Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Agar 100g

5902409415032

Nowy produkt

Biomus

Agar 100g

Dystrybutor: Biomus

Gatunek: czysty moc min. 900g/cm2

Dostępne opakowania: 50g, 100g, 250g, 500g, 1kg, 5kg

Więcej szczegółów

15,00 zł brutto

150,00 zł za kg

Więcej informacji

Agar agar jest nie tylko dla wegan i wegetarian prawdziwą alternatywą dla konwencjonalnych środków żelujących. To naturalny zamiennik żelatyny, który można używać przemysłowo oraz w przemyśle chemicznym i obecnie można zauważyć wysokie zapotrzebowanie na ten zagęstnik. To bezpieczny dodatek do żywności oznaczony symbolem E406.

Agar agar – gdzie kupić?

Tę substancję żelującą możesz kupić w sklepach internetowych oraz tych ze zdrową żywnością, w których w asortymencie można znaleźć różne wegańskie odpowiedniki mięsnych produktów. Agar agar można znaleźć również w supermarketach. Agar można kupić w małych paczuszkach, podobnie jak proszek do pieczenia lub w większych paczuszkach, które starczą na dłużej.  Jest w formie wysuszonych pasków lub w postaci sproszkowanej. Jeśli 100g agaru Ci nie wystarczy, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą produktów.

Agar - jak używać?

Agar agar trzeba rozpuścić w wysokiej temperaturze, to zupełnie odwrotnie niż w przypadku żelatyny. Wystarczy że podgrzejesz wodę lub inny przygotowany płyn do temperatury 90 stopni. Następnie poczekaj aż temperatura spadnie. Porównując agar do żelatyny, to agar agar tężeje szybciej. Nie trzeba wkładać naszego specjału do lodówki, chociaż to na pewno nie zaszkodzi. Konsystencja Twojego płynu stężeje już w temperaturze 40 stopni. Agar-agar najlepiej moczyć uprzednio w miseczce wody aż się rozpuści, a potem dodawać do gotującego się płynu. Substancję żelującą najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, by nie straciła swoich właściwości żelujących.

W przeciwieństwie do żelatyny, która zawiera kości, chrząstki i tkankę łączną pochodzącą od bydła i świń, agar agar jest produktem czysto roślinny. Wegetariański agar agar pochodzi z czerwonych alg i jest szczególnie odpowiedni do żelowania gorących płynów, ponieważ jak powyżej musi być doprowadzony do wrzenia, aby stał się żelowaty. Panna Cotta lub ciasto z galaretką może być zatem łatwo zastąpiona agarem. Żelatyna nadaje się do zagęszczania zimnych i gorących płynów. Godne uwagi jest też to, że agar agar jest pozbawiony smaku, dlatego łatwiej jest go zastosować w naszych kuchniach. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Wystarczy znać zasady używania tej substancji żelującej, by tworzyć nowe i smaczne dania. Można agarem zagęścić desery, buliony, dania rybne i mięsne. Ta substancja żelująca znana najbardziej weganom i wegetarianom znajduje zastosowanie również w przemyśle chemicznym. Agar agar można spotkać w żelach pod prysznic, kremach i kosmetykach do stylizacji włosów.

Synonimy: agar, naturalna żelatyna

Gatunek: Czysty

Czystość: ekstrakt

Wzór chemiczny: nie dotyczy

Nr CAS: nie dotyczy

Nr WE: nie dotyczy

Nr index: nie dotyczy

Opinie

Napisz opinię

Agar 100g

Agar 100g

Agar 100g

Dystrybutor: Biomus

Gatunek: czysty moc min. 900g/cm2

Dostępne opakowania: 50g, 100g, 250g, 500g, 1kg, 5kg

Produkty powiązane

agar-agar cena, agar gdzie kupić, agar agar zastosowanie, agar agar stosowanie, agar właściwości, agar żelatyna

Brak wpisów.

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Śledź nas na Facebooku