Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

Agar 250g

5902409415049

Nowy produkt

Biomus

Agar 250g

Dystrybutor: Biomus

Gatunek: czysty moc min. 900g/cm2

Dostępne opakowania: 50g, 100g, 250g, 500g, 1kg, 5kg

Więcej szczegółów

24,39 zł

97,56 zł za kg

Więcej informacji

Agar jest substancją żelująca pochodzenia roślinnego. Jej główny składnik to galaktoza. Ze względu na swoje właściwości chemiczne, substancja pęcznieje w zimnej wodzie, a w celu jej doskonałego rozpuszczanie niezbędne jest wykorzystanie wody w temperaturze około 90-100 stopni Celsjusza. Stworzenie z agaru pewnego rodzaju żelu, jest możliwe wyłącznie w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza. Przemianę fazy stałej w ciecz, inaczej nazywaną zjawiskiem histerezy, możemy obserwować w przypadku podgrzaniu żelu do temperatury 90-100 stopni C. 

Agar - proszek 

Agar jest wytwarzany z krasnorostów (stanowi składnik ich ścian komórkowych), które są zlokalizowane głównie u wybrzeży Japonii. W skład substancji wchodzi blisko 90 procent polisacharydów, czyli wielocukrów, które częściowo pozostają związane z kwasem siarkowym i innymi kwasami. Substancja jest mieszaniną agaropektyny i agarozy. W przypadku wykorzystywaniu agaru w proszku do celów bakteriologicznych, niezbędne pozostaje odpowiadanie specjalnym wymaganiom czystości, które są określone, co do temperatury krzepnięcie i topnienia, wartości pH oraz wytrzymałości na nacisk. Głównym zastosowaniem agaru jest stworzenie z niego naturalnego podkładu do pożywek, na jakich hoduje się bakterie w laboratoriach mikrobiologicznych oraz kultury in vitro w laboratoriach biochemicznych. Istnieje niewiele bakterii morskich i glebowych, które są w stanie go rozłożyć. 

Agar - jak rozpuszczać? 

Zastosowanie agaru w proszku, wymaga jego odpowiedniego rozpuszczenia. Zgodnie z wcześniej przytoczonymi właściwościami, podczas rozpuszczania tej substancji niezbędne jest wykorzystanie wody o temperaturze około 90-100 stopni Celsjusza. W przeciwnym wypadku agar będzie pęczniał lub przyjmie postać żelu. Warto zwrócić uwagę na dużą zdolność agaru do żelowania w środowisku wodnym. W ten sposób stworzone żelu, charakteryzują się większą solidnością i odpornością niż żele pochodzące z innego środka w przypadku zachowania tych samych stężeń. Co więcej roztwór może być z powodzeniem wykorzystywany w roztworach kwasowych i zasadowych, najczęściej w zakresie pH od 5 do 8. W trakcie wyboru agaru, warto sprawdzić jego czystość oraz jakość. Dystrybutor i producent powinien zagwarantować, że produkt nie posiada domieszek i wypełniaczy oraz może pochwalić się Świadectwem Kontroli Polskiego Laboratorium. Agar przeznaczony do zastosowań profesjonalnych, musi posiadać kartę charakterystyki produktu tzw. MSDS oraz być oznaczony zgodnie z europejskimi normami bezpieczeństwa CLP, REACH. 

Synonimy: agar, naturalna żelatyna

Gatunek: Czysty

Czystość: ekstrakt

Wzór chemiczny: nie dotyczy

Nr CAS: nie dotyczy

Nr WE: nie dotyczy

Nr index: nie dotyczy

Opinie

Napisz opinię

Agar 250g

Agar 250g

Agar 250g

Dystrybutor: Biomus

Gatunek: czysty moc min. 900g/cm2

Dostępne opakowania: 50g, 100g, 250g, 500g, 1kg, 5kg

Produkty powiązane

agar-agar cena, agar gdzie kupić, agar agar zastosowanie, agar agar stosowanie, agar właściwości, agar żelatyna

Brak wpisów.

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Śledź nas na Facebooku