Dostępność:Dostępny
Czas wysyłki:24 godziny
Koszt wysyłki:od 9,50 zł
Stan magazynowy:
Kod EAN:5902409412758
Stan produktu:Nowy
Gwarancja:Zwrot 14 dni
Kupując ten produkt otrzymasz od nas 20 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zarejestrowanych w naszym sklepie.
Skrobia to jeden z najważniejszych polisacharydów roślinnych. Węglowodany te występują przeważnie w nasionach, owocach, kłączach, bulwach oraz korzeniach. U roślin pełnią funkcję magazynu energii, natomiast dla ludzi są jednym z głównych węglowodanów w diecie. Skrobię rozróżnia się ze względu na rodzaj rośliny, z której została otrzymana. Jej najpopularniejsze rodzaje to: skrobia ziemniaczana, kukurydziana, pszenna, ryżowa oraz tapiokowa.
Skrobię kukurydzianą, zwaną również mazeiną, pozyskuje się z białych pręcików kukurydzy. Jest to proszek o białej barwie, który nie posiada zapachu. Smak również można określić mianem neutralnego. Jest lekkostrawna i zawiera niewielką ilość białka (6.5 grama na 100 gram substancji). Składa się głównie z węglowodanów (ok 70 g), ale warto odnotować występowanie błonnika pokarmowego (7,5 g na 100 g). Wartość energetyczna mazeiny oscyluje w granicach 350 kcal. Skrobia kukurydziana jest produktem, który nie posiada w swoim składzie glutenu, co można uznać za istotną zaletę.
Zastosowanie skrobi kukurydzianej obejmuje najróżniejsze dziedziny życia. Ze względu na swoje właściwości zagęszczające jest na szeroką skalę wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji słodyczy, sosów, oraz gotowych dań (np. zup). Funkcję zagęszczacza może również pełnić w domowej kuchni podczas pieczenia albo gotowania. Potrafi utrzymać większą wilgotność wypieków, dlatego niektórzy dodają ją podczas wyrobu ciast. Mazeina jest także czasem używana jako środek czyszczący. Bez problemu powinna sobie poradzić z tłustymi plamami oleju, śladami krwi oraz zwykłymi zabrudzeniami kuchennymi. Niektórzy dodają jej niewielką ilość do pralki, w celu delikatnego zmiękczenia prania. Skrobia kukurydziana może być również użyta do szybkiego odświeżenia wyglądu włosów, jako alternatywa dla suchego szamponu. Poza wymienionymi powyżej zastosowaniami, mazeinę wykorzystuje się również do produkcji klejów oraz w przemysłach włókienniczym, tekstylnym i kosmetycznym.
Najważniejszą i zapewne najbardziej oczywistą różnicą między skrobią kukurydzianą a ziemniaczaną (nazywaną również mąką ziemniaczaną) jest ich źródło pochodzenia. Pozyskiwane są bowiem odpowiednio z kukurydzy oraz ziemniaków (na co zresztą wskazują ich nazwy). Skrobia ziemniaczana może być użyta jako alternatywa dla mazeiny. Charakteryzuje się delikatnie niższą ceną, a w roli zagęszczacza powinna spełnić się równie dobrze.. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, to oba produkty są do siebie bardzo podobne. Skrobia kukurydziana jest troche bardziej kaloryczna. Posiada również większy udział węglowodanów na 100 gram w porównaniu do mąki ziemniaczanej, którą w odróżnieniu od skrobi kukurydzianej, stosuje się w przemyśle papierniczym. Poza tymi drobnymi różnicami, skrobia kukurydziana i ziemniaczana są używane w przemyśle spożywczym jako zagęszczacze oraz wykorzystuje się je do produkcji klejów i apreturowaniu tkanin.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.
Klient: MA...KI,data zakupu 18-04-2024 16:30
Klient: Ol...va,data zakupu 11-04-2024 19:29