Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Kurkuma

Kurkuma - roślina o wielu właściwościach. - Kurkuma dodaje smaku i zdrowia


Kurkuma to jedna za najbardziej cenionych roślin i przyprawa dalekiego wschodu. Wśród zielarzy jest rośliną, która ma liczne właściwości zdrowotne dla naszego organizmu. Kurkuma jest zielem o działaniu przeciwzapalnym, pomocnym m.in. w chorobach nowotworowych, cukrzycy typu 2, astmie, zapaleniu stawu, chorobach autoimmunologicznych, egzemie, łuszczycy, zapaleniu jelita grubego oraz wielu innych schorzeniach. Pochodzi z Indii, gdzie jest jedną za ważniejszych przyprawa tamtej kuchni i medycyny naturalnej. Co jeszcze potrafi kurkuma indyjska? Właściwości, zastosowanie oraz wpływ na organizm kurkumy jest ogromny.

Kurkuma jako przyprawa

Kurkuma jako przyprawa wywodzi się z rośliny o nazwie Curcuma longa, mająca działanie rozgrzewające i wysuszające. Użyte części rośliny do zrobienia przyprawy to kłącze (korzeń), które charakteryzują się ostrym, gorzkim smakiem. Kurkuma w proszku jest najczęściej stosowaną kuchenną przyprawą do dań indyjskich oraz naparów do picia. Kurkuma do picia jest na bazie świeżych kłączy i korzeni, które są gotowane. Kuchnia hinduska wytwarza, także z kurkumy nalewki, które są wykorzystywane m.in. do leczenia stanów zapalnych oraz wzmocnienia odporności.
Kurkuma jest przyprawą blisko spokrewnioną z imbirem, ze względu na korzenne pochodzenie. Od wieków kurkuma jest ulubioną przyprawą w Indiach, stosowaną w kuchni indyjskiej i medycynie ajurwedyjskiej. Pochodzi z Azji Południowo – Wschodniej, ale obecnie można ją spotkać w tropikalnym klimacie kilkunastu krajów. Największe ilości kurkumy znajdują się w Indiach, które stanowią 80 % globalnego zaopatrzenia tej złocistej przyprawy. Przyprawa kurkuma, jak również kurkumina zostały bardzo dokładnie zbadane i przeanalizowane w świecie zachodnim, co sprawiło jej masowe stosowanie zarówno w kuchni jak i medycynie. Kolor kurkumy jest jednym z najpiękniejszych kolorów ogromnej gamy przypraw całego świata. Żółty, wpadający w pomarańczowy kolor kurkumy dodaje smaku i energii każdej potrawie. Za kolor kurkumy odpowiada organiczny związek tzw. kurkumina.

Cena kurkumy

Ceny kurkumy zaczynają się od dwóch do kilkudziesięciu złotych, w zależności od pojemności opakowania. Cena kurkumy jest zależna od kraju pochodzenia oraz rodzaju upraw, te na skalę przemysłową zawsze będą tańsze od kurkumy z upraw ekologicznych. Cena suplementu diety na bazie kurkuminy i piperyny to koszt od kilkunastu do kilkuset złotych. Koszt zależy głownie od składu jaki jest oferowany w danym produkcie. Suplementy na bazie kurkumy są w następujących formach: kurkuma w proszku, kurkuma w tabletkach, kurkuma w kapsułkach.

Kurkuma, kurkumina i kurkuminoidy

Kurkumina to najbardziej ceniony i popularny związek chemiczny znajdujący się w kurkumie. Związek kurkuminy pomaga w utrzymaniu m.in. odporności naszego organizmu, pochodzącej z grupy polifenoli. Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi, które mają działanie przeciwzapalne. Kurkuminoidy to następujący związki chemiczne znajdujące się w kurkumie, są to: kurkumina, bisdemetoksykurkumina i demetoksykurkumina. Kurkuma posiada, także oleje lotne m.in. tumeron, zingiberen oraz artumeron. Związki te pomagają zwalczać groźne dla zdrowia bakterie i wirusy. Kurkumina poprawia energię i metabolizm organizmu, wspomaga trawienie, oczyszcza krew, usprawnia procesy umysłowe oraz redukuje poziom cukru we krwi.

Kurkuma z pieprzem

Kurkuma jest uznana za bezpieczną i może być stosowana długotrwale w codziennej suplementacji oraz jest powszechnie stosowana w produktach spożywczych m.in. maśle, musztardzie, ketchupie, wędlinie i serach. Kurkuma, aby mogła skutecznie działać w organizmie potrzebuje wsparcia w formie pieprzu lub piperyny. Kurkuma z pieprzem wykazuje znacznie lepszą biodostępność przez co lecznicze jej działanie pozostaje w organizmie, zamiast być w pełni zmetabolizowane i wydalone. Szereg badań, w których łączono kurkumę z różnymi ziołami i witaminami wykazało, że to pieprz czarny najlepiej poprawie jej wchłanianie.

