Witaminy i minerały dla wszystkich
Witaminy i minerały przynoszą korzyści w połączeniu z odpowiednią dietą oraz zdrowym trybem życia. Powstaje pytanie: jaki preparat witaminowy stosować i w jakich dawkach? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna i wymaga indywidualnego podejścia. W tym celu istnieje amerykański, niezależny Instytut Medyczny oraz Departament Kontroli Żywności Leków (FDA). Jednym z najważniejszych zadań FDA jest sprawdzanie bezpieczeństwa produktów żywnościowych oraz czy jego skład jest zgodny z opisem na etykiecie. Instytut Medyczny wspólnie z FDA określa dobowe dawki na dany minerał i witaminę. Jednak w praktyce nie zawsze ma to zastosowanie, jest wiele organizacji i instytucji na całym świecie, które podają różne zapotrzebowanie na minerały i witaminy. Te zalecenia jednak nie mają takiej mocy prawnej, jak te wydawane przez Departament Kontroli Żywności i Leków.
Wielu profesjonalistów z dziedziny medycyny, twierdzi, że zalecane ilości minerałów i witamin dla wszystkich są zbyt małe, a badania pokazują, że większe spożycie niektórych suplementów poprawia zdrowie i zapobiega wystąpieniu niektórych chorób i pomaga kontrolować już istniejące.
Dawki witamin i minerałów dla zdrowych osób dorosłych
Rekomendowane dawki witamin (RDA):
Witamina A: od 5000 do 25 000 IU
Witaminy z grupy B: biotyna od 30 do 100 qg, kobalamina od 500 do 1000 qg, kwas foliowy od 800 ig do 2 mg, kwas pantotenowy od 4 do 7 mg, niacyna od 20 do 100 mg, pirydoksyna od 3 do 50 mg, ryboflawina od 50 do 100 mg, tiamina od 2 do 100 mg.
Witamina C: od 500 do 2000 mg
Witamina D: od 400 do 600 IU
Witamina E: 0d 200 do 400 IU
Dawki minerałów:
Chrom: od 50 do 200 qg
Cynk: od 15 do 50 mg
Magnez: od 300 do 500 mg
Mangan: od 2,5 do 5 mg
Miedź: od 1,5 do 3 mg
Potas: od 2000 do 3500 mg
Selen: od 70 do 200 qg
Wapń: od 1000 do 1500 mg
Żelazo: od 15 do 30 mg
Możesz bezpiecznie przyjmować większe dawki witamin i minerałów, niż te, które są w zalecanym spożyciu RDA, ponieważ potrzeby każdej osoby są inne w zależności od wieku, płci oraz towarzyszących dolegliwości i chorób przewlekłych. Zawsze warto przez rozpoczęciem przyjmowania suplementów skonsultować się z lekarzem oraz wykonać badania stężeń poszczególnych minerałów i witamin.
Witaminy dla seniorów
Wraz z upływem lat organizm się starzeje i potrzeby żywieniowe się zmieniają. Po 65 roku życia traci się zdolność przyswajania witaminy D oraz niektórych witamin z grupy B. U kobiet wzrasta zapotrzebowania na wapń a maleje na żelazo, to wszystko wymaga odpowiednio dobranej diety i suplementacji. Zapotrzebowanie na witaminy i minerały jest zależna od przyjmowanych na stałe leków oraz chorób przewlekłych. Witaminy dla seniorów są bardzo ważne, ponieważ już co druga osoba po 75 roku życia zażywa codziennie trzy leki sprzedawane na receptę, a niektóre leki mogą poważnie wpływać na poziom witamin i minerałów. Badania wykazały, że 30% seniorów je za mało, w przedziale od 1300 do 1900 kalorii dziennie, co często nie dostarcza odpowiednich wartości odżywczych, przez co osłabia dodatkowo organizm. Warto dokładnie przeanalizować produkty spożywane i wybierać, które są bogate w witaminy i minerały. Z wiekiem zmniejsza się zdolność organizmu do wchłaniania witamin z grupy B, warto zadbać o suplementację witaminy B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6 (pirydoksyna) i B12 (kobalamina). Nie powinno zabraknąć dla seniorów witaminy A, C, E i D oraz wapnia, magnezu i cynku.
Witamina A znajduje się w jajach, mleku, wątrobie i mięsie, jej dodatkowa suplementacja wzmacnia układ immunologiczny, chroni przed zaćmą oraz sprzyja wzrostowi komórek skóry, której zewnętrzna warstwa zostaje całkowicie wymieniana w ciągu czterech tygodni, a do tego jest niezbędna witamina A. Działanie i przyswajalność witaminy A wspomaga cynk i selen oraz witamina E.
