Dostępność:Dostępny
Czas wysyłki:24 godziny
Koszt wysyłki:od 9,50 zł
Stan magazynowy:
Kod EAN:5902409417050
Stan produktu:Nowy
Gwarancja:Zwrot 14 dni
Kupując ten produkt otrzymasz od nas 11 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zarejestrowanych w naszym sklepie.
Askorbinian sodu jest organicznym związkiem z grupy askorbinianów, który bazuje na połączeniu sodu i soli kwasu askorbinowego. Występuje w postaci ziarnistego lub krystalicznego proszku o białym kolorze. Cechuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie i nieco przypomina sól.
Askorbinian sodu 100g Biomus powstał w procesie fermentacji glukozy za pomocą działania bakterii. Ten organiczny związek chemiczny odznacza się doskonałymi właściwościami przeciwutleniającymi. Co ciekawe, preparat jest znacznie mniej kwaśny niż kwas askorbinowy oraz doskonale rozpuszcza się w wodzie. Naturalnym środowiskiem tego związku są warzywa i owoce (głównie cytrusy).
Proszek tego typu znajduje głównie zastosowanie w produkowaniu artkułów żywnościowych. W tym przypadku zadaniem askorbinianu jest wzbogacenie wyrobu w witaminę C. Okazuje się, że jeden gram związku posiada aż 880 mg kwasu askorbinowego i dostarcza artykułom spożywczym także sód. Producenci stosują askorbinian sodu proszek jako składnik soli peklującej (do mięsa) - produkt posiada właściwości konserwujące. Dodatkowo wpływa na ładny kolor potrawy i zachęcający smak. Popularność tego związku sprawia, że coraz chętniej jest wybierany nawet zamiast witaminy C. Jest to związane z faktem, że askorbinian wolniej wchodzi w reakcję z azotynami, które znajdują się w mięsie.
Askorbinian sodu jest dozwolony na podstawie przepisów Unii Europejskiej jako dodatek do żywności, bez żadnego limitu (zasada quantum satis). Przy stosowaniu nie zapomnijmy o uwzględnieniu dobrej praktyki produkcyjnej, czyli GMP. Podsumowując, produkt znajduje zastosowanie do napojów, konserw, przetworów mięsnych i wyrobów z mleka. Na rynku znajdziemy spory wybór - Biomus oferuje ten związek chemiczny z zachowaniem atrakcyjnej ceny i doskonałej jakości. Preparat cechuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie i wzbogaca produkty żywnościowe w witaminę C. Niezwykle ważne jest to, że wpływa na opóźnienie powstawania nitroamin, czyli rakotwórczych związków.
Askorbinian Biomus opiera się na działaniu stabilizującym i przeciwutleniającym. Bardzo dobrze chroni żywność przed szybkim zepsuciem i zabezpiecza tłuszcze przez jełczeniem. To z kolei wiąże się ze zwiększeniem trwałości tych produktów. Zaletą jest fakt, że preparat opóźnia powstawania rakotwórczych nitrozoamin, jakie powstają przykładowo podczas smażenia mięsa. Nie bez znaczenia jest również przeciwdziałanie brązowieniu obieranych owoców i warzyw.
Synonimy: sól kwasu askorbinowego i sodu. Sodium ascorbate
Gatunek: Czysty bez domieszek ATEST
Czystość: Czysty minimum 99,5%
Wzór chemiczny: C6H7NaO6
Nr CAS: 134-03-2
Nr WE: 205-126-1
Nr index: nie dotyczy
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.
Klient: Ma...cz,data zakupu 12-04-2024 13:53
Klient: Al...ki,data zakupu 24-02-2024 13:19
Klient: El...ka,data zakupu 09-11-2023 14:45
Klient: Re...ak,data zakupu 03-11-2023 11:49