Kurkuma, a zdrowie

Od wieków kurkuma była stosowana w medycynie naturalnej w leczeniu różnych schorzeń. Z tego dorobku zaczął czerpać także świat nauki i medycyny. Kurkuma ma wpływ na nasze zdrowie o czym świadczą kilkutysięczne publikacje naukowe z przestrzeni ostatnich trzydziestu lat. Wpływ kurkumy na zdrowie zawdzięczamy jej ponad stu związkom, które mają szerokie właściwości lecznicze.

Kurkuma jest naturalnym sposobem na uleczenie negatywnych skutków stanów zapalnych, zwłaszcza tych chronicznych. Może zastąpić dość niebezpieczne przy dłuższym stosowaniu niesteroidowy leki przeciwzapalne, które drastycznie blokują stan zapalny, jak również istotne kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za utrzymanie integralności śluzówki żołądka. W leczeniu stanów zapalnych kurkuma działa bezpieczniej, ponieważ wspomaga zdolność organizmu do radzenia sobie ze stanem zapalny. Daje energię organizmowi, zmuszając go do samodzielnej walki z zapaleniem. Dodatkowo kurkuma zwiększa produkcję glutationu, ważnego dla detoksykacji, ogranicza ilość wolnych rodników oraz blokuje enzymy zapalne. Kurkuma jest przeciwutleniaczem dzięki zawartości kurkuminy oraz kwarcyny, które niszczą i ograniczają namnażanie się chorobotwórczych rodników.

Na co pomaga kurkumina i piperyną?

Połączenie kurkuminy z piperyną jest stosowane przede wszystkim w wzmocnieniu układu odpornościowego, którego funkcjonowanie przekłada się na układ trawienia. Suplementy ze składem kurkuminy i piperyny zmniejszają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych, regulują gospodarkę hormonalną. Kurkumina i piperyna pomagają, także na pracę jelit, przyśpiesza proces trawienia, czynnie wspiera proces odchudzania i utratę wagi, oczyszcza wątrobę oraz redukuje ból i leczy stan zapalny organizmu.

Kurkumina dawkowanie

Dawkowanie kurkuminy jest zależne od tego w czym ma nam pomóc. Inne dawki są zalecane w celu usprawnienia metabolizmu, a jeszcze inne dla wzmocnienia odporności po chorobie. Podstawowe ilości lecznicze kurkuminy wahają się od 1 do 20 gramów dziennie. Wszystkie dostępne suplementy z kurkuminą określają dzienne spożycie. Z kurkumy możemy zrobić nalewkę w proporcji 1:2, 60% alkoholu, wtedy zalecana dawka wynosi od 2 do 6 ml przyjmowanych 2 lub 3 razy dziennie.

Przeciwwskazaniem w stosowaniu dużych dawek kurkuminy jest przyjmowanie leków rozrzedzających krew. Unikać kurkuminy powinny osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi, z rozpoznaną kamica żółciową oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Osoby, które w najbliższym czasie mają planowe zabiegi stomatologiczne lub operacyjne. Ostrożność w stosowaniu dużych dawek kurkumy powinny zachować osoby z refluksem i wrzodami żołądka, ponieważ kurkuma zwiększa produkcję kwasu żołądkowego. Bardzo wysokie dawki kurkumy mogą zmniejszać wchłanianie żelaza, a u mężczyzn obniżać poziom testosteronu i zmniejszać ruchliwość plemników.

Kurkuma w proszku

Kurkuma w proszku jest najczęściej stosowana na świecie. Spożycie kurkumy w proszku jako przyprawy z każdym rokiem rośnie. Poza smakiem, kurkuma zachęca barwą. Kolor kurkumy jest żółto- pomarańczowy i stanowi naturalny barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Sproszkowana postać kurkumy jest wykorzystywana w suplementach taki jak: kurkuma w tabletach, kurkuma w kapsułkach oraz proszek z kurkumy połączony z piperyną.

Działanie kurkuminy

Oddziaływanie kurkuminy oraz pozostałych związków organicznych zawartych w kurkumie jest wszechstronne. Kurkumina ma wpływ na naszą odporność, ogranicza rozwój komórek nowotworowych, działa przeciwzapalnie, poprawia metabolizm i usprawnia trawienie. Zapewnia równowagę hormonalną, wspomaga w utracie wagi podczas leczenia otyłości, oczyszcza wątrobę oraz współdziała w leczeniu chorób kości i stawów. Działanie kurkuminy jest ogromne, przez co kurkuma jest bardzo wyjątkową rośliną. Szczegółowe oddziaływanie kurkuminy na nasze zdrowie oraz poszczególne jednostki chorobowe zostało opisane w dalszej części tekstu. Wiadomo, że kurkuma ma następujące właściwości: przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające oraz antyseptyczne.

