Informacja

Najczęściej kupowane

  • Banner

Śliwka suszona bez pestek 1000 g

5903229001610

Nowy produkt

Targroch

Kraj pochodzenia: Chile

Masa netto: 1000 g

Więcej szczegółów

12,03 zł

Więcej informacji

Śliwka suszona bez pestek

Śliwki suszone – produkt spożywczy z suszonych owoców śliwy , zaliczany do bakalii. Śliwki mogą być spożywane surowe lub przetworzone. Stanowią składnik wielu potraw w kuchni polskiej i innych kuchniach świata. Suszenie śliwek pozwala na ich długotrwałe przechowywanie.

Śliwki suszone są pod wieloma względami cenniejsze aniżeli świeże owoce. Mają pokaźnie więcej błonnika i witaminy A. Są także doskonałym źródłem żelaza i fosforu. Jedzenie dziennie kilku suszonych śliwek reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Śliwki suszone są świetne jako samodzielna przekąska, dodatek do potraw, sałatek, musli czy jogurtów. Nieprzeciętnie pasują do ciast i ciasteczek. Nie powinniśmy jednak zjadać znacznej ilości suszonych śliwek naraz, gdyż może to wywołać efekt przeczyszczający.

Śliwka suszona to naturalne źródło:

  • Potasu - który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
  • Miedzi - która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • Witaminy B2 (Ryboflawina) - która pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek
  • Witaminy A - która pomaga w utrzymaniu lepszego widzenia i wzmacnia układ odpornościowy

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Właściwości śliwek suszonych

Świeże śliwki zawierają witaminę A, C, E, B6 i K, a także wapń, żelazo, mangan, miedź, potas i błonnik. Ich właściwości prozdrowotne po osuszeniu ulegają zmianie. Wówczas mają średnio pięć razy więcej witaminy A oraz siedem razy więcej błonnika, dzięki czemu pomagają regulować pracę układu pokarmowego i pomagają w walce z zaparciami. Te właściwości suszonych śliwek sprawiają, że są one zalecane jako składnik diety odchudzającej, pomimo bardzo wysokiej kaloryczności wynoszącej ok. 300 kcal w 100 gramach.

Wartości odżywcze:

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna1191 kJ / 282 kca596 kJ / 141 kcal 7%

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

1,2 g

0,2 g

0,6 g

0,1 g

1%

1%

Węglowodany

w tym cukry

60 g

60 g

30 g

30 g

17%

2%

Błonnik9,4 g4,7 g-
Białko3,5 g1,8 g30 %
Sól0,03 g0,02 g1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100 g

W porcji 50 g

Witamina A154 ug19%77 ug
Witamina B0,24 mg17%0,12 mg
Ryboflawina (Witamina B2)0,36 mg26%0,18 mg
Potas804 mg40%402 mg
Miedź0,42 mg42%0,21 mg

Składniki: Śliwki suszone bez pestek, substancja konserwująca E-202 (sorbinian potasu).

Uwaga: Produkt może zawierać pestki lub ich fragmenty.

  • Opinie
  • Napisz opinię

    Produkty powiązane

    4 innych produktów w tej samej kategorii:

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Śledź nas na Facebooku