Promocje

Nowe produkty

Informacja

  • PayPo

PShowBlog Kategorie

Miody naturalne

Płynny miód naturalny

Miód jest produktem, którego właściwości doceniano na przestrzeni wieków. Już w czasach starożytnych Egipcjanie nazywali go "nektarem bogów" i stosowali m.in. do pielęgnacji, wypieku przysmaków, składania ofiar czy balsamowania ciał. Przez lata pszczeli nektar był używany w celu urozmaicenia smaku potraw, a także w celach zdrowotnych i kosmetycznych.

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji

Zalety miodu

Ze względu na zawartość w miodzie wielu witamin i elektrolitów jego spożywanie pozytywnie oddziałuje na zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej, stabilizację funkcjonowania układu nerwowego i regulację pracy serca. Miód obniża ciśnienie, wzmacnia układ odpornościowy, zwiększa odporność na stres, a nawet obniża ryzyko wystąpienia poważnych chorób - w tym nowotworów. Okazuje się, że jego spożywanie ma działanie przeciwbólowe i wpływa pozytywnie na samopoczucie, co może pomóc w leczeniu depresji. Trudno gojące się rany posmarowane miodem szybciej się regenerują, ze względu na jego bakteriobójczy charakter. Również kosmetyka znalazła zastosowanie dla tej substancji. Używanie go w rożnego rodzaju kremach i maseczkach pomaga leczyć trądzik oraz inne zmiany skórne, nawilża, ujędrnia i regeneruje naskórek, przyspiesza gojenie się popękanych fragmentów, a także działa odmładzająco, ze względu na zawartość witaminy A i E.

W jakich warunkach należy przechowywać miód?

Aby miód nie utracił swoich właściwości i pozostał w pożądanej formie należy zadbać o jego właściwe przechowywanie. Szczelnie zamknięte słoiki lub inne opakowania chronią przed zanieczyszczeniami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi. Umieszczenie ich w suchym i zacienionym miejscu zapewnia długotrwałą przydatność do spożycia.

Jaki miód wybrać?

Każdy miód posiada określone właściwości i w zależności od pożądanego efektu możemy zdecydować się na jego różne gatunki. Jednym z nich jest miód wielokwiatowy. Jego łagodny i słodki smak z pewnością znajdzie zastosowanie w przygotowywaniu potraw, słodzeniu napojów, a także przypadnie do gustu dzieciom, które chętnie zstąpią nim spożywane słodycze. Miód wielokwiatowy wspomaga oczyszczanie się wątroby, reguluje pracę układu pokarmowego i układu krążenia. Spożywając go w stanie zmęczenia odżywiamy mięsień sercowy i pobudzamy go do efektywnej pracy. Zawarte w tym miodzie enzymy wzbogacają go we właściwości antybakteryjne, które pomagają w leczeniu przeziębień, a także działają profilaktycznie w okresie wzmożonych zachorowań.

Na szczególną uwagę zasługuje płynny miód, który powstaje zaraz po odwirowaniu miodu z plastrów. Ma on postać lejącego się płynu, może zawierać jednak naturalnie występujące grudki. Jego zastosowanie znajdujemy przy leczeniu chorób przewodu pokarmowego, m.in. wrzodów żołądka, a także w profilaktyce chorób układu krążenia. Płynny miód pszczeli może być stosowany przy przeziębieniach, zwłaszcza podczas bólu gardła. Jego formuła jest łatwa do spożycia i już w jamie ustnej zaczyna działać łagodząco. Dodając miód do potraw i napojów należy pamiętać o nie przekraczaniu temperatury 45 stopni C, ponieważ traci on wtedy wiele korzystnych właściwości.

Niezależnie od tego, na jaki rodzaj miodu się zdecydujemy z pewnością docenimy jego wszechstronne zastosowanie.