Kurkuma na wzmocnienie odporności

Podstawowa właściwość kurkumy to działanie przeciwzapalne, co stanowi naturalne wsparcie dla układu odpornościowego. Zawarte związki w kurkumie, na czele z kurkuminą wzmacniając odporność, chronią przed rozwojem licznych chorób oraz mają bezpośredni wpływa na układ trawienny. Kurkuma należy do żywności, która wspiera nasz układ odpornościowy, pomaga wchłaniać składniki odżywcze oraz witaminy i składniki odżywcze. Kurkumina wzmacnia odporność, także poprzez dostarczanie organizmowi przeciwutleniaczy oraz ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Właściwości kurkumy utrzymują zarówno układ trawienny w optymalnym stanie, jak i cały układ odpornościowy wspólnie działając przeciw rozwojowi chorób.

Kurkuma z piperyną na poprawę trawienia i wsparcie wątroby

Kurkuma z piperyną wspomaga wątrobę, która jest odpowiedzialna za filtrowanie krwi, usuwanie toksycznych substancji przemiany materii, przechowywanie glikogenu niezbędnego przy produkcji energii oraz żółci, co pozwala na trawienie tłuszczy. Pracę wątroby, może zaburzyć nieprawidłowy proces trawienny, który zaczyna się od pokarmu w jamy ustnej, poprzez przełyk trafia do żołądka i jelit. Kurkuma poprawia wydzielanie enzymów i kwasów niezbędnych do właściwego trawienia. Ma wystarczającą ilość składników odżywczych, związków oraz przeciwutleniaczy, aby prawidłowo działał cały układ trawienny łącznie w wątrobą. Piperyna przyczynia się do szybszej przemiany materii, zwłaszcza jeżeli wspomożemy metabolizm aktywnością ruchową.
Kurkuma jest jedną z wielu roślin, które oczyszczają wątrobę z toksyn. Zadbana wątroba, która nie przepuszcza do organizmu niebezpiecznych substancji jest gwarancją do skutecznego zwalczania wszelkich chorobotwórczych drobnoustrojów. Naturalne związki oczyszczające kurkumy są przeciwzapalne, przez co chronią wątrobę i ułatwiają jej oczyszczanie.

Kurkuma na stawy

Kurkuma sprawdza się w leczeniu chorób układu kostno-stawowego. Regularne spożywanie kurkumy zapewnia wsparcie ścięgien oraz więzadeł dzięki zwiększeniu ich elastyczności. W leczeniu bólów stawów kurkuma, także przynosi rezultaty i ogranicza dolegliwości bólowe. Choroby takie jak zwyrodnienia stawów, artretyzm, fibromigalia i zapalenie stawów są przepełnione dolegliwościami bólowymi. Ból często ma charakter długotrwały, który początkowo przez większość pacjentów jest leczony farmakologicznie, co skutkuje powikłaniami w uszkodzeniu narządów układu pokarmowego i trawiennego. Stosowanie kurkuminy, działającej przeciwzapalnie i przeciwbólowo jest naturalnym sposobem na leczenie stawów i kości. Kurkumina już w dawce od 1500 mg dziennie wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Połączenie kurkumy oraz pozostałych składników odżywczych i odpowiedniego oddziaływania poprzez ruch na cały układ kostny może przynieść ulgę w codziennych czynnościach osób chorych.

Kurkuma zmniejsza ryzyko nowotworu

Kurkuma jest jedną z nielicznych roślin, które mają działanie przeciwnowotworowe. Zmniejsza ryzyko rozwoju komórek rakowych, poprzez bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Kurkuma należy do naturalnych środków leczniczych, także w terapii nowotworu, przeciwdziałając przerzutom. Przeciwzapalne właściwości kurkumy, które eliminują rozwój wolnych rodników są silnym antyoksydantem, wspierającym odporność organizmu. Liczne badania wykazały, że spożycie jednej łyżki kurkumy dziennie wraz z piperyną może skutecznie zahamować dalszy rozwój komórek rakowych.

Przeciwzapalne i przeciwbólowe działanie kurkumy

Najsilniejsze działania kurkumy to przeciwzapalne i przeciwbólowe. Związki odżywcze zawarte w kurkumie na czele z kurkuminą łączą się ze składnikami odżywczymi oraz witaminami. Połączenie wszystkich tych składników wspomaga naturalny proces walki ze stanem zapalanym. Wyciąg z korzenia kurkumy sprawdza się w leczeniu miejscowego bólu. Okład z kurkumy przyłożony na bolące miejsce przynosi ulgę oraz przeciwdziała nasileniu się stanu zapalnego. Kurkuma w proszku, wymieszana z wodą, również może być stosowana jako kompres na miejsce obrzęku. Spożywanie tabletek z kurkumą lub kapsułek leczy stan zapalny w tkankach i mięśniach. Przeciwbólowe działanie kurkumy jest wykorzystywane najczęściej przy urazach układu kostno - mięśniowego.

Bibliografia

  1. Aggarwal B.B., Ichikawa H., Garodia P. „Od tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej po współczesną medycynę”
  2. Goel A., „Kurkumina. Odpowiedź natury na raka i inne przewlekłe choroby.”
  3. Szyc – Juchnowicz E., „Przyprawy”.

Autor: Magdalena Sala

Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.

Brak wpisów.