Są małe i niepozorne. Kupujemy je głównie jako zdrowszy substytut chrupiących przekąsek, nie zdając sobie nawet sprawy z korzyści jakie dla naszego organizmu niesie takie chrupanie:). Ziarna i nasiona, bo o nich mowa, od tysiącleci cenione są za walory odżywcze, nazywane są pokarmem życia, nasiona to żywe jedzenie.Nasiona i pestki to prawdziwa bomba witaminowa, pełna substancji odżywczych i minerałów, oraz tłuszczy. Malutkie nasiona i pestki to zdrowa przekąska, która może wzbogacić nasz posiłek. Chrupiące nasiona chia, nasiona czarnuszki lub kozieradki to znakomity dodatek do deserów, produktów mlecznych oraz sałatek. Nasiona i pestki posiadają pokłady zdrowych kwasów tłuszczowych, jednak należy przestrzegać zalecanej porcji. Nie należy przekraczać jednej garści danego rodzaju pestek lub nasion w codziennej diecie. Pestki i nasiona to numer jeden w zdrowej żywności, są prawdziwym darem dla ludzi żyjących w dzisiejszych czasach gdzie markety są przepełnione żywnością wysokoprzetworzoną. Spożywanie nasion i pestek roślin to powrót do natury, ponieważ wzmacniają ciało i umysł, dając siłę do działania oraz poprawiają wygląd ciała, usprawniają metabolizm i eliminują stany chorobowe.