Witaminy dla małych dzieci i nastolatków
Dzieci i nastolatki bardzo szybko rosną, a do pełnego rozwoju potrzebują odpowiednich witamin i minerałów dostarczanych z pożywieniem, jednak często dieta młodych ludzi nie dostarczy wszystkiego co jest im potrzebne. Od lat zauważalny jest niedobór żelaza, zwłaszcza w grupie dziewcząt, które potrzebują go bardziej. Witaminy dla małych dzieci i nastolatków powinny znajdować się w jedzeniu zdrowych produktów, zwłaszcza kolorowych warzyw i owoców, jednak każdy wie, że jest bardzo trudno zachęcić kilkulatka do jedzenia warzy, a co dopiero nastolatka. W takiej sytuacji najlepiej skorzystać z dodatkowej suplementacji witaminami i minerałami.
Dzieciom poniżej 2 roku życia witaminy są podawane wyłącznie na polecenie lekarza, rodzic nigdy nie powinien samodzielnie decydować o jakiejkolwiek dodatkowej suplementacji. Witaminy w formie płynnej są dedykowane małym dzieciom oraz tym powyżej 2 roku życia, które bezpiecznie można zmieszać z porcją mleka lub soku. Witaminy dla nastolatków najlepiej wybierać w formie roślinnych kapsułek lub proszku, w produkcji których nie użyto sztucznych konserwantów, ani dodatkowych wypełniaczy.
Witaminy i minerały, a wysoki cholesterol
Cholesterol to tłuszcz, którego między innymi potrzebuje organizm do produkcji błony komórkowej oraz wielu hormonów. Witaminy i minerały powinny być dostosowane do wątroby, ponieważ w niej powstaje najwięcej cholesterolu, który jest pokryty otoczką białkową, dzięki temu nie pływa on swobodnie we krwi. Kompleksowe związki, które powstają po połączeniu się tłuszczu z białkami to lipoproteiny, które dzielą się na dwa rodzaje ze względu na gęstość: te o niskiej gęstości to LDL, o wysokiej to HDL. Większość cholesterolu występującego we krwi przenoszona jest w postaci LDL, a tylko jedna trzecia w postaci HDL. Nadmiar tzw. złego cholesterolu LDL może doprowadzić do miażdżycy tętnic, co w konsekwencji może doprowadzić do powstania chorób serca i udaru mózgu. Cholesterol HDL, który ma pozytywne oddziaływania na organizm, pomaga usunąć "zły" cholesterol z krwi. Poziom dwóch cholesteroli możemy łatwo sprawdzić w badaniu krwi i dbać o to, aby stężenie LDL było niskie, a HDL wysokie. Przed wykonaniem badań na cholesterol, nie jedz przed 12 godzin, co odzwierciedli prawidłowy wynik. Wyniki badań podawane są w mg/dL (decylitr to jedna dziesiąta litra). Zwykle otrzymujemy dwie wartości: cholesterol całkowity (LDL razem HDL) oraz oddzielny LDL. Stężenie cholesterolu całkowitego do 200 mg/dL jest prawidłowe, granica górna normy to do 240 mg/dL, a powyżej 240 mg/dL świadczy o wysokim poziomie. Obniżenie wysokiego stężenia cholesterolu już o 10% może zapobiec zawałowi serca i udarowi mózgu. W obniżeniu cholesterolu pomogą witaminy z grupy B, witamina D i K oraz wapń, magnez, i potas. Podstawowe dawki witamin i minerałów u osób z wysokim cholesterolem zostały podane w podpunkcie dawki witamin i minerałów.
Stosowanie witamin i minerałów
Najlepszym sposobem jest wybór dobrych suplementów witamin i minerałów, takich które zawierają jeden lub kilka składników mineralnych i witaminowych. Osoby ceniące sobie wygodę, zażywają tabletkę suplementu raz dziennie, zwłaszcza rano. Ma to jednak swoje minusy, bo wiele tabletek nie pokrywa minimalnej dawki wapnia, magnezu, potasu i selenu. Odpowiednie stosowanie witamin i minerałów wymaga zapewnienia sobie zalecanego dziennego spożycia (RDA) dla minerałów i witamin, przyjmowanych razem z posiłkiem bogatym w wartości odżywcze. Zdrowa dieta, odpowiednie nawodnienie, aktywność fizyczna i rozsądne dostarczanie minerałów i witamin wynagradza prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog