Znaczenie kwasów tłuszczowych Omega 3 w diecie
Kwasy tłuszczowe występują naturalnie jako składniki tłuszczów, ale również możemy spotkać je w postaci tzw. "wolnej", czyli wolne kwasy tłuszczowe. Dzielą się one na nasycone i nienasycone, a te z kolei na jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcze, które są składnikami pokarmowymi większości produktów spożywanych noszą nazwę niewidocznych i stanowią około 55% całkowitej ilości tłuszczów, jakie spożywamy podczas całego dnia. Tłuszcze widoczne stanowią natomiast około 45% w całodziennej racji pokarmowej tłuszczów.
Występują one we wszystkich organizmach żywych. W organizmie ludzi i zwierząt wchodzą w skład tkanki tłuszczowej oraz komórek różnych narządów, w roślinach natomiast znajdują się głównie w miąższu owoców oraz w nasionach. Są one grupą związków organicznych o różnej budowie, jednak mają jedną wspólną cechę, jaką jest nierozpuszczalność w wodzie, a jedynie w rozpuszczalnikach organicznych.
Kwasy tłuszczowe w diecie.
Kwasy tłuszczowe pełnią bardzo ważną rolę biologiczną - stanowią główny materiał, który dostarcza i kumuluje energię. Są one zatem materiałem energetycznym, który przechowywany jest pod postacią trójglicerydów głównie w tkance tłuszczowej. W procesie utleniania kwasów tłuszczowych otrzymujemy energię niezbędną do procesów życiowych, a w zależności od liczby wiązań nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzielimy je na nienasycone i nasycone.
Kwas tłuszczowy, ujmując w uproszczeniu, to długi łańcuch składający się z połączonych ze sobą atomów węgla. Jeśli w takim łańcuchu występują tylko wiązania pojedyncze jest to kwas nasycony. Jeśli natomiast obecne jest jedno lub więcej wiązań podwójnych, mówimy o kwasie tłuszczowym nienasyconym. W zależności od miejsca położenia wiązania podwójnego w łańcuchu, kwasom tłuszczowym nienasyconym nadaje się oznaczenia omega-6 lub omega-3.
Kwasy nasycone natomiast występują w większości produktów bogatych w tłuszcze odzwierzęce. Najnowsze zalecenia dotyczące zdrowego żywienia i przeciwdziałania chorobom wyraźnie wskazują, że należy ograniczyć ich ilość w diecie. Są one odpowiedzialne m.in. za rozwój miażdżycy oraz wzrost poziomu cholesterolu.
Zalecana ilość tłuszczów w codziennej diecie uzależniona jest od wielu czynników, m.in. płeć, wiek oraz aktywność fizyczna. Szacuje się jednak, że tłuszcze powinny stanowić 25 - 35% całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Każdy z nas powinien zwracać uwagę na ilość tłuszczy w diecie, ponieważ spożywanie ich w zbyt dużych ilościach prowadzi do otyłości, a ta zaś przekłada się na wiele chorób zagrażających naszemu zdrowiu, a nawet życiu. Ponadto, uwagę powinniśmy zwracać nie tylko na ilość, ale także jakość spożywanego tłuszczu. Nasycone kwasy tłuszczowe nie powinny stanowić więcej niż 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, natomiast wielonienasycone kwasy tłuszczowe należy spożywać w przedziale 6-11%, a jednonienasycone w ilości nie większej niż 20%.
Omega 3 w diecie.
Kwasy tłuszczowe omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które w zasadzie są nam potrzebne do wszystkiego. Najnowsze odkrycia naukowe wyraźnie mówią, że omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Stanowią m.in. budulec dla tkanki mózgowej, syntezy hormonów, a także błony komórkowej każdej komórki. Mają również pozytywny wpływ na krążenie krwi, poprawiają ukrwienie mózgu oraz usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych. Pomagają zapobiec zawałom serca oraz trombocytopenii, czyli utrzymują prawidłową ilość krwinek płytkowych w organizmie, zmniejszają ryzyko arytmii serca oraz krzepliwość krwi. Ponadto, stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze, obniżają ryzyko choroby nowotworowej, przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu oraz chronią przed chorobami wrzodowymi dwunastnicy i żołądka. Działają one przeciwnowotworowo, szczególnie w przypadku raka okrężnicy, piesi oraz prostaty. Co więcej, omega-3 są niezbędnymi produktami w diecie dzieci, które wspomagają ich prawidłowy rozwój. Niestety, ich nadmiar może być szkodliwy, dlatego cukrzycy oraz osoby chore na choroby układy krążenia powinny udać się do dietetyka w celu spożywania umiarkowanej ich ilości.
Kwasy tłuszczowe omega 3 - występowanie.
- Ryby morskie (łosoś, sardynki, śledzie, tuńczyk, makrela, pstrąg, halibut, krewetki, sola),
- owoce morza,
- orzechy włoskie,
- awokado,
- nasiona rzepaku,
- nasiona lnu,
- nasiona soi.
Autor: Magdalena Sala
Miłośniczka zdrowego trybu życia. Pasjonuję się wszystkim co związane z medycyną alternatywną. W wolnych chwilach lubię czytać książki o tematyce zdrowotnej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog