Kawa jest jedną z najpopularniejszych i najczęściej pijanych używek na całym świecie. Jej nazwa pochodzi od arabskiego słowa kawa i była już stosowana w I tysiącleciu p.n.e. w Etiopii. Smak kawy oraz jej właściwości zawdzięczamy dzięki zawartości kofeiny, która m.in. przyśpiesza metabolizm oraz chroni przed rozwojem niektórych chorób. Bogactwo rodzajów kawy oferowanych przez poszczególne kraje często łączy się z tradycją. Kawę uprawia się w pasie kawowym, który znajduje się pomiędzy zwrotnikiem Raka, a zwrotnikiem Koziorożca, gdzie panuje wyraźny okres wiosenno-letni. Najlepsze kawy pochodzą z Etiopii, Kenii, Ugandy, Indii, Indonezji, Wietnamu oraz Brazylii, Kolumbii, Meksyku, Gwatemali i Kostaryki. Walory smakowe kawy zależą od jej pochodzenia oraz dodatków aromatycznych. Na smak czarnego napoju ma wpływ, także rytuał parzenia naparu, gdzie sięga się w głąb tradycji poszczególnych kultur. Kawa przetrwała wieki i nadal poprawia samopoczucie miliardom kawoszy zwłaszcza o poranku. Czarna kawa, świeżo mielona, z dodatkiem cukru lub mleka to tylko kilka możliwości jej picia. Nie bez przyczyny wzięło się zaproszenia na kawę bliskich nam osób, ponieważ spożywana w większym gronie smakuje jeszcze lepiej.