Polskie przyprawy w kuchni - czy na pewno je dobrze znasz?
Polska kuchnia jest wyjątkowa! Chyba nigdzie na świecie nie spotyka się takiej różnorodności potraw i wykorzystywanych składników. Polska to również kraj zup - szacuje się, że polskim kucharzom znanych jest ponad 300 różnych przepisów. Jednak tym, co najbardziej wyróżnia naszą kuchnię, są przyprawy - aromatyczne, korzenne, ostre, słodkie i subtelne. Dziś skupimy się na trzech wyjątkowych roślinach, bez których wiele polskich dań nie mogłoby się udać.
Majeranek - by grochówka była jak u mamy!
Majeranek to jedno z najczęściej wykorzystywanych w polskiej kuchni ziół. Idealnie komponuje się z wszelkimi "ciężkimi" daniami, a w związku z tym, że nasza kuchnia w nie obfituje, spotkać można go właściwie na każdym kroku. Charakteryzuje się intensywnym, ziołowym zapachem i delikatnie słodkawym aromatem. Daniom, do których jest dodawany, dodaje delikatności i lekko wyczuwalnej słodkości, choć bywa też wykorzystywany jako zamiennik soli dla osób na diecie niskosodowej. W rodzimej kuchni wykorzystujemy go głównie do dań mięsnych, fasolowych (czy ogólnie strączkowych), a także z daniami opartymi o warzywa korzeniowe - czyli np. w bigosie. Nazywany jest także "kiełbasianym ziołem" ponieważ to właśnie majerankowi kiełbasy domowe zawdzięczają swój niepowtarzalny smak. Oprócz nadania im pożądanego smaku sprawia, że nasz organizm lepiej toleruje potrawy "ciężkostrawne", a więc obfite w białko, tłuszcze i błonnik. Dzieje się tak za sprawą stymulacji produkcji żółci i enzymów trawiennych, do czego właśnie przyczynia się majeranek.
Chrzan korzeń - niepodrabialna przyprawa
Z czego znany jest chrzan? Ze swojego bardzo charakterystycznego smaku, trudnego do pomylenia z jakąkolwiek inną przyprawą. Chrzan jest tak głęboko zakorzeniony w polskiej kuchni, że nie sposób znaleźć książkę kucharską, w której nie byłby wykorzystywany. Obok czosnku i cebuli to najczęściej wykorzystywany "podkręcacz" smaku. Jego smak świetnie komponuje się z mięsami - boczkiem, golonką czy kiełbasą, ale chrzan jest niezastąpiony podczas przygotowywania zalewy do ogórków kiszonych czy konserwowych. Można smarować nim chleb zamiast masła lub dekorować jaja ugotowane na twardo. Buraczki z chrzanem to również jedno spośród sztandarowych dań naszej kuchni. Najczęściej wykorzystywany jest biały korzeń, który po starciu wydziela intensywny zapach. Nasi przodkowie od wieków cenili chrzan, również z uwagi na jego antybakteryjne właściwości - potrawa, do której był dodawany, znacznie dłużej zachowywała przydatność do spożycia.
Lubczyk suszony - by rosół miał tradycyjny smak!
Stanowiący bazę niezwykle popularnej przyprawy w płynie maggi lubczyk jest wysoko cenionym w polskiej kuchni ziołem przyprawowym. Znajdziemy go w większości ziołowych mieszanek do zup, a także w kostkach rosołowych - bez niego trudno bowiem wyobrazić sobie najsłynniejszą polską zupę. Lubczyk może być w całości wykorzystywany do celów kulinarnych - zarówno liście, łodygi, jak i korzeń mają intensywny smak i aromat. Z tego względu trzeba umiejętnie dozować jego ilość w daniu - w nadmiarze z łatwością zdominuje jej smak, co raczej nie przypadnie naszym domownikom do gustu. Oprócz zup lubczyk bywa wykorzystywany do przyprawiania dań z ziemniaków, strączków (fasoli, soczewicy czy groszku), czy kapusty. Na południu Europy uzupełnia dania z pomidorów, owoców morza, sałatek czy surówek. Lubczyk ceniony jest również za swoje prozdrowotne właściwości - pomaga przy dolegliwościach żołądkowych czy problemach z układem moczowym. Ma również łatkę afrodyzjaku i to już od czasów starożytnego Rzymu.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog