Dostępność:Dostępny
Czas wysyłki:24 godziny
Koszt wysyłki:od 0,00 zł
Stan magazynowy:
Kod EAN:5902409415230
Stan produktu:Nowy
Gwarancja:Zwrot 14 dni
Kupując ten produkt otrzymasz od nas 215 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zarejestrowanych w naszym sklepie.
Acerola pochodzi z Wysp Kanaryjskich i potocznie przez wielu jest również nazywana wiśnią z Barbadosu lub nadgwiazdką granolistną. Ekstrakt z aceroli zawiera dużą ilość witaminy C - organicznego związku chemicznego z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. Występuje on naturalnie w postaci związku o konfiguracji L w łańcucha bocznym oraz konfiguracji D układu furanowego. Substancja w wyniku kontaktu z metanolowym roztworem NaOH ulega epimeryzacji do kwasu erytrobowego, który różni się od pierwowzoru konfiguracją łańcucha bocznego. Poza witaminą C w aceroli znajdziemy również przeciwutleniacze - karotenoidy i antocyjany, przez które owoce zyskują swoje charakterystyczne, ciemnoczerwone zabarwienie.
Ekstrakt z owocu malpighia glabra w 100 gramach zawiera 1400-2500 mg witaminy C (kwasu L-askorbinowego). Produkt jest dostępny w postaci ciała stałego, występuje w kolorze jasnoczerwonym, a pH roztworu 1% wynosi 6,5-9,5. Ze względu na właściwości chemiczne, ekstrakt z aceroli jest częściowo rozpuszczalny w wodzie i charakteryzuje się wysoką jakością, która świadczy o czystości substancji. Acerola nie jest klasyfikowana jako niebezpieczna według kryteriów systemu GHS. Wśród zaleceń względem przechowywania warto zwrócić uwagę na konieczność przechowywania preparatu w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Acerola pozostaje substancją bardzo nietrwała. Łatwo ulega rozpadowi pod wpływem tlenu oraz wysokiej temperatury, skąd wynikają zaleczenia względem przechowywania preparatu. Kwas L-askorbinowy występuje naturalnie w organizmach roślinnych oraz zwierzęcych. W tym przypadku substratem do biosyntezy związku jest D-glukoza. Proces ten przebiega jednak w różnorodny sposób w zależności od królestwa. Większość kwasu askorbinowego zastaje wyprodukowana w przemyśle za pomocą wykorzystywania metody, która została opracowana w 1934 roku przez Grüssnera i Reichteina. W tej sytuacji substratem jest D-glukoza. Organiczny związek chemiczny pozostaje również znany w postaci wzoru sumarycznego C6H8O6.
Acerola wykazuje działanie odżywcze. Ze 100 gramów owoców, możliwe jest uzyskanie 1677 miligramów witaminy C. Substancja pozostaje bogata w takie związki, jak karotenoidy, antyoksydanty, witaminy z grupy B, prowitaminy A, a także białka aminokwasów, takich jak: prolina, kwas asparginowy i alanina. Wspomniany wcześniej ekstrakt z aceroli znalazł swoje szerokie zastosowanie w kosmetologii. Został on bowiem stałym składnikiem maseczek i kremów do twarzy. Jej stosowanie ze względu na potężną dawkę witaminy C jest zalecane w przypadku: rozszerzonych naczynek, powstawania rumienia, starzenia się skóry i pojawiania się zmarszczek, problemów z utratą jędrności i elastyczności skóry. Acerola to remedium na przebarwienia, problemy z szarą, ziemistą skórą, trądzikiem pospolitym i różowatym. Jej zastosowanie sprawdza się również przed i po wykonywaniu zabiegów kosmetycznych, w tym mikrodermabrazji, peelingów chemicznych i rozjaśniania skóry poprzez zabieg bankietowy.
Synonimy: Malpigia granatolistna, Malpighia glabra
Gatunek: Czysty
Czystość: ekstrakt z aceroli
Wzór chemiczny: nie dotyczy
Nr CAS: nie dotyczy
Nr WE: nie dotyczy
Nr index: nie dotyczy
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.