Witamina E słynie z utrzymywania młodości komórek ludzkiego organizmu oraz zwalczania wolnych rodników tlenowych odpowiedzialnych za procesy starzenia. Ponadto zapobiega powstawaniu wielu groźnych chorób. Witamina E - bo to o niej mowa - nie jest, jak większość innych witamin, konkretnym związkiem chemicznym, ale całą ich grupą, określaną także mianem tokoferoli. Organizm każdej osoby, bez względu na wiek i płeć, potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania.
Co ważne - cenne właściwości witaminy E znajdują zastosowanie nie tylko w medycynie, ale i w kosmetyce.
Regularne dostarczanie witaminy E jest niezbędne dla zachowania organizmu w dobrej kondycji - jej właściwości mają wpływ na jego ogólny stan. Tokoferole w komórkach pełnią rolę przeciwutleniacza, dzięki czemu można je śmiało określić jako głównego sprzymierzeńca w walce z wolnymi rodnikami. Dodatkowo wzmacniają błony komórkowe, chroniąc je przed uszkodzeniem. W rezultacie proces starzenia przebiega wolniej, co wiąże się nie tylko z poprawą wyglądu skóry, ale i zachowaniem prawidłowej krzepliwości krwi, obniżeniem poziomu "złego" cholesterolu oraz prawidłowym przebiegiem wielu funkcji neurologicznych. Oprócz tego utrzymana zostaje wysoka wydajność mięśni oraz sprawne działanie układu odpornościowego. Obniża się także poziom stłuszczenia wątroby, często obecnego przy nadwadze i otyłości.
Niektóre badania wskazują, że zwalczanie wolnych rodników jest istotną częścią profilaktyki nowotworów oraz schorzeń układu krążenia - zahamowanie utleniania lipidów zmniejsza zlepianie się płytek krwi, a co za tym idzie, zapobiega tworzeniu się płytki miażdżycowej.
Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym tokoferole pełnią funkcję dotleniającą i ochronną, wspomagającą procesy regeneracji i odbudowy komórek. To właśnie dzięki temu "witamina młodości" znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce, szczególnie w eliminacji trądziku oraz szeregu innych podrażnień skóry.
Dbałość o dostarczanie prawidłowych ilości witaminy E jest szczególnie ważne dla osób ciężarnych. Wpływa ona na poprawny rozwój płodu, zapobiegając utlenianiu witaminy A, lipidów oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto pamiętać, że niedobory witaminy E w ciąży mogą być przyczyną poronień.
Według danych podawanych przez Instytut Żywności i Żywienia zapotrzebowanie organizmu na witaminę E zależy od wieku człowieka oraz płci. Prawidłowe dobowe dawki wynoszą:
Konieczna jest dbałość o prawidłowe dawkowanie witaminy E, z uwagi na tendencję do kumulowania się jej w organizmie. Objawami, które mogą sugerować nadmiar tokoferoli są:
Duży nadmiar witaminy E w organizmie wiąże się także ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia udaru krwotocznego mózgu.
Niedobór witaminy E w krajach rozwiniętych spotyka się rzadko. Dotyczy przede wszystkim osób, u których zaburzony jest proces wchłaniania tłuszczu, przy mukowiscydozie i celiakii, a także przy zespole Bassena-Kornzweiga (abetalipoproteinemii).
Do objawów pojawiających się przy niedoborze witaminy E należą:
Objawy te są nieswoiste, dlatego przed rozpoczęciem suplementacji na własną rękę należy skonsultować się z lekarzem.
Dzięki swoim silnym właściwościom przeciwutleniającym i neutralizującym wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie podrażnień oraz zmian związanych z procesem starzenia się skóry, witamina E zyskała miano "witaminy młodości" i jest szeroko stosowana we współczesnej kosmetyce.
Posiada właściwości odżywcze, wspomaga nawadnianie, nawilżanie i natłuszczanie skóry oraz jej regenerację. Wspomaga także naturalne mechanizmy ochronne skóry przed promieniowaniem UV.
Z tego powodu specjaliści polecają kosmetyki z witaminą E do twarzy i ciała dla każdego rodzaju skóry. Szczególną pomocą będą jednak dla cery wrażliwej i delikatnej, skłonnej do podrażnień oraz powstawania zmarszczek, a także trądzikowej. Warto stosować je także jako wsparcie specjalistycznych terapii dermatologicznych w leczeniu łuszczycy, egzem oraz podrażnień.
Mówi się, że zadbane dłonie i paznokcie są naszą wizytówką. Dlatego ich pielęgnacja jest tak samo istotna, jak w przypadku włosów.
Rozdwajające się, miękkie lub łamliwe płytki to powód, by sięgnąć po preparaty z witaminą E (warto zwrócić uwagę, by znajdowała się w nich także witamina A). Tokoferole poprawiają krążenie krwi w macierzy paznokcia, czyli miejsca, z którego płytka wyrasta. To właśnie od stanu macierzy zależy, czy rosnące paznokcie będą twarde i zdrowe.
Witamina ta pomoże wzmocnić również same paznokcie, jednak warto stosować ją ostrożnie - w nadmiarze może spowodować powstanie żółtych przebarwień płytki.
Naturalnie witamina E występuje w wielu popularnych produktach spożywczych: w olejach roślinnych, warzywach strączkowych, produktach zbożowych z pełnego ziarna, warzywach liściastych oraz jajach i maśle. Najbogatszymi naturalnymi źródłami tej witaminy są jednak orzechy laskowe (38 mg/100 g), nasiona słonecznika (27 mg/100 g), pestki dyni (26 mg/100 g) oraz migdały (24 mg/100 g). Warto przy tym zaznaczyć, że niezwykle małe jest prawdopodobieństwo przedawkowania witaminy E pochodzącej z żywności.
Nie powinno się jednak przekraczać zalecanych przez lekarzy i farmaceutów dawek w przypadku suplementacji. Zaleca się przyjmowanie maksymalnie 1000 IU (jednostek międzynarodowych) witaminy E na dobę. Należy pamiętać, że decydując się na stosowanie suplementów, trzeba odpowiednio dostosować stężenie substancji do swoich potrzeb. Dzięki temu można mieć pewność, że zapewnia się organizmowi odpowiednią jej dawkę i nie przekracza zalecanych stężeń.
Suplementacja jest doskonałym sposobem na zapobieganie oraz uzupełnianie niedoborów niezbędnych dla organizmu substancji. W przypadku witaminy E warto sięgnąć po jej płynną formę - krople lub kapsułki. Jest ona dobrze przyswajalna i bezpieczna. Ponadto w dobrych preparatach tokoferole rozpuszczone są w wysokiej jakości tłuszczach roślinnych, co znacznie poprawia wchłanianie ich przez organizm, podobnie jak w przypadku witamin A, D i K.
Choć podobnie jak w przypadku innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jej niedobory nie są zbyt powszechne, warto pamiętać, że najlepiej jest pozyskiwać ją w naturalnej postaci, wraz z pożywieniem, a ewentualną suplementację skonsultować z lekarzem - nadmiar witaminy E nie jest wydalany przez organizm, a magazynowany w tkance tłuszczowej, przez co istnieje ryzyko przedawkowania. Szczególnie ostrożnie należy łączyć witaminę E z preparatami zawierającymi żelazo.