Kwas L-askorbinowy, czyli Witamina C swoją popularność zawdzięcza szerokiemu spektrum zastosowań oraz procesów w obrębie organizmu. Przyjmowana profilaktycznie nie tylko zmniejsza prawdopodobieństwo zainfekowania organizmu, ale i wykazuje szereg działań na skórę czy układy w ciele. Jest witaminą uniwersalną oraz bardzo lubianą, więc najczęściej w pierwszej kolejności sięga się właśnie po nią.
Jeden z najbardziej pożądanych antyoksydantów, skutecznie wzmacniający układ odpornościowy organizmu nie tylko podczas infekcji. Regularnie suplementowany znacznie poprawia barierę ochronną przeciw procesom chorobowym zachodzącym w ciele człowieka. Witamina C, bo o niej mowa, na stałe wpisała się w obraz każdej domowej apteczki w roli remedium wspomagającego walczący z infekcjami organizm. Wbrew panującym opiniom - nie leczy przeziębienia, jednak odpowiednio wcześnie stosowana wykazuje wiele cennych właściwości nie tylko na tej płaszczyźnie. Z czasem sięgnęła po nią również branża kosmetyczna, doceniając odmładzający wpływ Witaminy C na skórę.
Ponadto jej zbawienny wpływ na skórę zagwarantował tej witaminie stałe miejsce w panteonie cennych składników kosmetycznych, działających na skórę, włosy czy paznokcie. Z łatwością można ją spotkać w składach wiodących marek w formie kremów, balsamów, peelingów czy serum.
Niezaprzeczalnym faktem jest, że wzbogacenie diety w Witaminę C niesienie za sobą cały szereg korzyści - jest jednak formą nietrwałą w organizmie i należy ją regularnie dostarczać. Na rynku farmaceutycznym istnieje wiele rodzajów i form syntetycznego kwasu L-askorbinowego, który warto przyjmować profilaktycznie przez cały rok. Naturalnymi nośnikami Witaminy C są najczęściej owoce, warzywa oraz zioła - posiadają one jej bardziej aktywną formę (a przy okazji zaspokajają walory smakowe). Zaskakująca jest informacja, że cennym źródłem witaminy C w naturze są również... ryby oraz mięso.
1. Owoce:
2. Warzywa:
3. Zioła i inne rośliny:
Syntetyczne (sztuczne) źródła witaminy C
Kiedy ze względu na chociażby porę roku trudne staje się dostarczanie Witaminy C w formie naturalnej - warto sięgnąć po preparaty dostępne na aptecznych półkach. Syntetyczny nie oznacza jednak formy gorzej przyswajalnej przez organizm. Preparat powstały w ten sposób wykazuje takie same właściwości i działanie, jak jego naturalny odpowiednik. Syntetycznymi źródłami witaminy c są więc tabletki powlekane / musujące, płyny oraz proszki rozpuszczalne w wodzie. Również naturalna acerola jest dostępna w formie kapsułek.
Standardowo źródła witaminy c dzielimy również na doustne oraz płynne.
W ciągu ostatnich kilku sezonów modna stała się Witamina C nazywana "lewoskrętną". W praktyce jest to najczęściej Witamina C widniejąca pod inną marketingową nazwą, ponieważ kwas L-askorbinowy z definicji jest zawsze prawoskrętny.
Płynna forma kwasu L-askorbinowego występuje najczęściej w postaci kropli lub jako jeden ze składników zawiesin doustnych np. w syropie. W kosmetyce natomiast płynną formę witaminy c można spotkać w postaci serum lub ampułek na twarz, hydrolatów, toników czy olejków pielęgnacyjnych. Witamina C w formie proszku, który z łatwością rozpuszcza się w wodzie - będzie doskonałym rozwiązaniem chociażby dla dzieci (w momencie, kiedy nie mamy dostępu do naturalnych form) lub w sporcie, w formie napoju.
Najpopularniejszą metodą codziennej suplementacji witaminy c w organizmie jest forma tabletek do połykania, stosowana doustnie. W zależności od potrzeb dobierane są zarówno mniejsze, jak i większe dawki. Witamina C to składnik łatwo przyswajalny, nie niosący ze sobą ryzyka przedawkowania ani nie powodujący alergii. Dzięki wygodnej formie łatwych do połknięcia tabletek powlekanych oraz kapsułek w prosty sposób można dostarczać ją do organizmu, również w formie aceroli w tabletkach.
Do prawidłowego rozwoju organizm dziecka potrzebuje cennych składników, najlepiej w formie naturalnej. Dobrze zbilansowana dieta bogata w warzywa, owoce oraz zioła - w wystarczający sposób zaspokajają zapotrzebowanie rosnącego smyka na Witaminę C. Wyrobienie w dziecku nawyku jedzenia wartościowych owoców i warzyw zaprocentuje w przyszłości, a pozyskana w ten sposób przez organizm Witamina C aktywnie wpłynie na funkcje rozwojowe oraz umysłowe malucha. Naturalne źródła Witaminy C płynące z owoców i warzyw skutecznie zaspokoją apetyt malucha oraz wprowadzą do diety ciekawe walory smakowe.
Witamina C wykazuje szerokie spektrum zastosowań, w różnych dziedzinach oraz schorzeniach organizmu. Od wieków z powodzeniem wykorzystuje ją medycyna : w profilaktyce wzmacniającej odporność organizmu na ataki wirusów i bakterii, w trakcie trwania infekcji o różnym podłożu, w celu usprawnienia działania funkcji układu odpornościowego / krążenia / naczyniowo - sercowego / nerwowego czy mięśniowo - szkieletowego. Kwas L-askorbinowy ma również niebagatelny wpływ na terapie onkologiczne, w ciężkiej walce z rakiem różnego pochodzenia.
Z punktu widzenia kosmetologii Witamina C jest niezastąpionym składnikiem kremów, masek, serum, peelingów (mechanicznych, enzymatycznych oraz kwasowych) czy toników. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwstarzeniowe na skórę, wyraźnie poprawiając jej kondycję. Występuje również jako składnik szamponów i odżywek do włosów, a jej działanie rozjaśniające doceniają posiadaczki jasnych włosów. Suplementowana doustnie oraz stosowana powierzchniowo - widocznie odmładza organizm, efektywnie spowalniając procesy starzenia się.
Kwas L-askorbinowy ma również duże grono miłośników w świecie sportu. Organizmy osób aktywnych oraz ćwiczących wykazują zwiększone zapotrzebowanie na cenne witaminy i minerały. Często narażone są na wzmożony wysiłek fizyczny oraz liczne kontuzje - stąd też wzmacniane tkanek, mięśni czy układu ruchu Witaminą C to rutynowe działanie.