Pokrzywa i jej prozdrowotne właściwości
Pokrzywa od wieków jest w każdej domowej apteczce. Warto wykorzystać okres wiosny i lata, aby uzupełnić zapasy na zimę. Działanie pokrzywy w ostatnich latach zostało zapomniane, zupełnie niesłusznie. Zawsze jest lepiej sięgnąć po naturalne produkty niż zakupywać syntetyczne preparaty w wysokich cenach.
Pokrzywa na zdrowie
Pokrzywa sprzyja naszemu zdrowiu, dzięki zawartości witaminy C, K, E oraz grupy witamin B. Liście pokrzywy zwyczajnej zawierają, także wiele soli mineralnych, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, krzem oraz mało spotykane mikroelementy jak tytan i mangan.
W naszym kraju pokrzywa występuje w dwóch gatunkach. W leczeniu najczęściej jest wykorzystywana postać pokrzywy zwyczajnej - Urtica dioica, ze względu na jej rozpowszechnienie. W pokrzywie zwyczajnej znajduje się nawet o 10 razy więcej witaminy C niż w świeżo wyciśniętym soku z cytryny. Pokrzywa sprzyja zdrowi, także dzięki prowitaminie A, kwasie foliowym oraz komplecie minerałów. Zawiera, także, flawonoidy, garbniki, karotenoidy i fitosterole.
Sok z pokrzywy
Dość popularna forma stosowania pokrzywy to picie soku z pokrzywy. Okres wczesnej wiosny powinniśmy wykorzystać na zebranie jej młodych, jeszcze niekwitnących liści do zrobienia z niej naturalnego soku. Najlepiej zrywać pokrzywę w rejonie czystym, ekologicznym, z dale od komunikacyjnych szlaków.
Przygotowanie soku z pokrzywy najlepiej rozpocząć od umieszczenia jej na plastikowym sitku i przelanie gorącą wodą. Bardzo ważne jest, aby nie był to wrzątek, ponieważ pozbawiłby pokrzywę cennych witamin i minerałów. Dwukrotne przelanie pokrzywy wodą spowoduje, że "odda" nam więcej soku. Sok z pokrzywy można otrzymać przy użyciu maszynki do mielenia lub wykorzystać sokowirówkę. Uzyskany sok, który nie jest poddany pasteryzacji należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa tygodnie, ponieważ bez konserwacji dość szybko traci swoje właściwości.
Picie soku z pokrzywy rozpoczyna się od zażywania 1 łyżeczki soku trzy razy dziennie po posiłku. Po siedmiu dniach dawkę zwiększa się do 1 łyżki soku trzy razy dziennie. Do uzyskania widocznych skutków picia soku z pokrzywy należy kurację stosować 4-5 tygodni, następnie zrobić 2 tygodnie przerwy i powtórzyć cały proces. Lepsze walory smakowe pokrzywy możemy uzyskać dodając trochę soku z cytryny.
Gdzie kupić sok z pokrzywy?
W celu stosowania soku z pokrzywy przez cały rok możemy go zakupić w sklepach zielarskich zarówno stacjonarnych jak i internetowych. Cena soku z pokrzywy do codziennego stosowania nie przekracza nawet 10 złotych. Natomiast wartości zdrowotne soku są bezcenne. Jest to alternatywa dla osób, które nie mogły zrobić samodzielnie zapasów soku z pokrzywy.
Jak konserwować samodzielnie sok z pokrzywy?
Zaopatrzenie się w większą ilość soku z pokrzywy wymaga jego konserwacji. Do tego celu najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie miodu pszczelego. Najlepiej nadaje się do tego miód lipowy, akacjowy, wielokwiatowy oraz leśny, które zabezpieczą sok przed psuciem oraz nadadzą słodki smak. Należy wymieszać minimum 1 szklankę soku z pokrzywy z 1/2 szklanki miodu płynnego. Niektórzy podają proporcję dwukrotnie wyże miodu wobec soku: 1 szklanka soku i 2 szklanki miodu. Najlepiej proporcję składników dostosować do indywidualnych wzorców smakowych. Zakonserwowany w ten sposób sok przelewamy do szklanych buteleczek lub słoiczków i pasteryzujemy. Przed spożyciem sok należy wstrząsnąć, aby zawiesina się wymieszała.
Napar z pokrzywy
Napar z pokrzywy jest często stosowany do picia jak i do zabiegów kosmetycznych. Wykonanie naparu z pokrzywy jest bardzo proste i szybkie. Zebrane na łące lub w ogrodzie liście pokrzywy wystarczy zalać gorącą wodą i przykryć na ok. 10 minut. Przygotowany napar możemy stosować do przemywania skóry, płukania jamy ustnej, picia, robienia kompresów lub dodania go do kąpieli. Pokrzywa pozwala odzyskać siły i energię utracone np. podczas przeziębienia. Wiosną, kiedy pokrzywa jest przed kwitnięciem, możemy ją ususzyć i zgromadzone w ten sposób zapasy wykorzystać w pozostałej części roku. Osoby, które nie zbierają pokrzywy mogą ją zawsze zakupić w formie piramidek do parzenia. W okresie letnich upałów zimny napar z pokrzywy łagodzi pragnienie i pozwala przetrwać wysoki temperatury osobom najbardziej wrażliwym.
Sałatka z pokrzywy
Składniki: 1 szklanka młodych, liści z pokrzywy, 1/2 kg ugotowanych młodych ziemniaków, 2 łyżki liści mniszka lekarskiego, 4 łyżki szczypioru, 2 łyżki natki pietruszki, 1/2 łyżki kopru, sól i pieprz do smaku, odrobina oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek. Alternatywa dla niektórych smakoszy może być dodanie do sałatki odrobiny zielonego ogórka i sałaty.
Przygotowanie: Ugotowane (w łupinach) młode ziemniaki drobno pokroić, następnie przelaną gorącą wodą pokrzywę drobno pokroić (im drobniej, tym lepsze walory smakowe) i wymieszać z pozostałymi posiekanymi składnikami zielonymi. Wszystkie składniki polać oliwą i doprawić solą i pieprzem.
Surówka z pokrzywy
Składniki: 1 szklanka posiekanych liści pokrzywy, pęczek rzodkiewek, główka sałaty, 1 szklanka posiekanego szczypioru, 2 szczypty posiekanych listków mięty pieprzowej lub młodych listków czosnku, 3/4 szklanki jogurtu greckiego, odrobina soku z cytryny oraz sól i pieprz.
Przygotowanie: Rzodkiewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach i dodajemy pozostałe pokrojone produkty. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog