Właściwości i zastosowanie kwasu cytrynowego w gospodarstwie domowym
Sok z cytryny, oprócz tego, że jest bogatym w witaminę C artykułem spożywczym, ma także wiele zastosowań w zaciszu domowym. Jest naturalnym środkiem stosowanym przy porządkach, neutralizuje brzydkie zapachy, a także jest cennym składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych do ciała i twarzy. Jednak nie zawsze mamy pod ręką świeżą cytrynę. Doskonałym zamiennikiem jest dobrze wszystkim znany kwasek cytrynowy, który ma tę przewagę nad świeżą cytryną, że charakteryzuje go długi termin przydatności do użytku i możemy po niego sięgnąć zawsze wtedy, kiedy mamy taką potrzebę.
Kwas cytrynowy stosowany w kuchni — kwasek cytrynowy zamiast cytryny.
Kwasek cytrynowy jest świetnym zamiennikiem świeżej cytryny i z powodzeniem może być stosowany w kulinariach. Jest to produkt, który nie wytwarza związków szkodliwych dla zdrowia, więc jest w pełni naturalny bezpieczny. Dla celów przemysłowych kwasek pozyskuje się na drodze kontrolowanej fermentacji.
Kolorowe i apetyczne przetwory
Właściwości utrwalające i stabilizujące kwasku cytrynowego są znane od dziesiątek lat. Dodanie odrobiny kwasku cytrynowego tuż przed końcem smażenia dżemu lub konfitury spowoduje zachowanie żywych i naturalnych kolorów. Zasada ta działa również w przypadku sporządzania kompotów ze świeżych owoców. Kwasek cytrynowy wpływa także korzystnie na proces żelowania i podkreśla naturalny smak produktów, dlatego chętnie dodawany jest do przetworów mięsnych i rybnych. W przetworach warzywnych takich jak pikle lub ogórki konserwowe sprawdza się równie dobrze. Powoduje, że warzywa zachowują żywe kolory i zyskują lekko słodki i delikatniejszy smak, niż te marynowane tradycyjnie. Nie należy jednak przesadzać z ilością, ponieważ jedna łyżeczka kwasku cytrynowego zastępuje 20 łyżek soku z cytryny.
Domowe słodkości
Orzeźwiające kremy do ciast, cytrynowe pianki z białek jajek, lody, naturalne napoje, lemoniada, kisiel, galaretki, czy słodkie syropy, którymi wzbogacimy smak wody — to wszystko można wyczarować w domowym zaciszu przy użyciu kwasku cytrynowego. Również gorąca rozgrzewająca herbata, do której dodamy odrobinę kwasku, będzie smakowała znacznie lepiej i będzie świetnym napojem na chłodne zimowe wieczory.
Kwasek cytrynowy w roli przyprawy
W kulinariach stosowany jest do zakwaszania zup oraz jako dodatek do sałatek, marynat, oraz dań warzywnych, mięsnych i rybnych. Oznacza to, że spełnia funkcję przyprawy. Jest także popularnym składnikiem gotowych przypraw niemalże wszystkich uznanych marek na rynku. W domowej kuchni najczęściej stosowany jest do:
- regulowania kwasowości wszystkich dań tego wymagających, w tym dań z kapusty,
- doprawiania sosów,
- podkreślenia smaku warzyw w sałatkach,
- przełamania smaku dań z ryb,
- utrwalenia barwy potraw.
Kwas cytrynowy stosowany podczas porządków — kwasek cytrynowy jako odkamieniacz.
W gospodarstwie domowym kwasek cytrynowy jest nieocenionym sprzymierzeńcem. Nie tylko kulinaria wiele mu zawdzięczają, również gospodynie domowe dbające o czystość i świeżość swoich domostw, mogą skorzystać z jego dobrodziejstw. Jest doskonały w usuwaniu z naczyń i sztućców osadów po kawie i herbacie, czyszczeniu armatury i urządzeń AGD, usuwaniu ze skóry dłoni uporczywych nalotów, np. po ziemniakach lub burakach. I najbardziej pożądana w domu funkcja — nie ma sobie równych w odkamienianiu.
Usuwanie kamienia z armatury
Armatura łazienkowa jest szczególnie narażona na osiadanie kamienia. Popularne środki do czyszczenia armatury oferowane w sklepach są co prawda w większości skuteczne, jednak z reguły chemicznie agresywne, więc niezbyt przyjazne dla alergików i astmatyków. Mieszkanka z kwasku cytrynowego i wody w proporcjach: 2 łyżeczki kwasku na 1 szklankę wody pomoże szybko i bezpiecznie rozprawić się z kamieniem. Powstałą cieczą nasączamy gazę lub watę i obkładamy zabrudzony kran, lub baterię prysznicową. Usuwamy po kilku godzinach i wpłukujemy. Jeśli chcemy odkamienić cały zlew, najlepiej zatkać korek, wsypać kilka łyżek kwasku i zalać gorącą wodą z kranu. Pozostawić na kilka godzin lub całą noc, po czym dokładnie spłukać.
Jak odkamienić czajnik?
Banalnie prosty i naturalny sposób na odkamenienie czajnika polega na wsypaniu do niego 2 łyżeczek kwasku cytrynowego i wlaniu 3 szklanek wody. Następnie roztwór poddajemy zagotowaniu i zostawiamy na 15 minut od wyłączenia czajnika lub zdjęcia go z kuchenki. Zawartość wylewamy i płuczemy czajnik. Odkamieniacze, których pełno jest na półkach sklepowych, zawierają środki chemiczne, natomiast kwasek cytrynowy to produkt całkowicie naturalny, a co za tym idzie, również stuprocentowo bezpieczny.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog