Jod jako nawóz
Jod to pierwiastek mający wiele zastosowań leczniczych i zabezpieczających. Jego roztwory wykorzystuje się do odkażania ran, z kolei jod zawarty w nadmorskim powietrzu działa dobroczynnie na organizm człowieka. Pierwiastek ma także zadowalającą specyfikę, która pozwala na zastosowanie go jako nawozu w ogrodzie. Jodu nie należy mylić z jodyną – tego typu płyn jest mocno rozcieńczonym preparatem, który wylany do ziemi bardzo szybko się ulatnia i traci swoje właściwości. Jod z kolei to czysty pierwiastek, którego w jodynie jest stosunkowo niewiele – około 3%. Jodynę stosuje się przede wszystkim w celach leczniczych, do odkażania zadrapań i skaleczeń. W jaki sposób stosuje się jod w ogrodzie i dlaczego ten związek ma bardzo dobry wpływ na porost roślin w przydomowej przestrzeni? Do uprawy jakich warzyw i kwiatów można stosować preparat jodowy do nawożenia? Odpowiadamy na te kwestie w treści poniżej.
Jod w uprawie pomidora
Wielu użytkowników dostarcza nawóz jodowy wykorzystując do tego celu rozcieńczoną jodynę. Ma ona jednak zbyt małe właściwości nawożące, dlatego warto wykorzystywać sprawdzone preparaty z odpowiednim stężeniem tego pierwiastka w składzie. Jod w uprawie pomidora pomaga uodpornić sadzonki przed gniciem i rozwojem pleśni. Szczególnie dotyczy to korzeni, które niekiedy mogą być podatne na czynniki chorobotwórcze. Jod w naturalny sposób chroni zielone części rośliny, uniemożliwiając patogenom nadmiarowe rozmnażanie się w glebie. W przeciwieństwie do innych preparatów nawożących, jod działa bakteriobójczo i wzmacnia roślinę, znacząco zwiększając jej rozrost. Rozcieńczoną miksturę jodową warto zastosować w kontekście sadzenia pomidorów. Sadzonki należy podlewać tego typu nawozem regularnie, pamiętając o tym, aby tę czynność wykonywać wieczorem. Należy pamiętać, aby jod stosować na mokrą glebę. Można ją wcześniej nawilżyć, bądź skorzystać z okoliczności, jakie dała nam natura (padający deszcz).
Jod na ogórki
Jod działa nie tylko odkażająco na rany, ale zapobiega czynnikom chorobotwórczym w przypadku wielu gatunków roślin. Pierwiastek zabezpiecza sadzonki przed szkodnikami. Co ważne, patogeny nie są w stanie uodpornić się na ten silny pierwiastek, który ma bardzo intensywne działanie na rośliny. Jod na ogórki działa antyseptycznie, usprawnia oddychanie i wspomaga procesy fotosyntezy. Dzięki użyźnieniu gleby w jod, ogórki są w stanie rosnąć znacznie szybciej i efektywniej wydawać plony. Jod zwalcza grzyby, wirusy i bakterie, które bardzo lubią środowisko ogórków. Niedostateczna zawartość jodu w glebie skutkuje procesami gnilnymi poszczególnych części roślin, począwszy od korzeni. Jod stosuje się w formie roztworu, pamiętając by korzystać z dobrych jakościowo preparatów nawozowych. Podczas aplikowania mikstury należy zwrócić baczną uwagę na to, by pierwiastek nie miał bezpośredniego kontaktu z liśćmi. Oznacza to, że nawóz aplikujemy bezpośrednio do ziemi, zwracając uwagę na to, by nie miał on kontaktu z łodygą ogórka.
Jod do podlewania pomidorów
Pierwiastek ma bardzo silną specyfikę działania, dlatego podobnie jak w przypadku nawożenia ogórków, tak w kontekście pomidorów należy zachować dużą ostrożność przy aplikacji. Jod do podlewania pomidorów powinien być stosowany wieczorami, kiedy już słońce będzie znajdować się stosunkowo nisko na nieboskłonie. Unikniemy w ten sposób sytuacji, w której rośliny zostaną podrażnione w wyniku wysokiej temperatury i mocnego działania preparatu jodowego. Sadzonki pomidorów należy podlewać jodem delikatnie, uważając na zielone części rośliny – nie mogą mieć one kontaktu z miksturą. Jod możemy zastosować zarówno do pomidorów rosnących na otwartej przestrzeni, jak i warzyw znajdujących się w cieplarni ogrodowej. Nie należy przesadzać z częstotliwością aplikowania roztworu. Jeśli roślina zaczyna sobie dobrze radzić i widoczne są oznaki kwitnienia i rozrostu pomidorów – można częstotliwość nawożenia bezpiecznie zmniejszyć.
Jod w ogrodzie
Jod w ogrodzie ma niezwykle dużo zastosowań. Można go wykorzystywać do podlewania wielu gatunków roślin. Mowa nie tylko o pomidorach i ogórkach, ale także o szeregu innych jadalnych roślin i warzyw. Pierwiastek zabezpiecza sadzonki przed niekorzystnym działaniem zarazy. Jest świetnym niszczycielem mączniaka, który przysparza wielu problemów w odpowiedniej pielęgnacji roślin. Nawóz z jodu ma zatem dwa główne aspekty działania. Przede wszystkim wzmacnia roślinę dostarczając jej życiodajnego pierwiastka, z drugiej zaś strony odkaża glebę i niweluje wszelkie niebezpieczne patogeny, które mogłyby zagrozić wegetacji roślin. Jod wykorzystuje się w trakcie sadzenia papryki, cukinii, kapusty, sałaty a także w przypadku zabezpieczenia drzewek owocowych i kwiatków ozdobnych (także doniczkowych).
Jod do kwiatów
Jod to prawdziwy zabójca mączniaka i innych organizmów pasożytujących na ogrodowych roślinach. Pierwiastek stosuje się jako w pełni naturalny nawóz dla roślin i kwiatów. Można go stosować w kontekście zabezpieczania kwiatów doniczkowych. Poleca się dozowanie jodu w momencie, gdy roślina jest osłabiona i zniszczona. Mieszanina jodu może stosunkowo szybko poprawić jej stan. Nawóz należy wlewać bardzo delikatnie, dozując strumień tuż obok ścianek doniczki – tak, aby substancja nie dotknęła bezpośrednio poszczególnych części rośliny. Jod w ogrodzie jest równie pożyteczny, jak w lecznictwie i odkażaniu ran. Wykorzystanie nawozu naturalnego wzmacnia rośliny działkowe i ogrodowe sprawiając, że stają się one piękniejsze i zdrowsze. Są także bardziej odporne na zarazy.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog