Sok z aloesu - Jak przygotować domowy sok z aloesu?
Przepis na sok z aloesu
Do przygotowania domowego soku z aloesu, najlepsza będzie roślina w wieku od dwóch do pięciu lat. Aloes nie powinien być podlewany przez tydzień, wtedy mam pewność, że w jego liściach będzie dużo właściwości odżywczych i mniej wody.
Do zrobienia soku potrzebujemy ok. 40 centymetrów liści aloesu, które dokładnie myjemy i wkładamy na 12 godzin do lodówki, aby składniki w nim zawarte wzmocniły działanie. Po wyjęciu aloesu z lodówki, odcinamy jego boki i obieramy ze skórki.
Łyżeczką plastikową wyjmujemy miąższ, który dość szybko się utlenia w kontakcie z ciepłem skóry oraz powietrzem, dlatego zalecana jest łyżeczka.
Do blendera wlewamy sok z dwóch cytryn oraz łyżkę miodu, mieszamy i następnie dodajemy miąższ z aloesu. Całość miksujemy na niskich obrotach, tak, aby rozbić galaretowatą strukturę miąższu.
Sok z aloesu przechowujemy w opakowaniu z ciemnego szkła w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie. Pijemy dwa razy dziennie po dwadzieścia kropel, które możemy wymieszać z wodą lub świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog