje się w przemyśle papierniczym. Poza tymi drobnymi różnicami, skrobia kukurydziana i ziemniaczana są używane w przemyśle spożywczym jako zagęszczacze oraz wykorzystuje się je do produkcji klejów i apreturowaniu tkanin. 

Charakterystyka:

Nazwa: Skrobia kukurydziana

Synonimy: Mazeina, Maizena, Starch

Gatunek: Czysty bez domieszek

Czystość: Czysty bez GMO, niemodyfikowana skrobia kukurydziana

Wzór chemiczny: ...

Nr CAS: 9005-25-8

Nr WE: 232-679-6

Nr index: nie dotyczy

Opinie

Napisz opinię

Skrobia kukurydziana 1kg

Skrobia kukurydziana 1kg

Skrobia kukurydziana - Mazeina

Dystrybutor: Biomus

Masa netto: 1kg

Dostępne opakowania: 500g, 1kg, 3kg

Produkty powiązane

mazeina, skrobia kukurydziana, zastosowanie skrobii, zastosowanie mazeiny

Brak wpisów.

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Śledź nas na Facebooku