Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Mydło szare potasowe

Co warto wiedzieć o naturalnym mydle potasowym?

Naturalne mydło potasowe jest stosowane od bardzo dawna. Wykorzystywane było do pielęgnacji włosów, ciała, lecz także czyszczenia czy prania. Aktualnie jest to świetny preparat pielęgnacyjny, który dobrze wpływa na włosy, jak i ciało. Poza tym bardzo często stosowane jest w ogrodnictwie, a także jako środek piorący. Czym charakteryzuje się mydło potasowe i dlaczego warto je wykorzystywać?

Prawdziwe szare mydło potasowe

Mydło potasowe jest nazywane prawdziwym szarym mydłem. W Polsce jest produkowane już od 1918 roku i w ciągu tych lat stało się bardzo popularne, głównie za sprawą swoich hipoalergicznych właściwości. Aktualnie jednak to sodowe mydło cieszy się większą popularnością. Wielkim problemem jest fakt, że mało kto rozróżnia od siebie te dwa typy produktów.

Co charakteryzuje naturalne mydło potasowe?

Warto wiedzieć, że w sklepach możemy spotkać się z mydłami potasowymi i sodowymi. W obu przypadkach spotkamy się z nazwą szarego mydła, jednak jedynie w jednym z nich zostanie ona poprawnie użyta. Sapo kalinus FP X, to mydło potasowe w formie preparatu farmaceutycznego, które jest tworzone na podstawie receptury farmakopealnej. Produkt to swoistego rodzaju połączenie soli potasowych kwasów tłuszczowych w zwykłej wodzie oraz jest produkowany na bazie jedynie czterech produktów. Oryginalny, klasyczny przepis, jaki został zapisany w „Farmakopei Polskiej", na mydło potasowe zawiera wodortlenek potasu, olej lniany, wodę oczyszczoną oraz etanol 96%.

Co możemy spotkać w sklepach?

Mydło potasowe, jakie możemy spotkać w sklepach stacjonarnych czy internetowych powinna się być produkowane na bazie wyżej opisanego składu. Na etykiecie produktu powinien widnieć napis Potassium palmate, a nie Sodium palmate. Ponadto w mydłach potasowych nie powinniśmy spotkać żadnego barwnika czy substancji zapachowych.

Jak wyglądają takie produkty?

Mydła takie wyglądają dość specyficznie. Są to szare oraz maziste, a zatem miękkie produkty. Ich konsystencja może nam odrobinę przypominać galaretkę, przez co znacznie łatwiej rozpuścić je w wodzie. Nazwa, jaka jest dość zwyczajowa to mydło szare, jednak jego barwa jest nieco inna. W większości przypadków będzie ono miało jasnożółty, brunatny lub żółtobrązowy kolor.

Właściwości mydła potasowego

Mydło szare jest znane przede wszystkim z wielu korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Jedna z nich jest oczywiście hipoalergiczność, przez co bez najmniejszych obaw mogą wykorzystywać je alergicy. Ponadto cechuje się ono działaniem antybakteryjnym oraz łagodzącym i regenerujący, dlatego jest bardzo często wykorzystywane w pielęgnacji i kosmetyce.

Zastosowanie mydła potasowego

W większości wypadków mydła potasowe wykorzystuje się jako środek przeznaczony do mycia rąk. W rzeczywistości możemy używać go również do całego ciała, włącznie z twarzą. Właściwości antybakteryjne sprawiają, że osoby mające problemy z tłustą lub trądzikową skórą poczują ulgę po jego użyciu. Jednak, jeśli borykamy się z suchą skórą, należy uważać, gdyż mydło potasowe może ją jeszcze bardziej wysuszyć. Co za tym idzie, po jego używaniu warto wykorzystać balsam lub krem.

Mydło potasowe wykorzystuje się również do mycia włosów, gdyż otwiera ono łuski włosowe, przez co znacznie ułatwia danym składnikom przedostawanie się do ich wnętrza. Po jego użyciu należy jednak użyć nawilżającej odżywki.
Jest to także środek, który pomaga w gojeniu ran, skaleczeń czy wyprysków. Może się również okazać dobrym środkiem w walce z obrzękami spowodowanymi różnymi urazami. Jeśli mamy taki problem, należy wcierać mydło w bolące obszary lub wykorzystać okład zrobiony z roztworu naturalnego mydła potasowego.

Autor: Magdalena Sala

Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.